AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
On yıl sonra bağımsızlık

Irak'ta gevşek bir federasyon modeli öneren ABD Harp Akademisi Ulusal Güvenlik Etüdleri Profesörü Galbraith, bu modelin on yıl sonra bağımsızlığa dönüştürüleceğini, bu amaçla Kürtler'e bağımsızlık verileceğini söyledi.

ABD Ulusal Harp Akademisi Ulusal Güvenlik Etüdleri Profesörü Peter Galbraith, Kanada veya Bosna benzeri "gevşek bir federasyonun" Irak için uygun bir model olduğunu söyledi. Galbraith, böyle bir federasyonla bir araya getirilecek yeni Irak'tan, örneğin on yıl sonra "federasyonun en güçlü üyesi" Kürtler'in "barışçı bir boşanmayla" ayrılmasının, ABD'yi endişelendirmesine gerek olmadığını öne sürdü.

ABD'nin eski Hırvatistan Büyükelçisi ve devrik Saddam Hüseyin rejiminin Iraklı Kürtler'e yaptığı katliamı belgeleyerek Irak'a ambargo konulmasına önderlik eden Galbraith, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, Kürtler'in, Irak'ın kuzeyindeki statükodan memnun olduğunu ve otoriteyi Bağdat'ın eline bırakmak istemediğini belirtti. Galbraith, "Hiçbir Kürt, özgür seçim hakkı verilse, Iraklı kimliğini kabul etmeyecektir" dedi. Iraklı Kürtler'in "akıl hocası" olarak bilinen Galbraith, "Onlar, tek bir Kürdistan parlamentosu ve hükümeti isteyecekler. Polisi kontrol ettikleri, kendi doğal kaynaklarına ve kendilerini savunma gücüne sahip oldukları bir hükümet isteyecekler" diye konuştu.

Gevşek federasyon modeli

Peter Galbraith, gevşek federasyon modeline göre Irak'ta her toplumun kendi sınırları içinde kendi kendini yönettiği bir hükümete sahip olması, uluslararası tanınmış tek sınır içinde petrol karının paylaşıldığı bir sistem yaratılmasının önemli olduğunu söyledi. Galbraith, "Ancak gelecekte bir noktada barışçı bir boşanma olabilirse, 2003'te değil de 2013'te, bunun bizi çok endişelendireceğini sanmıyorum" dedi. Peter Galbraith, "Son 12 yıldır 4 milyon Kürt, ABD ve İngiltere'nin koruduğu, fiili olarak bağımsız devlette kendi kendini yönetti. Kendi seçilmiş parlamentoları ve göreceli özgürlük ve refah içindeki Kürtler'in, kontrolü Bağdat'a geri vermeye yönelik hiçbir arzusu yok" dedi. Irak'ın, güç kullanarak da bir arada tutulamayacağını söyleyen Galbraith, Kürtler'in, kalan tek Irak ordusunu kontrol ettiğini ve bu ordunun, ağır silahlı 100 bin peşmergeden oluştuğunu kaydetti ve şöyle dedi:

ABD'nin ikinci büyük müttefiki Kürtler'di

"Gelecekteki bir Irak rejiminin, Kürt hükümetini yok edecek güce sahip olması muhtemel görülmüyor. ABD'nin de Kürt bölgesindeki durumun devamını içermeyen bir siyasi düzenlemeyi onaylatması mümkün değil. Kürtler, her şeyden önce son savaşta ABD'nin ikinci büyük müttefikiydi. İngilizler'den daha fazla kayıp verdiler ve Türkiye'nin kuzey cephesi açmada işbirliği yapmamasını Kürtler telafi etti." Galbraith, "Kürdistan, ılımlı, laik, ABD'yi en çok destekleyen bölge olacak" dedi.

 
ABD'nin Irak stratejisi yok
Amerika'nın Irak'ı yeniden inşası kaosa dönüştü. Irak'ta denetimi sağlamayan ABD'nin bu ülkeyi yeniden yapılandırmak için hiçbir stratejisinin olmadığı ortaya çıktı.
İran'a karşı cephe
Tahran yönetimine karşı birleşik diplomatik bir cephe kurulması gerektiğini belirten İngiliz Financial Times gazetesi, Amerika'nın İran konusunda, AB ve Rusya'yı safına çekmeyi başardığını iddia etti.
Guantanamo cehennemi
New York Times gazetesi, ABD'nin Küba'daki Guantanamo kampında şartların kötü olduğunu ve esirlerin intihar girişiminde bulunduklarını yazdı.
BBC anketi: Dünya Bush'u el-Kaide'den tehlikeli buluyor
Bargusi serbest bırakılacak mı?
Filistin lideri Yaser Arafat'ın, İsrail'in elindeki Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi ve Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi Siyasi Bürosu üyesi olan Mervan Bargusi'nin iki gün içinde serbest bırakılacağını söylediği belirtildi. Bargusi'nin ailesi, Arafat'ın gece kendilerini arayarak, Batı Şeria'da tutuklu bulunan intifada liderinin iki gün içinde serbest bırakılacağı müjdesini verdiğini bildirdi. Aile üyeleri, Arafat'ın açıklamasını kuşkuyla karşıladıklarını ifade ederken, İsrailli yetkililer ise telefon konuşmasıyla ilgili yorumda bulunmadılar. İsrail askerlerince 15 Nisan 2002'de yakalanan intifada liderlerinden Bargusi (43), İsrail hedeflerine yönelik saldırıların düzenleyicisi olmakla ve 26 İsrailli'nin ölümüne karışmakla suçlanıyor.
18 Haziran 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED