AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

CEAS ve KEPEZ'de VURGUN GİBİ KÂR

Yüksek Denetleme Kurulu'nun raporunda, el konulan ÇEAŞ'ın, TEAŞ'tan aldığı enerjiyi TEDAŞ'a satarak yüzde 8 ve 21 arasında, Kepez'in ise yüzde 21 ile 30 arasında kâr sağladığı vurgulandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından el konulan Uzan Grubu'na ait ÇEAŞ ve KEPEZ Elektrik'in, yıllardır verdiği hizmetin çok üzerinde kâr sağladığı ortaya çıktı. "Vurgun gibi kâr", Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun raporlarında yer aldı. 57. hükümet döneminde hazırlanarak TBMM KİT Komisyonu'na sunulan, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun (BYDK) TEDAŞ ile ilgili 2001 yılı raporunda, ÇEAŞ ve KEPEZ Elektrik ile yapılan sözleşmenin devletin aleyhine, şirketlerin ise lehine olduğu vurgulandı.

Raporda, "Şirketlerin kendi üretimleri bölgelerindeki enerji tüketiminin sadece belirli bir kısmını karşılayabilmektedir. Buna rağmen bölgelerinde iletim ve dağıtım hattı yapmak suretiyle bölge tüketiminin büyük bir bölümünü kontrol altına tutmuşlardır. Şirketler, TEDAŞ'tan enerji almak suretiyle bölgelerinde bulunan büyük miktarda enerji tükettiği için işletme masrafı ve kayıpları düşük olan müşteriler ile dağıtım müessselerine enerji satmışlardır" denildi.

'Yüzde 30'luk kâr elde ediyorlar'

Raporda, verilen hizmetin çok üzerinde kâr elde edildiği de belirtildi. BYDK raporunda, TEAŞ'tan aldıkları enerjiyi TEDAŞ'a satan ÇEAŞ'ın yüzde 8 ile yüzde 21 arasında, Kepez'in ise yüzde 21 ile 30 arasında kâr sağladığı vurgulandı.

Raporda, "Yapılan hizmetlerin karşılğı olarak şirketlere bırakılan tutarları gösteren bu oranlar, dağıtım sırasında oluşacak enerji kayıpları ile verilecek hizmetlere göre oldukça yüksek bulunmaktadır. Ayrıca, bu oranlar belirli bir esasa da dayalı değildir. Sürekli değişmektedir" denildi. BYDK müfettişleri, şirket ile devlet arasında yapılan sözleşmelerin, devletin aleyhine şirketlerin ise lehine çalıştığını bildirdi. Raporda, TEDAŞ aleyhine olan bu durumun mutlaka düzeltilmesi gerektiği kaydedildi.

ÇEAŞ ve Kepez çalışanlarının hakları korunacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ÇEAŞ ve Kepez'de çalışanların özlük hakları ve çalışma şartlarını düzenleyecek şekilde Hazine'den müsaade aldıklarını kaydetti. Bakan Güler, dün ÇEAŞ ve Kepez ile ilgili olarak gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'te çalışanların tedirginlik içinde olduğunun hatırlatılması üzerine de Güler, "Bununla ilgili Hazine'den bir müsaade aldık. Oradaki çalışanların özlük hakları ve çalışma şartlarını düzenleyecek şekilde müsaade aldık. Dolayısıyla orada çalışanlar rahatsız olmayacak" diye konuştu.

 
Uzanlar, 2 şirketin içini boşalttı
Elektrik Mühendisleri Odası'nın, el konulan ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'le ilgili olarak hazırladığı raporda, iki kuruluşun Uzanlar'ın eline geçtikten sonra içinin boşaltıldığı savunuldu.
Akarcalı: Annemi bile tehdit ettiler
Bakanlık yaptığı dönemde yolsuzluklarla mücadele ettiği için tehdit edildiğini belirten eski Sağlık Bakanı Bülent Akarcalı, "Anneme bile tehdit telefonları geliyordu" diye konuştu.
Emirates'ten 'işgal' özürü
Dergilerindeki Kıbrıs haritasında, KKTC topraklarını "Türk işgali nedeniyle ulaşılamayan bölge" olarak gösteren Emirates Hava Yolları'na sert tepki gösterilince, BAE Büyükelçisi Bakan Yıldırım'dan özür diledi
71 hakimin görev yerleri değişti
Prof. Dr. Mustafa İsen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı oldu
Vali Güler, İstanbul için basından destek istedi
Vali Güler, gazete ve televizyonların temsilcilerine verdiği tanışma yemeğinde, İstanbul'un çözülmesi gereken çok sorunu olduğunu belirterek, basının bu konuda kendilerini desteklemesini istedi
'İnternet kâbusu bugün bitiyor'
'Parayı çuvalla götürürken boncuk boncuk terliyordu'
Jandarma tartışması
Verheugen: AB Kıbrıs için fırsat
Şimdi sıra eğlencede
Dostluk rüzgârı esti
'KÜLTÜRSÜZ SÖYLEM'
Kısa kısa...
18 Haziran 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED