AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

'Parayı çuvalla götürürken
boncuk boncuk terliyordu'

Eski Ziraat Bankası İzmir Basmane Şubesi Müdürü Tevfik Fikret Uzel, 'Balina Operasyonu'nun nasıl başladığını bütün detayları ile komisyona anlattı. Uzel, bir çuval paranın sırtlanıp götürüldüğünü ileri sürdü.

Eski Ziraat Bankası İzmir Basmane Şubesi Müdürü Tevfik Fikret Uzel, 'Balina Operasyonu'nun nasıl başladığını bütün detayları ile TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na anlattı. Tevfik Fikret Uzel, bu olaydan sonra İzmir Milletvekili Işın Çelebi tarafından tayininin genel müdürlüğe çıkartıldığını söyledi.

Komisyona konuşan Uzel, Basmane Vergi Dairesi Müdürü'nün bir gün kendisini aradığını belirterek yaşananları şöyle özetledi: "Bir gün vergi dairesi müdürü beni telefonla aradı. 'Sayın müdürüm vergi iadesi konulu bir çek düzenledik, verdik, miktarı 300 küsur milyar lira. Lütfen gecikmeden, müşterimiz çok muteber biri, parayı getirin' dedi. Tamam biz parayı getireceğiz ama çek bize ne zaman ibraz edilecek. Çek ibraz edilsin ki parayı ondan sonra getirelim. Basmane Vergi Dairesi Müdürü telaşlandı. Tekrar telefon etti. Yarı tehdit yarı rica. Sonunda çek geldi. Çek anonim şirket adına yazılmış. Servise sorduğum ilk soru şu oldu: 'Tek kişiye ödeme yapacağız, anonim şirketi temsile yetkili midir bu şahıs?' 'Hayır' dediler. O zaman dedim ki 'Bu çek bedelini ismi yazılan kişiye bizim ödememiz sakıncalı.'"

Para çuvala zor sığdı

Anonim şirketi temsile yetkili iki kişinin gelmesi üzerine ödemenin yapıldığını anlatan Uzel, "Sonunda o kişi geldi. Biz ödemeyi onlara yaptık. Ama paralar çuvala zor sığdı. Benim önerim şu oldu: 'Bakın siz parayı iki kişi bile taşıyamıyorsunuz, şimdi siz bana talimat verin. Bunu herhangi bir hesabınıza gönderelim. Basmane sorunlu bir semt. Soygun olur.' Sinirli bir şekilde 'Hayır biz bunları nakden alacağız' dediler. Daha sonra o torbayı, insan boyu kadar bir çuvalı sürükleye sürükleye götürürlerken, o kişinin boncuk boncuk terlediklerini gördüm" diye konuştu. 300 milyarın çekilmesinin ardından şirketle ilgili araştırma yapma ihtiyacı duyduğunu anlatan Uzel, "Ana sözleşmeye bakınca ilk duyduğum şüphe biraz canlandı. Şirketin 4 ya da 5 ay önce kurulduğunu gördüm. Tekstil sektörü krizde iken yeni kurulan bir şirket nasıl 300 milyar vergi iadesi alabiliyor diye şüphelerim daha arttı. Yetkilileri çağırarak şirketin bulunduğu adreste araştırma yapılmasını istedim. Yetkililer şaşırmış duruma geldiler. 'Biz verilen adreste bulamadık. Orada başka birisi faaliyet gösteriyor. Orada iadeyi yaptığımız herhangi bir firmanın çalışanı yok. 300 milyar vergi iadesi alınıyor ama çalışanı yok, büro yok. Bunun üzerine tuttum ihbarımı yaptım" dedi.

'İhbar ettim, tayinim çıkartıldı'

Tevfik Fikret Uzel, 'Balina'yı ortaya çıkartması nedeniyle tayininin Işın Çelebi tarafından genel müdürlüğe çıkartıldığını anlattı. Bu bölüm tutanaklara aynen şöyle yansıdı: "Tevfik Fikret Uzel- Yaşadığım olaylar karşısında bir İzmir milletvekili bu Balina olayları nedeniyle benim tayinimi genel müdürlüğe yaptırmış.
Kemal Kılıçdaroğlu- İzmir milletvekilinin ismini alabilir miyiz sakıncası yoksa?
Tevfik Fikret Uzel- İzmir milletvekilinin ismi. Bunun kayıtları Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde var.
Azim Ateş- Hatırlamıyorsanız kalsın hocam
Tevfik Fikret Uzel- Işın Çelebi.
Azme Ateş- Daha yeni olay yani
Tevfik Fikret Uzel- Işın Çelebi benim tayinimi yaptırmış. Ses bantlarında mevcut bu. Bunun bizim banka yetkililerine duyurduğum, bildirdiğim halde tayinim iptal edilmedi, sağlığım bozuldu, sinir sistemim bozuldu, ailem ve ben zaman zaman tehdit telefonları aldık."



18 Haziran 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED