AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Gıdacılar ihracat patlaması yapacak

MÜSİAD Gıda Meslek Komitesi Yönetim Kurulu üyeleri, sektörün önünün acılması halinde ihracat patlamasının daha kolay olacağını önemle vurguluyorlar. Gıda sektörü devletten de AB'ye uyum konusunda acil destek istiyor

Gıda sektörünün mevcut durumu hakkında bilgi alabilirmiyiz?

Abdurrahman Kaan: Tüm gruplar 2003'de ciddi büyüme hedefliyor. Dış pazar talebi arttı

Aydın Üstün: Türkiye'nin önü beyaz et üretimi açısından da açılıyor. 2002 yılının ilk 9 ayında 31 bin ton ihracat yapıldı. 2001 yılında 24 bin tondu.

Hulisi Arslan: Meşrubat sektörü 2001 yılında yüzde 14 oranında küçülme yaşandı. Kişi başı meşrubat tüketimi 29 litreden 24 litreye düştü.

AB sürecinde firmalar AB'ye hazırlık yapıyorlar mı?

Hulusi Arslan: Üretici firmaların çoğunun alt yapısı hazır değil. Devletin destek vermesi lazım.

Abdurrahman Kaan: AB ülkeleri Yunanistan'ı destekliyor. Danimarka'yıkolluyor. Karşımızda büyük bir destek alan sektör var. Ve hiçbir desteksiz Türk gıda sektörü var.

Yunus Aksu: AB'de çiftçi başına tarımsal destek 5700 dolar, Türkiye'de ise 280 dolardır. AB, çiftçisini Türkiye'ye oranla 20 kat daha fazla destekliyor.

İsrail'e mal satmak için hahamdan KOŞER sertifikası gerekiyor, ama Müslüman olan ülkemizde gıda ithalinde veya üretiminde böyle bir denetim yok?

Aydın Üstün: Bizde kodeksler dışarıdan olduğu gibi geliyor, Türkiye'ye göre veya bize uygun şekilde yeniden dizayn edilmiyor.

TSE olmasına rağmen neden ülkemizde dışarıdan gelen standartlar kullanılıyor?

Abdurrahman Kaan: TSE birkez alındığında daha sonra takibi bırakılıyor. Ama yurtdışından gelenlerde ise sık sık düzenli denetimler yapılıyor.

Sektörün önündeki engelleri sıralarsak neler söyleyebiliriz?

Yunus Aksu: En önemlisi Bakanlıklar arası diyalog yok, sağlık bakanlığı, tarım bakanlığı, çevre bakanlığı, sanayi bakanlığı gibi birçok bakanlıklarla iç içe olmak zorundayız. Bürokrasi yüzünden gerekli yatırımları zamanında yapamıyoruz. Yine Serbest bölgelerde problem var. Ürün preblemi var..Her ürünü sokamıyorsunuz.

Karayolu ile yapılan ithalatın ihtisas gümrükleri dışında üreticinin mal getirdiği gümrüklerde yapılmasına izin verilmemesi zaman ve maliyet kaybına sebep olmaktadır.

İmalatçı - İhracatçı, şeker alımlarını şeker fabrikalarınca tespit edilen fiyatlar üzerinden peşin olarak yapmak zorundadır. İhraç kaydıyla şeker alınmasına rağmen K.D.V. tahsil edilmektedir. Oysa KDV Kanunu ihraç kayıtlı mal alımlarında KDV'nin tahsil edilmemesini öngörmesine rağmen şeker fabrikalarınca uygulanmamaktadır.

İhracatçıyı teşvik açısından navlun desteğinin sağlanması gereklidir.

İhracatlarda mesafe ve nakliye şekli dikkate alınarak destek tarifesi çıkarılmalıdır.

Telafi edici vergi, ihracatçı için bir maliyet oluşturduğundan sektörü ihracat yapmaktan uzaklaştırmaktadır.

Abdurrahman Kaan: Özellikle kaynak temininde istenen teminat konusu sektörü krize sokmaktadır. 500 bin dolarlık ihracat yapmasına rağmen teminat olmadığı için teşvik alamayan firmalar var.

İhracatçıların düşük faizli kredi almalarının sağlanması gerekir.

Yurtdışına çıkışlarda uygulanan 70.000.000.-TL'lik çıkış harcı konusunda ihracatçılara istisna getirilmesi gerekmektedir.

  • FAHRİ SARRAFOĞLU

  •  
    1 diş çektirmek 46 milyon oluyor
    Bir adet diş çekiminin bedeli, 1 Temmuz'da 46 milyon liraya yükseliyor.
    Trilyonluk kredilerin kefilleri ÇAYCILAR
    Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, "Patronlara gidiyoruz, üzerlerinde tek bir mal çıkmıyor" dedi.
    Babalar anneleri karne ile solladı
    Babalar Günü alışverişi, karne sevincinin de etkisiyle Anneler Günü'nü geçti.
    İç borç faizleri düşüyor
    İki günde 4 ihaleye çıkan Hazine, iç borç faizlerini adım adım indirirken bugün yapacağı 6.5 katrilyon liralık dev itfa ile de piyasayı hareketlendirecek
    Firmalar zam yapmıyor
    İstanbul'da firmalar piyasalardaki alışverişi canlı tutmak için artan maliyetleri satış fiyatlarına yansıtmıyor.
    Zade, dünya markası olmak için büyüyor
    Helvacızade A.Ş.'nin sahibi Kadir Büyükhelvecıgil iki oğlu ile hijyenik ortamda 24 çeşit yağ üretebilen dev bir tesise yön veriyorlar.
    Dövizde istikrar şart...
    Çiftçilere yeni destek yolda
    Bulgaristan'a "Türk" damgası
    Bulgaristan'ın Türkler'in yoğunlukla yaşadığı Ruen kentinde faaliyet gösteren Türk işadamı Necdet Kuş'un fabrikalarında, Adidas, Peugeot, Citroen ve Fiat gibi dünyaca ünlü markalara üretim yapılıyor. Ruen Belediye Başkanı Hüseyin Ahmet Çırak, kentte 5-6 yıl önce yüzde 80 olan işsizlik oranının yüzde 20'ye düştüğünü, Türkiye'nin kendilerine çok büyük destek verdiğini bildirdi. Çırak, üniversite eğitimi almayan Türk gençlerinin büyük bölümünün bölgede faaliyet gösteren işadamı Necdet Kuş'un fabrikalarında istihdam edildiğini söyledi. Fabrikalarda 800 kişi çalışıyor
    18 Haziran 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED