AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

'Polemiğe girmeyeceğiz'

Malezya ve Pakistan'a yaptığı resmi ziyaretin son gününde gazetecilerle sohbet eden Başbakan Erdoğan, ÇEAŞ olayından Avrupa Birliği sürecine kadar birçok konuda değerlendirmeler yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Malezya ve Pakistan'a yaptığı resmi ziyaretin son gününde bir grup gazeteciyle yaptığı özel sohbette gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan, dış ilişkilerden ekonomiye, ÇEAŞ olayından Avrupa Birliği sürecine kadar birçok konuda değerlendirmeler yaptı. Erdoğan, "Kimseyle polemiğe girmek istemiyorum. Bizimle ilgili değerlendirmeler ekonomide ve dış politikadaki icraatlarımıza bakılarak yapılmalıdır" dedi. Erdoğan, Türkiye'de herkesin istediği gibi, özgürce yaşamasını istediğini belirterek, "irtica da irtica tanımları da beni enterese etmiyor" diye konuştu. İşte Erdoğan'ın açıklamaları:

ÇEAŞ ve Kepez olayı

ÇEAŞ meselesiyle ilgili polemiklere girmek istemiyorum. EPDK'nın kararını, Enerji Bakanlığı uygulamıştır. Bunun bir siyasi polemik konusu yapılması bizim bu işe ne derece farklı bir şekilde baktığımızın da alametidir. Olay yargı sürecine girmiştir. Cumhurbaşkanı da bu konudaki Bakanlar Kurulu kararını onayladı. Ayrıca Uzan Grubu tedbir için müracaat etmişti bu da reddedildi. Aslında bütün bunlar Türkiye'de nelerin nasıl yürütüldüğünün de bir alametidir. Bu konu 5-6 yıl öncesine dayanıyor. Peki biz niye göz yummadık? Çünkü, vaadimiz var, yolsuzlukların üzerine gideceğiz.

Bu işlerde yeni değiliz!

Biz bu işlerde yeni değiliz, yıllara dayalı tecrübemiz var. Siyaset duygusallık götürmez. Yasaların ve demokrasinin egemen olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Yasalar neyi gerektiriyorsa bunu yapacağız. Tabiî karardan sonraki gelişmeler çirkin gelişmelerdir.

Şu anda TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu çalışıyor. Bütün bakanlıklar üzerinde çalışıyor vakti saati geldiğinde gerekli adımları atacaklar. Zaten bütünüyle üzerine gitmek Türkiye'yi rahatlatacaktır. Biz daha rakamları açıklamadık, basit rakamlar dönmüyor. Açıkladığımızda neyin nasıl olduğu nerelere vardığı daha iyi anlaşılacak. Yolsuzlukla mücadele için Bilgi Edinme Hakkı Yasası'nı hazırladık. Bu kanun çıktığı andan itibaren 'sır' konusunda sorun aşılacak.

Yaptığımız kadrolaşma değil

Birçok sıkıntılı noktada değişiklik yapmak en tabiî hakkımızdır. Bunları da sistemin içerisindeki elemanlarla yapıyoruz. Dışarıdan eleman enjekte etmiyoruz. Buna kadrolaşma denilemez. Dense dense ancak rotasyon denir. Tabiî bir yerden alınıp başka yere kaydırılan bir insan rahatsız oluyor. Halkımız bizden birşeyler bekliyor. Ne zaman ki bir orada rotasyon yapıyoruz, sistem işlemeye başlıyor. Halk bize bu yetkiyi verirken gereği neyse yapacaksın diyor.

İrtica kadrolaşma ne?

İrticai kadrolaşma nedir veya irtica nedir, bunu tanımını isteyen istediği gibi yapar. Bu beni enterese etmiyor. Beni enterese eden nedir? Eğer, bu bir ticari müessese ise para kazanıyor mu, kazanmıyor mu ona bakarım. Kazandırıyorsa ben o adamı orada tutarım. Kim olursa olsun tutarım, benim düşüncemi paylaşıp paylaşmaması önemli değil. AB üyesi ülkeler içerisinde gerek İtalya Başbakanı Berlusconi, gerekse Luksemburg Başbakanı Juncker'le daha sıcak bir ilişkimiz oldu. Kimyalarımız uyuştu. Bu ikisi bizim üyeliğimize çok daha sıcak bakıyor. Yunanistan'ın askeri uçakları ile bizim uçaklarımız zaman zaman havada dalaşıyorlar. Bizimkiler silahlı uçuş yapmıyorlar fakat Yunanlılar silahlanarak uçuyor. Bu da endişe yaratıyor. Kıbrıs'ta çözümden yanayım.

Arafat'la görüşme

Amerika ile ilişkilerde abartılı bir sorun sözkonusu değil. O gergin dedikleri dönemlerde ben Sayın Bush'la görüştüm. Ortadoğu, Irak, Kıbrıs ve benzeri meseleleri konuştum. Çok iyi geçti görüşmemiz. Dışişleri Bakanı Powell'la Abdullah Bey görüşüyor. Uğur Ziyal'ın dönüşünden sonra Abdullah Bey Amerika'ya gidebilir. Önce İsrail'e gidecek. Ayrıca, İsrail'e gerekirse ben de giderim ama önce İsrail Cumhurbaşkanı'nın gelmesi gerekiyor. İsrail'in Arafat'la görüşmeye engel olması ihtimali konuşuluyor. Gittiğimizde biz gerek duyarsak görüşürüz, duymazsak başka program yaparız.

RTÜK için formül

TRT'yle ilgili atamamızı yaptık ama Çankaya'dan geri döndü. Dönüş gerekçesi de şahsın kendisiyle ilgili değil, RTÜK'ün böyle bir tesbiti yapıp isim veremeyeceğiyle ilgili. Bütün harcamaları yapabilen, işlemleri devam eden ama isim tesbiti yapma yetkisi yok havası ortaya çıkıyor. Arkadaşlar bu konudaki görüşlerimizi hazırlıyor. Ama belki başka türlü çözülecek mesele. RTÜK Yasası malum, eksiklikler var. Yasa da değişebilir.

Çok iyi işler yapacağız

Bu son seyahatte işadamlarımız oldukça heyecanlıydılar. İş görüşmelerinde güzel bağlantılar yaptılar, ayrıca ben de Tekser ve STFA'yı ilgili kişilerle görüştürdüm. Onlar da müracaatlarını yaptıklarında Pakistan'daki ihalelere girecekler. Malezya'nın petrol firması Petronas da bir yerli konsorsiyumla Tüpraş özelleştirmesine girmek istiyor.

Yatırımcı hâlâ ürküyor

Irak konusunda Pakistan'a bir davet gelecek. Bana bu konuya nasıl baktığımı sordular. Ben de hangi bölge olursa olsun, Kuzey Irak da dahil olmak üzere Pakistan'ın orada görev almasından memnun olacağımızı söyledim. Pakistan Devlet Başkanı Müşerref, İngiltere ve Amerika'ya ziyarette bulunacak. Ben de İngiltere Başbakanı ve ABD Başkanı'na onunla selam gönderdim.

8. pakete gerek kalmayabilir

Bizim şu anda 6. ve 7. uyum paketlerini halletmemiz gerekiyor. Meclis kapanana kadar 7. Paket'i kanunlaştıracağız. Ondan sonra da yeni dönemle birlikte uygulamayı başlatacağız. İzleme raporlarının olumlu olabilmesi için de uyum raporlarının bitmesi lazım. Şu anda 7. Paket'le ilgili detaylar oluşmadı. Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı ile neleri bizde eksik olarak gördüklerini öğrenip chek ederceğiz ve ona göre paketi hazırlayacağız. Şunu da söyleyeyim, Dışişleri Bakanımız'ın hazırlıklarına göre 8. Paket'e ihtiyaç kalmayacak gibi görünüyor. Sonra da uygulamada adımlarımız atmamız ve karşı tarafa güven telkin etmemiz lazım. Adamlar çok açık bir şekilde "Biz uygulamayı izliyoruz. Herşey var, uygulama yok, yeterli değildir" diyorlar. Yasayı çıkarıp uygulamazsak bu birşey ifade etmez. Mesela Leyla Zana'ların (DEP'lilerin) davası konusunda yeniden yargılama tamam ama sanıkların dinlenmesi noktasında bazı sıkıntılardan bahsediyorlar. İçerde yatacakları süre kadar mahkemenin uzaması onları rahatsız ediyor.

Askerin pakete üç itirazı

Askerin, 6. Paket üzerinde üç noktada itirazı vardı. Biz bu konuda gerekli açıklamaları kendilerine yaptık. Sonra onların görüşlerini de dinledik. Genelkurmay Başkanlığı, "bu konuda nihai kararı siz vereceksiniz" dedi. Biz de nihai karar olarak paketi Meclis'e getirdik. Üzerinde ağılıklı olarak durdukları konu Terörle Mücadele Yasası'nın 8. maddesidir. O da Türk Ceza Kanunu'nda başka şekilde düzenlenmiş bir husustur. Bunlar aşılmış vaziyettedir. Basında abartıldığı gibi bir endişe olmadı. Mesela, MGK Genel Sekreteri'nin bu konuda bir itiraz mektubu olduğu söylendi. Bana gelmiş böyle bir mektup yok. 7. Paket hazırlanırken başka kurumların da kanaati alınacak, Genelkurmay'ın da. Önümüzdeki MGK AB özel gündemiyle toplanacak. Hedefimiz orada enine boyuna konuyu müzakere etmektir.

Yerel seçim zamanında yapılacak

Başbakan Tayyip Erdoğan, aralarında Genel Yayın Danışmanımız ve yazarımız Fehmi Koru ile Ankara Temsilcimiz Mustafa Karaalioğlu'nun da bulunduğu bir grup gazeteciye gündeme ilişkin konuları değerlendirdi. Başbakan, yerel seçim tarihi üzerindeki spekülasyonlar için "Seçim zamanında yapılacak" dedi.

ABD ile ilişkiler iyi

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal'in ABD ziyaretiyle ilgili bir soru üzerine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de önümüzdeki günlerde ABD'ye gideceğini açıkladı. Erdoğan, "Amerika'yla ilişkilerimiz gayet iyi gitmektedir. Uğur Bey'in de ziyaretinde bunu gördük" dedi. "İran'daki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Erdoğan, "Bunlar İran'ın iç meselesidir" cevabı verdi.

  • MUSTAFA KARAALİOĞLU

  •  
    'Onurumuzla kimse oynayamaz'
    Başbakan Erdoğan, GP lideri Uzan'ın sözlerine "Onurumuzla kimseyi oynatmayız. Türkiye bir hukuk devletidir, hukuku çiğneyenler gereken dersi yine hukuk yoluyla alacaklardır" diye karşılık verdi.
    Uyum start aldı
    Uyum Paketi, bugün Adalet Komisyonu'nda. Mevzuat değişikliklerinin 7. pakette olacağını belirten Başbakan Vekili Gül, "Uyum Paketi bu hafta yasalaşır" dedi.
    'Hükümet memura borçlu
    2003 yılının ilk altı ayında yaşanacak enflasyonun yüzde 15'in altında olmayacağını savunan CHP lideri, "Hükümet memurlara 10 puan borçlu" dedi.
    'Türkiye stratejik müttefik'
    Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ziyal'le öğle yemeğinde biraraya gelen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Grossman, "İki stratejik müttefik ülkenin karşılıklı konuşması beklenen her konuyu konuştuk" dedi.
    Lagendijk: Sivil inisiyatiflerin yetkileri artmalı
    Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Hollandalı parlamenter Joost Lagendijk, sivil yetkili makamlara geniş yetki verilmesi gerektiğini söyledi. Komisyonun Conrad Oteli'nde yapılan 50. toplantısı, dün sabah basına kapalı olarak gerçekleştirilen oturumla sona erdi. Oturumun ardından Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eş başkanları AK Parti Trabzon Milletvekili Aydın Dumanoğlu ile Lagendijk, basın toplantısı düzenlediler. Lagendijk, bir soru üzerine "Türk Ordusu'nun fonksiyonlarında, sivil yetkilerde değişiklik, sivil yetkili makamların silahlı kuvvetlerin üstünde olmasını görmek istiyoruz. 1.5 yıl içinde Türk Ordusu'nun görevi, fonksiyonu, AB'nin diğer ülkelerindeki orduların görevi ve fonksiyonu kadar olacak" dedi. Dumanoğlu da, İstanbul'daki toplantının her iki tarafın birbirinden öğreneceği çok konu olduğunu gösterdiğini vurguladı.
    SP lideri Erbakan LaRouche ile görüştü
    ABD Demokrat Parti Başkan aday adayı Lyndon LaRouche, SP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ı ziyaret etti. SP Genel Merkezi'nde gerçekleşen ziyarette konuşan LaRouche, Türkiye'yi ziyaretinin Türk-Amerikan ilişkilerine fayda sağladığını gördüğünü kaydetti. 2004 yılında yapılacak seçim için Demokrat Parti'den aday adayı olan LaRrouche, "Dünyadaki barışa katkıda bulunabileceğime inanıyorum" dedi. "Akıl için yol birdir" diyen Erbakan, "İnsanlar nerede olursa olsun, iyi niyetli düşündükleri zaman aynı sonuca ulaşırlar'' dedi. Erbakan, bir gazetecinin, "LaRouche başkan olursa İran ile ilgili ABD'nin politikasını değiştirmesini isteyecek misiniz?'' sorusuna, "İsteyeceğiz diye bir şey yok. Kendilerinin ABD politikasına muhalefetini biz biliyoruz" dedi. SP Genel Başkan Yardımcısı Recai Kutan'ın da hazır bulunduğu ziyarette Erbakan, LaRouche'a çini tabak hediye etti.
    Arınç: Hiçbir komisyon kendini farklı görmesin
    TBMM Başkanı Bülent Arınç, Uyum Yasası'nın havale edilebileceği tek komisyonun Adalet Komisyonu olduğunu söyledi. Arınç, Türk-Japon Vakfı ve Japonya Büyükelçiliği tarafından düzenlenen "Çağdaş Japon El Sanatları" sergisinin açılışına katıldı. Uyum Yasası'nın Adalet Komisyonu'na gönderilmesinin, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu tarafından eleştirildiğinin hatırlatılması üzerine Arınç, "Bu tasarının takriben 17 maddesi doğrudan Adalet Komisyonu'nu ilgilendiriyor. 2 maddesi Bayındırlık İmar Komisyonu'nu, geriye kalan 4-5 maddesi Anayasa Komisyonu'nu ilgilendiriyor. Hiçbir komisyon, kendisini diğerlerinden üstün göremez. Zaten ilgilendirdiği için tali komisyon olarak Anayasa Komisyonu'na havale ettik" dedi.
    DP'den DYP'ye: Bize katılın
    Demokrat Parti, DYP'den, 'DP'nin devamıyız' söyleminden vazgeçmesini veya DP'ye katılmasını istedi. DP Genel İdare Kurulu adına genel başkan yardımcıları Mustafa Nevruz Sınacı ve Doğan Bekin tarafından, DYP'ye "iadeli-taahhütlü ihtar mektubu" gönderdi. Son olarak, DYP lideri Mehmet Ağar'ın 28 Mayıs'ta katıldığı bir televizyon programında "Biz, DP'nin devamı değil, bizzat kendisiyiz" dediği kaydedildi. DYP'den, bu yöndeki açıklamalarına "son verilmesi istenen" mektupta, "DYP bu iddiasında samimi ise derhal DP'ye katılma kararı alması, aksi takdirde DP'den ve Türk milletinden özür dileyerek gerçeği açıklaması" istendi.
    18 Haziran 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED