AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

S P O R

KÜLÜPLERE SON UYARI

Futbol Federasyonu, 2004/2005 futbol sezonunda UEFA kriterlerine uymayan Süper lig ve 2. Lig A Kategorisi takımlarını ligden ihraç edecek.

Futbol Federasyonu, beş ana başlık altında topladığı uyulması zorunlu UEFA kriterlerini içeren bir kitapçığı tüm kulüplere gönderdi.

Buna göre kulüplerin mutlaka uyması gerektiği, aksi takdirde lige kesinlikle alınmayacağı, UEFA kriterleri, sportif, altyapı, personel ve idari, hukuki ve mali olarak sıralanıyor.

Sportif kriterlerde her kulüpten 12-18 yaş arası 3 genç takım kurması isteniyor. Tüm genç takım oyuncuları federasyona tescil edilecek ve federasyon tarafından düzenlenen müsabakalara katılmak zorunda olacak.

STATLARA YENİ MAKYAJ

UEFA'nın üzerinde en hassasiyetle durduğu konu ise stat içi ve dışı düzenlemeleri. Altyapı kriterleri arasında yer alan stat uygunluğu için bir çok madde sıralanıyor. Örneğin; izleyici bölümlerindeki tüm geçitler ve merdivenler, izleyici bölümünden oyun alanına tüm kapılar ve stat dışına açılan tüm çıkış kapıları açık parlak renge (Sarı gibi) boyanacak.

Herhangi bir izdiham anında seyircilerin zarar görmemesi için tüm stat kapıları ile tribünlerden oyun alanına açılan kapılar dışa doğru açılacak şekilde yapılacak ve seyirciler tribünde olduğu müddetçe kesinlikle kilitlenmeyecek.

Her stat, içinde ve dışında sabit olarak monte edilmiş kamunun izlenmesine olanak tanıyacak renkli televizyon kameraları ile donatılacak. Bu kameralar özellikle güvenlik makamlarının stat çevresini, stat içini ve dışını kamuya açık alanları izlemeye olanak sağlayacak.

Stat tribünleri asgari 10.000 bağımsız, numaralı ve anatomik kaltuktan oluşacak. Gece maçları UEFA tarafından belirlenmiş standartlara uygun olarak aydınlatma gereçleri ile donatılacak. Aydınlatma 1200 lux altında olmayacak. Hatta, aydınlatma şampiyonlar ligi grup maçları ve finalı ile süper kupa finali için 1400 lux altında olamayacak.

İLK YARDIM ODASI

UEFA, özellikle kalp krizi geçirme gibi olaylarda seyircileri anında müdahale olanağı sağlaması için ilk yardım odası oluşturulmasını da istiyor. Buna göre, her statta en az 2 adet sterilizasyona uygun 2 adet ilk yardım odası hazır bulunacak.

HER KULÜBE GENEL MÜDÜR

Personel ve idari kriterler çerçevesinde, kulüpler 2004/2005 futbol sezonundan itibaren en az üniversite mezunu ve FIFA dillerinden en az birini bilen kulübün günlük işlerini yürütecek Genel müdür atayacak. Genel müdür, kulüp lisans sistemi ile ilgili federasyon tarafından talep edilen bilgi ve belgelerin eksiksiz, hatasız ve zamanında tanziminden sorumlu olacak. Ayrıca, federasyon ile iletişimden sorumlu ve bu yönde gerekli tüm donanıma sahip bir kulüp sekreterliği de oluşturulacak.

Bunun yanı sıra, kulüpler bir müsabaka sorumlusu ile bilet ve tribün yerleşim sorumlusu da atamak zorunda olacaklar. Buna göre, güvenlik sorumlusu, basın sorumlusu, stat müdürü ve bilet ve yerleşim sorumlusu gibi birimler müsabaka sorumlusuna bağlı çalışacaklar.

Sporcu psikolojisi ve sağlığını da ön planda tutan UEFA, her kulübün en az 1 hekim, bir fizyoterapist ve masörden oluşan sağlık ekibi çalıştırmak zorunda olacak.

Kulüpler, ayrıca bir medya sorumlusu da atayacaklar ve atama kararı ile görev yetkilerini belirleyecekler. Özellikle süper lig kulüpleri tarafından tam zamanlı olarak istihdam edilecek medya sorumlusu kulübün tüm müsabakalarında medya görevlililerine yardım için hazır bulunacak.

BORÇLU KULÜBE AF YOK

Kulüpler, 1994 yılından itibaren uygulanan tekdüzen hesap planını esas almak suretiyle kendi yapılarına uygun bilgisiyar ortamına uyarlanmış muhasebe sistemini kuracaklar. Kulüp, çalışanları (futbolcu, teknik direktör, antrenör, idari personel vb) ile akdettiği sözleşme hükümlerinden kaynaklanan vadesi geçmiş borcu olmadığını kanıtlamak zorunda olacak. Bu kriter, başvuru sahibi kulüp tarafından Sosyal Sigortalar Kurumu veya vergi idaresine çalışanların maaşı üzerinden ödenmesi gereken prim ve vergileri de içerecek.

  • HASAN ÖTKÜN



  • 18 Haziran 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED