AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

B İ L İ Ş İ M
E-Türkiye'nin güvenliği masaya yatırılacak...

Güvenlik şirketi InfoSecure, BT Vizyon Toplantıları kapsamında 17 Nisan günü Ankara Sheraton Oteli'nde "E-Türkiye için Bilgi ve Ağ Güvenliği" başlıklı bir sunum yapacak.

InfoNet'in güvenlik denetim ve danışmanlık ekibi InfoSecure, BT Vizyon Toplantıları kapsamında 17 Nisan günü Ankara Sheraton Oteli'nde "E-Türkiye için Bilgi ve Ağ Güvenliği" başlıklı bir sunum yapacak. Çeşitli e-devlet projelerinin hayata geçirilmesiyle hız kazanan e-Türkiye sürecinde, e-güvenliğin nasıl sağlanması gerektiği Infosecure güvenlik uzmanları tarafından tartışmaya açılıyor.

Güvenlik çok önemli

Kamu kuruluşlarının MERNİS gibi çeşitli projelerle verdikleri hizmetleri bilgisayar ortamına taşımaya devam etmesiyle Türkiye e-devlet olma yolunda bütün engellere rağmen adımlar atıyor. Gelinen noktada mevcut ve hayata geçirilecek olan e-devlet uygulamalarının güvenliği büyük önem taşıyor. Internet üzerinden kordineli saldırıların, sistemler üzerindeki güvenlik açıklarını kullanması ihtimali karşısında, vatandaşların devletle ilişkilerini sağlıklı bir şekilde online yürütmesi mümkün görünmüyor.

InfoSecure, dünyada ve Türkiye'deki uygulamalardan hareketle e-devletin sağlıklı işleyebilmesi için güvenlik açısından uygulanması gerekenleri, BT Vizyon toplantıları kapsamında 17 Nisan günü Ankara Sheraton Oteli'nde anlatacak. InfoSecure e-güvenlik uzmanı Deniz Tunçalp, yapacağı sunumda e-Türkiye yolunda kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşların e-güvenlik konusunda hangi önlemleri almaları gerektiğini, güvenlik politikası ve güvenlik yönetim sistemi kavramını dinleyicilere aktaracak. Ülkemizin yoğun gündemi içinde konuyla ilgili bir tartışma başlatmayı amaçlayan sunum, Begonia Salonu'nda saat 11.00-11.50 arasında gerçekleştirilecek.


6. Çerçeve Programı seminerleri başlıyor!

6. Çerçeve Programı'nın sunduğu 17.5 milyar Euro'luk kaynaktan Türkiye'nin etkin biçimde yararlanması amacıyla danışmanlık hizmeti vermeye başlayan Türkiye Bilişim Vakfı (TBV)'nin Sabancı Üniversitesi ve CPS Danışmanlık Şirketi ile ortaklaşa düzenlediği bilgilendirme seminerleri başlıyor. Yarım günlük seminerlerin ilk etabı 18 Nisan 2003'de Ankara'da yapılacak. Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep, Erzurum, Trabzon ve İstanbul gibi belli başlı illerimizde düzenlenecek seminerlerde TBV, bilişim şirketlerini ve üniversiteleri 6.Çerçeve Programı hakkında bilgilendirmeyi amaçlıyor. Ayrıntıları www.tbv.org.tr adresinden öğrenebilirsiniz.

Windows XP'ye mobil koruma

Microsoft, mobil Windows XP kullanıcıları için ücretsiz bir güvenlik yazılımı geliştirdi. Yazılım Wi - Fi Birliği'nin kablosuz ağların güvenliğinde yeni standartlar olarak tanımladığı WPA'yı ( Wi- Fi Protected Access) temel alıyor. Veri şifreleme ve ağ giriş izni gibi güvenlik araçları sunan yeni yazılım, kullanıcıların Windows XP'nin mobil iletişim özelliklerinden en iyi şekilde yararlanmalarını sağlıyor. WPA aşağıdaki adresten indirilebilir:
microsoft

3Com network'lere elektrik verdi

3Com, network'lerin elektrik ve veri iletimi gereksinimlerini tek bir kablodan karşılamasına imkan veren "PoE" standardı temelli yeni ürünler çıkardı. Yeni 3Com ürünleri, güçlü özelliklerinin yanı sıra mevcut ürünlerle uyumluluk becerileriyle de dikkat çekiyor. Yeni ürünler alandan tasarrufun yanı sıra toplam sahip olma maliyeti açısından da avantaj sağlıyor. Sistemle, bilgi işlem merkezi yöneticileri, network üzerindeki elektriği merkezi olarak kontrol edebiliyor; network üzerindeki bir cihaz hata verdiğinde BİM yöneticisi uyarı ve ardından da hatanın türü hakkında ayrıntılı bilgi alıyor.

BMC Software yazılımda lider

Kurumsal Bilişim Sistem ve Uygulama Yönetim Çözümleri sektörünün öncü firması BMC Software, dünyanın önde gelen araştırma ve danışmanlık firması Gartner Inc. tarafından yayınlanan "Kurumsal İş Zamanlama ve Otomasyonu" raporunun "Platformlararası Görev Zamanlama" tablosunda lider olarak konumlandı. Ayrıca BMC Software, bu rapor ile birlikte "Ticari Entegre İş Zamanlama ve Otomasyonu " çözümü olan CONTROL-MÆ ile; iki yıl üst üste "Lider" olarak konumlanan tek bilişim firması özelliğini kazandı.

 
F klavyeli tablet
PC ne zaman?

Tablet PC üreten firmalardan Acer, Türkçe karakterlerin yer aldığı klavyeye sahip ilk Tablet PC'yi üretti. İnfronic tarafından Türkiye'de satışa sunulan üründe Q İngilizce klavye üzerine Türkçe harfler eklenmesiyle oluşturulan ve "Türkçe Q" klavye olarak tanımlanan standart dışı klavye kullanılıyor. Bu özellik her ne kadar Türkiye'de ilk olması açısından önemliyse de Türkçe klavye standardı F bulunan bir tablet PC'nin ne zaman üretileceğini bekleyip göreceğiz. Acer'in tablet PC'si TravelMate C100, 1,999 dolar fiyatla satışa sunuluyor. İnfronic, 2003 yılında Türkiye'de 2 bin adet Acer tablet PC satmayı hedefliyor.

WEB GEZGİNİ
Netteki elma müzesi
Yayıncılıkta tekel olan bir dönemin efsane bilgisayarı Apple bilgisayarlara ilişkin bir sanal müze. Yıllar önce kullandığınız Macintosh Classic bilgisayarların teknik özelliklerini inceleyerek nostalji yapabileceğimiz Apple müzesi, internette bir bilgisayarın nereden nereye geldiğini gösteren en önemli kaynaklardan biri.
theapplemuseum

Ünlüler bu morgda
İnternetteki eski sitelerden biri olan Ünlüler Morgu'nu bilmeyenler için hatırlatmakta yarar var. Marilyn Monroe'dan Elvis Presley'e, John F Kennedy'den Che Guevara'ya, Josef Stalin'den Hitler'e kadar bir çok ünlü bu sanal morgun sakini. Her ne kadar görüntüler iç açıcı olmasa da ibret almak için göz gezdirebilirsiniz. Tabi içiniz alırsa.
celebritymorgue


NET KİTAP
Flash Okulu'nun hocasından dersler
Macromedia MX ailesinin en son üyesi Flash MX'i kullanarak zengin görsel efektlerle donatılmış web siteleri hazırlayabilmeniz için Savaş Tekin tarafından yazılan bu kitaptan yararlanabilirsiniz. Pusula Yayıncılık'tan çıkan Flash MX Uygulamalar kitabı, profesyonel web tasarımcıları için vazgeçilmez bir kaynak. Türkiye'nin en büyük Flash sitesi www.flashokulu.com'un kurucusu ve aynı zamanda "webmaster"ı olan Savaş Tekin, yıllardır binlerce kişiyle paylaştığı bilgi ve birikimini Flash MX Uygulamalar kitabıyla okurlarıyla paylaşıyor.
pusula
15 Nisan 2003
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED