AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Irak'ın kültür mirası paramparça edildi

Irak'ın kültür mirası önce bombalardan nasibini aldı, ardından da dünyanın gözü önünde yağmalandı. 17-18 Nisan'da Paris'te biraraya gelecek olan 30 uzman Irak'ın tarihî birikiminin nasıl korunacağını masaya yatıracak.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Irak'ta ayakta kalabilen Türk eserleri ve bunlardaki tahribatın belirlenmesi için yeniden envanter çalışması yapılacağını söyledi. Savaş süresince bombalanan pazar yerlerinde sivillerin hayatını kaybettiği gözönüne alındığında, tarihî eserlerin akıbetini tahmin etmenin zor olmadığını belirten Halaçoğlu, Irak'taki Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait 165 eserle ilgili çalışma yapacaklarını söyledi.

imam'ı Azam Külliyesi de bombandı

17-18 Nisan'da UNESCO'nun organizasyonuyla Paris'te düzenlenecek, "Irak'ın ulusal mirası" konulu toplantıya Türkiye'den katılacak olan Prof. Dr. Abdülselam Uluçam ise Irak'ta sadece Türk tarihi değil, dünyanın en önemli yerleşim bölgelerinden olan Mezopotamya medeniyetlerinin en kıymetli eserlerinin zarar gördüğünü vurguladı. Babil ve Asur dönemine ait binlerce yıllık eserin yağmalandığı Irak Ulusal Müzesi'nde Selçuklu dönemine ait Türk eserlerinin de bulunduğunu belirten Uluçam, "Bunlar arasında el yazması Kur'an-ı Kerim, restore edileceği için burada muhafaza edilen Musul'daki Ulucami'ye ve diğer Türk camilerine ait süslemeler vardı" dedi.

Bir başka büyük tahribatın da Mimar Sinan tarafından 16. yüzyılda yaptırılan eşi bulunmaz İmam-ı Azam Külliyesi olduğunu vurgulayan Uluçam, Hanefiler için çok kutsal olan bu mekanın da Amerikan ordusunun tank atışlarından nasibini aldığını kaydetti.

Binlerce yıllık tarihin külleri uçuşuyor

Independent gazetesinin Bağdat muhabiri Robert Fisk ise dünkü yazısında Bağdat'taki paha biçilmez eserlerin yok oluşunu hüzünle anlattı.

"Bağdat'ta kütüphaneler ateşe veriliyor" diyen yazar, ateşe verilen Ulusal Arşivler'in sadece Osmanlı Halifeliği'nin resmi arşivi olmakla kalmadığını, 1980-88 İran-Irak savaşına ilişkin de çok sayıda el yazması günlükler ve başka tarihi kayıtları barındırdığını belirtti.

UNESCO yağma sonrası toplanıyor

Dünyanın gözleri önünde Bağdat'taki Arkeoloji Müzesi'nin yağmalanması ve olağanüstü değerde özgün eserlerin bulunduğu Milli Kütüphane'nin ateşe verilmesi üzerine Irak'ın ulusal mirası konusunda 30 kadar uluslararası uzmanın Paris'te perşembe günü bir araya geleceği bildirildi. UNESCO'dan yapılan açıklamada, "Bu toplantı, durum elverdiği takdirde en kısa sürede, Bağdat'a uzman gönderilmesi amacını taşıyor'' denildi. UNESCO'nun kültür genel müfettişi arkeolog Munir Buşenaki, Irak ulusal mirası konusunda son derece kaygılı olduğunu belirterek, "Bağdat ve Musul'daki müzeler yağmalanıyor, Bağdat'taki Milli Kütüphane alevler içinde ve el yazmalarının da yağmalandığı haberleri geliyor" dedi.

 
YÖK Yasası demleniyor
Yükseköğretim reformu ile ilgili geniş bir mutabakat oluşması gerektiğini belirten Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik "Yasa taslağını daha da zenginleştireceğiz. YÖK Yasası bir manada olgunlaşma, demlenme sürecine girdi" dedi
'İlkeli haberciliğe ihtiyaç artıyor'
Çavuşbaşı, Sezer'in imzasını bekliyor
İstanbul'un orman vasfını kaybetmiş toplam alanının yüzde 10'una sahip Çavuşbaşı beldesi, orman arazilerinin halka satışını öngören yasanın yürürlüğe girmesini bekliyor. Belediye Başkanı Osman Şimşek, "Yasa binlerce insanı sevindirecek" diyor.
Tufan Mengi gözaltına alındı
Mazlum-Der eski İstanbul Şube Başkanı Tufan Mengi, dün İtalya dönüşü İGDAŞ ve Halk Ekmek davasıyla ilgili Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı.
Sandvicin mucidi bir kumarbaz
Hayatımızın vazgeçilmezleri haline gelen birçok eşya, kimin çıkardığını belki de hiç düşünmediğimiz kutlamalar, alışkanlık yaptığımız yiyecekler... Hepsinin bir oluşum hikayesi var. Diş macununu ilk olarak kullanan toplumlardan biri olan Romalılar, diş temizliği için idrar kullanırken, en ilkel
'Sayın Öcalan' dedi 2 yıl hapis yedi
Eski vekil Orhan Bıçakçıoğlu'na dava
DiCaprio üç rolü de kaçırdı
Kuşadası'na iki gemi dolusu turist geldi
Aydın'ın Kuşadası İlçesi Limanı'na, 2 ayrı gemiyle bin kişilik turist kafilesi geldi. Kurvaziyer turizm sezonunu 15 Mart'ta açan Kuşadası Limanı'na ilk kez aynı gün iki ayrı yolcu gemisi yanaştı. Yunan Bayraklı Tiriton ve Portekiz Bayraklı Arıon isimli kurvaziyer gemilerinin bir gün kalacakları Kuşadası Limanı'na, Nisan ayı sonuna kadar 6 kez daha yanaşacakları bildirildi.
16 Nisan 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED