AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Darülfünun'dan bugüne

Bilgi Atöyle 111, bugünlerde oldukça ilginç bir sergiye ev sahipliği yapıyor. "Darülfünun'dan Günümüze Üniversite Yayıncılığı" adını taşıyan sergi, geçmişi 19. yüzyılın sonlarına uzanan üniversite hayatımıza ait dökümanları, meraklılarına sunuyor.

  • ÖMER ÇAKKAL
    Bilgi Atölye 111, bugünlerde oldukça ilginç bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 24 saat açık olan atöyle, Prof. Dr. Nuran Yıldırım ve Prof. Dr. Emre Dölen'in danışmanlığını yürüttüğü bir sergiyi ağırlıyor.

    "Darulfunun'dan Günümüze Üniversite Yayıncılığı" adını taşıyan sergi, akademik yayıncılığın Türkiye'nin ilk yükseköğretim kurumu olan Darulfunun'dan bugüne kadar geçirdiği aşamalara ışık tutuyor.

    Üniversitenin kayıtları

    Projenin danışmanlığını Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Dölen yürütüyor. İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi mezunu olan Prof. Emre Dölen, 1979 yılında İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde akademik göreve başlıyor. O yıllarda henüz Marmara Üniversitesi'nin kurulmadığını ifade eden Dölen, sonraki dönemde Akademi'nin Marmara Üniversitesi adını alması ile üniversitede kalıyor.

    Uzun bir dönemden beri bilim tarihi üzerine çalışmalarını yürüttüğünü ifade eden Dölen, serginin oluşumunu bu çalışmaların bir parçası olarak gördüğünü söyledi. Osmanlıca ve Türkçe diplomalar, kimlikler, öğrenci pasoları, yıllıklar, sınav kağıtları ve kayıt belgeleri gibi dökümanların yanısıra, döneme ait ders kitabı ve dergilerin yer aldığı sergide, bundan 100 yıl önce öğrenim görmüş öğrencilerin fotoğraflarını görmek de mümkün.

    Prof. Dölen bu durumu, "Yükseköğrenim hayatımızın atalarının bıraktığı kanıtlar bir araya getirilip, gelecek nesillerin istifadesine sunuldu" diye anlatıyor.

    Amaç gençler bilsin

    Sergilenen eserlerin önemli bir kısmının Prof. Dr. Nuran Yıldırım ve kendi arşivinden alındığını kaydeden Dölen, çalışmanın amacını ise geçmişten bugüne üniversite hayatını özellikle gençlere göstermek olarak belirtiyor: "Türkiye'de üniversite yayıncılığı YÖK ile başlamadı. Ülkemize yüksek öğretmin temelleri, Sultan Abdulhamit'in kurduğu Darülfunu-nu Şahene'ye uzanıyor. Bu serginin amacı, Darülfunun'dan günümüze kadar üniversite yayıncılığı ve hayatı üzerine elde bulunan malzemeleri ortaya koymaktır."
    Bilgi tel: 0212 216 22 22

    Geçmişe belgeli seyahat

    Sıraselviler'deki Bilgi Atölye'de 25 Nisan'a kadar açık olacak olan sergi, gezenleri geçmişe götürüyor. Özellikle yükseköğrenim eğitimi alanlara öğrencilik yıllarını hatırlatan sergide, döneminde öneme sahip bazı eserler de var. Örneğin, adları meşhur 147'ler olarak kalan akademisyenlerin, 1961 yılında üniversiteden uzaklaştırılmasına dair orjinal belge, serginin demirbaşlarından. Takım elbise ile deniz gezisine çıkan öğrenciler ise, geçmişe nazaran günümüzde eğitim alan öğrencilerin ne denli şanslı olduklarını gözler önüne seriyor.

  •  
    Yarın: Yeniden millileşme
    Aylık siyaset ve düşünce dergisi Yarın, son sayısında Türk uluslaşmasının başarısızlığı ve yeniden millet olmanın imkanlarını tartışıyor.
    Konya'da sosyal hayat
    Yolcu yolundan dönmüyor
    Afife Jale Ödülleri'nde bir "çatlak" oluştu
    Afife Jale Ödülleri'nde 'çatlak' oluştu. Oyun Atölyesi'nde sahnelenen Ermişler ya da Günahkarlar adlı oyunla en iyi ışık tasarımı dalında aday gösterilen İrfan Vanlı adaylıktan çekildiğini açıkladı. Varlı, yaptığı açıklamada "Zuhal Olcay'ın ve Haluk Bilginer'in Yapı Kredi Sigorta'ya karşı aldıkları tavrı sahipleniyor ve adaylıktan çekimiyorum" dedi. Varlı açıklamasında Olcay ve Bilginer'in 2000 yılı Ağustos ayında yazdıkları bir mektupla Yapı Kredi Sigorta'nın düzenlediği Afife Tiyatro Ödülleri'ne katılmayacaklarını bildirdiklerini hatırlattı.
    Videolar için festival
    Video sanatının yaygınlaşması sağlamak amacıyla düzenlenen Videoist Festivali, 23-30 Nisan tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek. 23 Nisan'da Beyoğlu GaleriX'de yapılacak toplu gösterimle başlayacak olan festivale, yaklaşık 30 sanatçı katılacak. Festivalde gösterimlerin dışında sergiler de yer alacak. Türkiye'de video sanatı yapanların çalışmalarından birer örneğin sunulacağı festival süresince, her iki mekanda da her gün yarımşar saat süren 3'er gösterimde bulunulacak.
    Küçük büyücüye büyük ödeme
    Küçük büyücü Harry Potter'ın çılgın hayranı henüz basılmayan son kitabın imzalı kopyası için 8 bin pound ödedi. J.K. Rowling'in tüm dünyada 190 milyondan fazla satan ve ilk iki kitabı beyazperdeye uyarlanan serisinin yayımlanmamış 5. ve son kitabı için internet üzerinden açık artıma yapıldı. 'Order of the Phoenix' ile ilgili ilk haber Ocak ayında çıkmış ve kitap birkaç saat içinde Amazon.com ve Barnes & Noble.com. adreslerinde en çok sipariş edilen kitap olmuştu.
    16 Nisan 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED