AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T
SARS eski bir virüs

Türk İnfeksiyon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Gürler, "SARS'ın etkeni eskiden beri bilinen bir virüs. Ancak yapısında bir değişiklik meydana geldi, bunun nedeni bilinmiyor" dedi

Türk İnfeksiyon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nezahat Gürler, "SARS"ın etkeni olan "Coronavirüs"ün eskiden beri bilinen bir virüs olduğunu belirterek, "Ancak yapısında bir değişiklik meydana geldi, bunun nedeni bilinmiyor" dedi. Prof. Dr. Güler, vakıf binasında SARS konusunda düzenlediği basın toplantısında, "SARS"ın gittikçe yayılma eğilimi gösterdiğini söyledi. 'SARS'ın etkeni olan Coronavirüs'ün, eskiden beri bilinen bir virüs olduğunu ve genelde kış ve bahar aylarında görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 10'una yol açtığını bildiren Güler, "Ancak, o bölgelerde virüsün yapısında bir değişiklik meydana geldi, bunun nedeni bilinmiyor" diye konuştu. Prof. Dr. Gürler, genel olarak infeksiyon hastalıklarından korunmada el temizliğinin çok önemli olduğunu vurguladı.

3 bin 139 vaka, 213 ölüm

Uzm. Dr. Atahan Çağatay da, bugüne kadar 3 bin 139 SARS vakası açıklandığını ve bunların 213'ünün yeni olduğunu söyledi. Vakaların 144'ünün ölümle sonuçlandığını anlatan Uzm. Dr. Çağatay, hastalığın tüm yaş gruplarını etkilediğini ifade etti. Bilinen özgün bir tedavisi olmadığı için yayılmasını önlemek amacıyla karantinanın doğru bir yaklaşım olduğuna işaret eden Uzm. Dr. Çağatay, "Riskli bölgelerden gelen ve SARS olduğundan şüphelenilen ya da benzer belirtiler gösteren kişiler, 10 gün müşahade altına alınmalı" dedi.

ABD'den gelen uçaklara SARS taraması

Uzakdoğu ülkelerinden gelen uçakların ardından, dünden itibaren ABD'den gelen uçaklarda da, "SARS" virüsü taraması başlatıldı. Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından dün yapılan ilk tarama, THY'nin New York-İstanbul uçuşunu yapan TK 002 sefer sayılı "Hakkari" adlı uçağında gerçekleştirildi. Kabin amirinden uçakta SARS belirtileri gösteren yolcu olup olmadığına ilişkin olarak bilgi alan 4 kişilik maskeli sağlık ekibi, hazırlanan sağlık rapor tutanağını imzalattırarak teslim aldı. Dünden itibaren Havalimanında Sağlık Denetleme Birimi'ndeki personel sayısı da artırıldı.

Hong Kong'da 9 kişi daha SARS'tan öldü

Hong Kong'da "akut solunum yetmezliği sendromu"ndan (SARS) 9 kişinin daha öldüğü bildirildi. Böylece Hong Kong'da SARS'tan ölenlerin sayısı 56'ya, bu hastalığa yakalananların sayısı da 1232'ye çıktı. Bu arada SARS'dan ölen hamile kadının bebeği kurtarıldı. Sağlık yetkilileri, SARS virüsünden ölen 34 yaşındaki hamile kadının bebeğinin sezaryenle alındığını bildirdiler. Yetkililer, bebeğinin sağlık durumu hakkında ise bilgi vermediler. Vietnam'da da ordu, hastalığın patlak verdiği Hanoy Fransız Hastanesi'ni ilaçlıyor.

SARS'a karşı şalgam!

SARS hastalığından korunmak için iyi bir doğal kaynak olan şalgamın fiyatı Çin'in başkenti Pekin'de arttı. Tedavisi bilinmeyen SARS'a karşı önemli miktarda şalgamın satılmaya başlandığı Pekin'de, hastalığa karşı korunmak için sarımsak, havuç, pırasa ve zencefil de tüketiliyor. Pekin'de yayımlanan Star Daily gazetesinin geçen hafta SARS'tan koruyan sebze isimlerini vermesinden sonra, halkın doğal korunma yöntemlerine hücum etmeye başladığı bildirildi. Pekinli sebze satıcısı Hu Bençiang, "Satışlar çok iyi, fiyatların daha da yükselmesini bekliyoruz" dedi. Şalgamda toptan sebze fiyatı da yüzde 30 arttı. Örneğin, geçen hafta kilosu 2,40 yüen (500 bin TL) olan beyaz şalgam, bu hafta 3 yüen'e (600 bin TL) yükseldi. Çin'in güneyinde geçen yıl Kasım ayında Guangdong İli'nde ortaya çıkan SARS'tan korunmak için Çinliler, ağustos böceği kabukları, ipek böceği de yiyor; evde sirke kaynatarak içiyor, zaten mutfakta çok kullandıkları sarmısak dişlerini dizi dizi yiyip yutuyor.

 
Özürlü olmak, yaşama sevincine engel değil
Şişli Bedensel Engelliler Derneği, açtığı çeşitli kurslar sayesinde özürlü insanların evde oturmak yerine birşeyler öğrenmelerini ve hayata dört elle sarılmalarını sağlıyor.
Monroe'nun mücevherleri çalındı Bir zamanlar Holywood'un efsanevi yıldızı Marilyn Monroe'ya ait olan iki parça mücehver sergilendiği Londra'daki Country Hall Galeri'den çalındı. Polis, elmas kaplı ve M motifli altın bir yüzük ile altın bileziğin değerinin 64 bin dolar olduğunu açıkladı. Olayla ilgili bir kişi gözaltında.
Kalbin de kök hücresi bulundu
Amerikalı bilim adamları, kalpte de kök hücre bulunduğunu ortaya çıkardılar. New York Medical College'de görevli bilim adamı Bernardo Nadal-Ginard, yetişkin insanların kalp kaslarından aldıkları hücreleri izole ettiklerini, bu hücrelerden vücut içinde ve dışında üç ayrı kalp hücresi tipinin geliştiğini kaydetti. Sitokin gibi büyümeyi kolaylaştıran maddelerle çeşitli hücre gelişiminin uyarılabildiğini söyleyen Nadal-Ginard, kalp krizi sonrasında, kalbin içindeki ölü hücre dokusuna enjekte edilen sitokin sayesinde yeni kas hücrelerinin oluştuğunu ifade etti.
16 Nisan 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED