AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Baykal: Irak'a girmeliydik

CHP lideri Baykal, Türkiye'nin zamanında Kuzey Irak'a asker sokmadığı için büyük bir fırsat kaçırdığını ileri sürerek, ABD'nin Türkiye'yi Kuzey Irak'ta istemediğini söyledi.

CHP lideri Deniz Baykal, Türkiye'nin zamanında Kuzey Irak'a asker sokmadığını belirterek, "Türkiye, Kuzey Irak'a asker gönderme işini değerlendiremeyerek büyük bir fırsatı kaçırmıştır" dedi.

Baykal, CHP TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, ABD'nin Irak'a yönelik askeri harekatının Türkiye'ye yeni sorunlar yüklemeye başladığını söyledi. Irak'ta etnik gruplar arasındaki dengenin peşmergeler lehine değişeceğini öne süren Baykal, Türkmenlerin ve Şii Arapların tedirginlik içinde olduğunu, peşmergelerin Türkmen varlığını yıldırmaya ve göç ettirmeye yönelik uygulamalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

ABD Türkiye'ye hak vermez

Bazı çevrelerin, "Biz bu harekata en ileri düzeyde katılsaydık durum böyle olmazdı" dediklerini hatırlatan Baykal, "Türkiye en ileri düzeyde bu askeri harekata katılmış olsaydı bile Irak'ın yeniden yapılanmasında ve Kerkük'ün geleceğinde rol alması konusunda söz sahibi olamayacaktı. ABD'nin Irak'a yönelik bu projesi yıllar önce hazırlanmıştır. Şimdi Suriye konuşuluyor. Nereden çıktı bu? 'Eyvah Irak'ta bir fırsatı elimizden kaçırdık' diye üzülenlere bir şans daha çıktı" dedi.

Zamanında gönderecektik

Baykal, Türkiye'nin, tezkereler gündeme gelmeden çok önce Kuzey Irak'a asker göndermesi gerekirken bunu yapmadığını kaydederek, "Türkiye, Kuzey Irak'a asker gönderme işini zamanında değerlendirememiş ve büyük bir fırsat kaçırmıştır. Eğer Türkiye, bu harekat başlamadan önce, Kuzey Irak'a ciddi bir askeri varlık yığsaydı, askeri güvence yanında ciddi bir diplomatik güvence de sağlamış olacaktı" diye konuştu. Baykal, savaşa karşı tavırlarını şöyle özetledi: "Biz savaşa karşıyız. Ayrıca biz muhalefetteyiz ve vicdanımızın sesini dinleme hürriyetine sahibiz. Reel politikalar iktidarın sorunu. Onu onlar düşünecek."

CHP, içtüzük için dava açtı

CHP, TBMM İçtüzüğü değişikliğindeki "temel kanunların görüşme usul ve esaslarını" düzenleyen hükmünün yürürlüğünün durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. CHP Grubu adına TBMM Grup Başkanvekili Oğuz Oyan ve Genel Başkan Yardımcısı Oya Araslı, Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri A. Hamdi Yapıcı'ya dava dilekçesini verdiler. İktidarın muhalefeti "by pass" etmek istediğini öne süren Oyan, "Eğer iktidar partisinin zaman yönünden acelesi varsa, ödevine iyi çalışır, kanun tekliflerini veya tasarıları Anayasa'ya uygun bir şekilde getirir. Bir de muhalefet ile istişare eder. Eğer bu yapılmazsa, çıkarılan kanunlar ya Cumhurbaşka-nı'ndan ya Anayasa Mahkemesi'nden döner" dedi.



16 Nisan 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED