AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Rauf Denktaş, Gül'e 'Atina'ya gitme' dedi

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, Türkiye'nin Atina'da bugün yapılacak AB Zirvesi'ne katılmasının Rumları şımartacağını öne sürerek, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün AB zirvesine katılmamasını istedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye'nin Atina'da bugün yapılacak AB Zirvesi'ne katılmasının Rumları "Türkiye bizi tanıdı" diye şımartacağını öne sürerek, Dışişleri Bakanı Gül'ün AB zirvesine katılmamasını istedi. Denktaş, "KKTC, Türkiye ile birlikte yoluna devam edecek" dedi.

Konferans vermek üzere Bursa'ya gelen Denktaş, Vali Oğuz Kağan Köksal, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Levent Ersöz ve Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran tarafından karşılandı.

Denktaş, BM'nin, kendisini suçlayan Kıbrıs kararını değerlendirirken, "Tavsiye kararıdır. KKTC var olacak. AB de Rumları alıp Kıbrıs'ı aldım diye övünecek. Ama Kıbrıs'ın tümünü alması için bizi de adam yerine koyması, bizimle de konuşması, görüşmesi, derdimizi anlaması, bize eşit muamele etmesi lazım. KKTC, Türkiye ile birlikte yoluna devam edecek" diye konuştu.

Alınan kararda BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto'nun imzası olduğunu belirten Denktaş, "Annan Planı'nı Rumlar da kabul etmemesine rağmen, çözümü engelleyen tarafı Türk tarafı olarak göstermiştir. Güvenilirliğini yitirmiştir" dedi.

Katılmamak daha iyiydi

Denktaş, Yunanistan'nın başkenti Atina'da bugün yapılacak AB Zirvesi'ne Başbakan Erdoğan'ın yerine Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün gitmesini nasıl değerlendirdiğini soran gazeteciye de şu cevabı verdi: "Zirve aslında başbakanlar toplantısıdır. Başbakan'ın gitmeyip sayın Gül'ü göndermesinin de mesaj vermesi lazım karşı tarafa. Bizim gönlümüzü sorarsanız, 'katılmamak daha iyiydi' deriz. Ama biz Türkiye değiliz. Ümit ederim ki, Rum tarafı bundan şımarmaz, 'Türkiye bizi tanımaya mecburdur' neticesine varmaz ama varacak zihniyetindedir. Onun için bizim biraz endişemiz var."

Türkiye tepki gösterdi Yunanistan memnun

Türkiye, BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs konusunda önceki gün aldığı "Türk tarafını suçlayan" kararına ilişkin olarak, "sorumluluğun tek tarafa yüklenmesinin kabul edilemez olduğunu" bildirdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Raporda ve kararda müzakere sürecinde sonuç elde edilememesinin sorumluluğu Türk tarafına yöneltilmektedir. Oysa, iki tarafın almış olduğu tutumların gerçekler ışığında ve dengeli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Sorumluluğun tek tarafa yüklenmesini kabul etmemiz mümkün değildir" denildi.

Yunanistan: Karar olumlu

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Panos Beglitis ise kararı "olumlu ve tatmin edici bulduklarını" bildirdi. Beglitis, "Uluslararası toplum, bu sorunun BM çerçevesinde çözümünü arzu ettiğini göstermiştir" dedi. Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgos Yakovu da, karardan memnun olduklarını belirterek, Rum tarafının AB'ye üyeliği ile Annan planın bazı yönlerinin değişeceğini hatırlattı. Bu arada, AB Dönem Başkanı Yunanistan'ın Başbakanı Kostas Simitis de, 18 Nisan'da Kıbrıs Rum kesimini ziyaret edecek. Simitis,19 Nisan'da Rum Meclisi'nde konuşacak.

Gül, Rumların imza törenine katılmıyor

Yunanistan'ın başkenti Atina'da bugün başlayacak iki günlük AB ve Avrupa Konferansı toplantılarına 40 Avrupa ülkesi lideri ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın katılacağı açıklandı. Bugün öğleden sonra, aralarında Kıbrıs Rum kesiminin de bulunduğu 10 ülkenin AB üyelik anlaşmalarının imza töreni yapılacak. Tören, bu toplantı için restore edilen Akropalis eteklerindeki antik Attalu Pasajı'nda gerçekleştirilecek. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, AB'nin, aralarında Kıbrıs Rum kesiminin de bulunduğu 10 yeni üyesinin katılım anlaşmalarını imzalayacakları törenin bitmesinden sonra Atina'ya ulaşması bekliyor. Gül, yarın yapılacak Avrupa Konferansı toplantısına katılacağı kaydedildi. Toplantılar için Atina'da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Atina hava sahasının F-16 ve Mirage 2000 tipi savaş uçakları ile Atina'nın kuzeyine konuşlandırılan Patriot bataryaları tarafından korunduğu belirtildi.



16 Nisan 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED