T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
ABD saldırganlığına karşı dünya cephesi

Dünya, ABD ve İngiltere'nin küresel savaş ve Irak'a saldırı planlarına karşı birleşti. Amerika'dan Japonya'ya, İngiltere'den Suriye'ye, Avusturya'dan Meksika''ya 20'nin üzerinde ülkede dün protesto gösterileri yapıldı.

Amerika ve İnglitere'nin küresel savaş politikasına ve Irak'a saldırı hazırlıklarına karşı bütün dünya ayağa kalkıyor. İslam dünyası, Avrupa ve Amerika'nın yanı sıra dünyanın büyük bölümünde George Bush-Tony Blair yönetimlerina karşı protesto gösterileri yapılıyor.

Amerika'dan Mısır'a, Japonya'dan Arjantin'e, İngiltere'den Rusya'ya, Suriye'den Avusturya'ya, Meksika'dan Belçika'ya ve İspanya'ya kadar 20'nin üzerinde ülkede ABD Başkanı George Bush'un Irak'a saldırı hazırlığına karşı protesto eylemleri gerçekleştirildi. Ocak ayı boyunca ve Şubat ayı içinde sürdürülmesi planlanan gösterilerin bazılarına yüzbinlerce insanın katılması planlanıyor. En büyük gösterilerin Şubat ayı içinde ypılcması planlanıyor.

Vietnam'dan bu yana en büyük gösteri

ABD'nin başkenti Washington'da Irak'a saldırıya karşı olan 26 örgütün düzenlediği gösteri, Temmuz ayında Washington'da yapılan ve 200 bin kişinin katıldığı gösterilerden bu yana en büyüğü oldu. San Francisco'daki gösterilere 100 bin kişi katılmıştı. Dünkü protesto gösterisine ise 220 kentten insanlar katıldı. Dünkü gösterilere katılanların sayısı ise yüzbinlerce olarak ifade edildi. Amerika'nın değişik bölge ve şehirlerinde toplanıp daha sonra Washington'a yürüyüşe geçen gruplar, gösterilerine Amerika'nın birçok kentinde devam edecekler. Protestocular, bugün de Beyaz saray'a yürüyecekler.

Pazartesi günü, Martin Luther King'in doğum günü tatili olduğu için ulusal aktivist bir grup olan Black Voices for Peace'in (Barış için Siyah Sesler), King'in doğum gününü kutlamak için toplantı düzenleyeceği ve Irak savaşına karşı olduklarını bildirecekleri söylendi. İşçi, çevreci ve yoksul kesimlerin temsilcileri, yakın bir zamanda bir araya gelerek, yerel ve ulusal çaptaki protestolar için organlar oluşturma konusunda anlaştılar. Gösteriyi düzenleyen uluslararası ANSWER (Act Now to Stop War End Racism -ırkçılığa son vermek ve savaşı durdurmak için hemen harekete geç-) koalisyonu, daha önceki Ekim gösterisini de organize etmişti.

İNGİLTERE

Amerika'nın en yakın müttefiki İngiltere'de gösterilere onbinlerce kişi katıldı. Dünya ile eş zamanlı başlayan protesto ve yürüyüşlere ülkenin dört bir yanından insanlar büyük ilgi gösterdi. Londra, Birmingham ve Nottingham kentlerindeki gösterilerde onbinlerce mum yakıldı. Köy ve kentlerde mumlarla sessiz eylemler yapıldı. Londra yakınlarındaki İngiliz Ordu Karargahı olan Northwood üssünde Voices in the Wilderness UK grubu gösteri yaptı.

FRANSA

Fransa'nın başkenti Paris'te yüzlerce kişi, Irak savaşını protesto etmek için gösteri düzenledi. 40 organizasyon mensubu gösterici, "Irak'a yönelik savaşa hayır, barış, adalet ve demokrasiye evet" yazan pankartlar taşıdı. "Irak'a Savaşa Hayır" sloganıyla düzenlenen gösteriler, ülke genelinde 40 kentte yapıldı. Gösteriyi düzenleyenler, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'dan savaşı engellemesini istediler. Fransızlar'ın yüzde 72'si Fransa'nın ABD'ye karşı veto yetkisini kullanmasını istedi. AVUSTURYA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da binlerce kişi, ABD'nin Irak'a saldırısına karşı protesto gösterisi yaptı. "Savaşı durdurun", "Irak'a ambargoyu kaldırın", "Avrupa savaşa katılmasın", "Petrol için savaşa hayır" sloganları atan grup ABD bayrağını yaktı.

BAĞDAT

Irak'ta denetimlerde bulunan BM ekipleri, önceki gün olduğu gibi dün de karargahlarından çıkarken Amerikan aleyhtarı gösteri yapan protestocularla karşılaştı. BM ekipleri, Bağdat Üniversitesi ile bir füze fabrikasında denetim yapmak amacıyla otelden ayrılırken, Canal Hotel önünde toplanan protestocu gazeteciler arasından geçmek zorunda kaldı. Yumrukları havada göstericiler, Bush aleyhine slogan attılar.

RUSYA

Rusya'nın başkenti Moskova'da Lenin, Stalin ve Arafat portreleri taşıyan yüzlerce kişi, ABD Büyükelçiliği önünde Irak'a savaş tehdidini protesto etti. Gösteri sırasında ABD Başkanı George Bush'u "terörist", "uluslararası jandarma" olarak niteleyen pankartlar açtı. Göstericiler, Bush'u Hitler'e, izlediği siyaseti de faşizme benzettiler. Aşırı sağcı lider Vladimir Jirinovski de dün Moskova'daki Puşkin Meydanı'nda savaş karşıtı gösteri düzenledi.

HONG KONG

Hong Kong'da, göstericiler, ABD ve İngiliz konsolosluklarına yürüyerek, saldırı hazırlıklarını protesto etti. Ülkedeki Amerikalılar, Çinliler, Müslümanlar'ın bulunduğu grup, ABD'nin Irak'tan uzak durmasını istediler.

PAKİSTAN

Pakistan'ın Ravalpindi kentinde çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu binlerce kişi, ABD'nin Irak saldırısını protesto etmek için insan zinciri oluşturdu. Gösterici bir kadın "ABD'nin kendi ekonomik isteklerini dünyaya empoze etmek için tek taraflı hareket etmekten vazgeçmesini istiyoruz" dedi. Protestocular, kent merkezinden Rawalpindi geçidine kadar yürüdüler. Yürüyüşte, "Terörizmle savaş Irak'la savaşmak değil", "ABD emperyalizmi vahşi ve çılgın", "ABD hemen kitle imha silahlarından arındırılmalı" ve "Savaşa hayır" yazılı pankartlar taşırdı.

BAHREYN

Bahrey'nin başkenti Manama'da 3 binden fazla kişi ABD'nin Irak saldırısını protesto etti. Gösterilerde, "Amerika sömürge ülkesidir", "Bağdat'tan Manama'ya herkes savaşa karşı", "Savaşa hayır, barış hemen şimdi" ve "İslam ülkelerinde ABD üslerine hayır" yazılı pankartlar dikkat çekti. Göstericiler ellerinde Bahreyn, Irak ve Filistin bayraklarını dalgalandırdı. Hukuçular da yayımladıkları bildiride, "Bu gösteriler Amerikan yönetimine bir mesajdır" denildi.

ALMANYA

Almanya'nın Rostock ve Tübingen kentlerinde, Irak harekatına karşı gösteri yapmak amacıyla binlerce kişi sokaklara döküldü. Rostock kentindeki yürüyüşe, Meclenburg-Vorpommern eyalet hükümetinde yer alan Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) üyesi 3 bakanın da katıldığı bildirildi.

FAS

Fas'ın başkenti Rabat'ta yüzlerce kişi, ABD Büyükelçiliği Irak harekatını protesto etti. Göstericiler, Bush'a iletilmek üzere bir mektup bıraktılar ve ABD'yi "terörist planlarını uygulamaktan vazgeçmeye" çağırdılar.

FİLİSTİN

Filistin'in Gazze, Batı Şeria ve Nablus şehirlerinde de binlerce kişi Amerika'yı proteto etti. Irak ve Filistin bayrakları taşıyan Filistinli göstericiler, "Arap ülkeleri ABD terörizmini yok etmelidir" ve "İntifadaya Evet, Irak'a Saldırıya Hayır" yazılı pankartlar taşıdılar.

MISIR

Mısır'ın Başkenti Kahire'de Mısırlı kadınlar ABD elçiliğine yürüyerek Irak savaşını protesto etti. Göstericiler, "Amerikan nefreti kanımızda dolaşıyor", "Korkak Arap hükümetleri, halkın sesi yükselecektir" diye sloganlar attığı kaydedildi.

"ABD vatandaşı olmaktan utanıyorum"

Japonya'da, ABD'nin Irak'a düzenlemeyi düşündüğü operasyonu protesto etmek isteyen binlerce kişi çeşitli şehirlerde gösteriler düzenledi. Başkent Tokyo'nun önde gelen alışveriş caddelerinden Ginza'da gösteri yapan yaklaşık 10 bin savaş karşıtı gösterici, "petrol için savaşa hayır" şeklinde pankartlar açarak ABD'yi protesto etti. Gösteride, "ABD vatandaşı olmaktan utanıyorum" şeklinde pankart açan bir ABD vatandaşı ise büyük alkış aldı. 45 yaşındaki Japon Tomoharu Yamauchi de, "Umarım bir kovboy olduğunu söyleyen Bush, western çağının kapandığının farkına varır" dedi. Japonya'nın 10 ayrı şehrinde de benzer gösteriler düzenlendi.

"Irak petrolü için savaşa hayır"

Suriye'nin başkenti Şam'da Irak'a saldırıyı protesto etmek ve Filistin halkının davasını desteklemek amacıyla toplanan onbinlerce kişi gösteri düzenledi. Aralarında Filistinliler'in de bulunduğu göstericiler El Hicaz garında toplandıktan sonra parlamento binasına yürüdü, binlerce gösterici "Kahrolsun ABD", "Bush defol" şeklinde Amerika aleyhtarı sloganlar attı ve "Savaşa hayır, adil barışa evet", "İntifada'ya evet, Irak'ın vurulmasına hayır", "Irak'a ambargoyu kaldırın", "Irak petrolü için savaşa hayır", "Irak bir petrol kuyusu değil, bir medeniyetler tarihidir" yazılı pankartlar taşıdı. Şam'daki gösteride İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un adı pankartlarda "İnsanlık düşmanı" olarak yazıldı.

 
Almanya Türkiye'ye Patriot vermeyecek
Almanya'nın, Türkiye'ye "Patriot" tipi hava savunma füzesi vermeyeceği iddia edildi.
AWACS uçakları Türkiye'ye gelecek
Almanya Savunma Bakanı Peter Struck, Irak'a harekat düzenlenmesi durumunda, içinde Alman askerlerinin de görev yaptığı AWACS tipi erken uyarı uçaklarının, Türkiye'nin savunması için önemli bölgelerde her halükarda görev yapacağını söyledi. Struck, "AWACS uçakları, NATO tarafından Türkiye'nin savunması için önemli olan bölgelerde uçuş yapmakla görevlendirilecek. Bunu böyle kararlaştırdık ve bu böyle kalacak. Ancak NATO teşkilat olarak, Irak'ta henüz önlenebileceğini düşündüğüm olası askeri harekata katılmayacak" dedi. Struck, Irak'a yönelik harekat yüzünden Afganistan'daki Alman askerlerinin güvenliğinin yoğun şekilde tehdit edilmesi durumunda, askerlerin bölgeden tahliye edileceğini söyledi.
ABD: Türkiye ile yakın temastayız
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, Irak'ta harekat konusunda Türkiye ile temasların "yakın ve sürekli" olduğunu söyledi. Boucher, "operasyonda Türkiye'nin sağlamaya istekli olduğu işbirliği düzeyine ilişkin temaslarınızın durumu nedir?" sorusu üzerine, "yakın ve sürekli. Türkiye ile temaslarımızın durumu budur" dedi. Bir gazetecinin, "Türkiye daha yakın mı?" sorusu üzerine, "Daima. Hatta daha yakın" yanıtını veren Boucher, "Türk yetkilileriyle askeri planlama konularını düzenli olarak ve çok yakın danışıyoruz. Bizim endişelerimiz ve taleplerimize çok yakın davrandılar. Bu danışmalardan bir sonraki, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers'ın 19-20 Ocak'ta Ankara'ya ziyareti olacak" dedi.
Powell Rusya, Çin, Fransa ve Almanya ile görüşecek
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın, gelecek hafta içinde Rusya, Çin, Fransa, Almanya, Bulgaristan, Meksika ve İspanya dışişleri bakanlarıyla New York'ta ikili görüşmelerde bulunacağı bildirildi. Powell'ın, 20 Ocak Pazartesi günü Çin, Fransa ve Meksika dışişleri bakanlarıyla ikili görüşmelerde bulunacağı belirtildi. Açıklamada, Powell'ın 21 Ocak Salı günü de Bulgaristan, Almanya, Rusya ve İspanya dışişleri bakanlarıyla ikili görüşmelerde bulunacağını kaydetti.
Sürgün haberleri psikolojik savaş metodu
Irak lideri Saddam Hüseyin'in kuzeni ve elçisi üst düzey yetkili General Ali Hasan el Macid, Saddam Hüseyin'in sürgüne gidebileceği yönünde çıkan haberleri "aptallık" olarak niteledi. Resmi temaslarda bulunmak üzere önceki gün Suriye'nin başkenti Şam'a gelen General Macid, "Bu haberler birer aptallık örneği. Irak'a karşı yürütülen psikolojik savaşa ait bir metot" dedi.
7 Amerikan savaş gemisi daha yola çıktı
ABD'nin olası Irak harekatı tartışmaları sürerken, Amerikan Deniz Kuvvetleri'ne ait, 2'si amfibik 7 savaş gemisi daha Körfez'e gitmek üzere San Diego'dan ayrıldı. Amerikan Deniz Kuvvetleri'nin açıklamasında, "USS Boxer" ve "USS Bonhomme Richard" amfibik savaş gemileri ile "USS Cleveland", "USS Dubuque", "USS Anchorage", "USS Comstock" ve "USS Pearl Harbor" savaş gemileri, yaklaşık 10 bin denizciyle hareket etti. 3. Filo sözcüsü Jacquie Yost, gemilerin bölgeye ulaşmasının 1 ay alacağını, şu aşamada konuşlanma tarihi verilemeyeceğini söyledi. Her ikisi de 26 metre uzunluğunda olan "USS Boxer" ve "USS Bonhomme Richard" adlı amfibik savaş gemileri, "CH-46 Sea Knight" saldırı helikopterleri ve "AV-8B Harrire" savaş uçakları gibi çeşitli savaş uçakları taşıyor.
19 Ocak 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED