T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

McDonald's yerine Maliye pidesi

Komisyon çalışmaları uzayınca üyelere McDonald's'tan hamburger ısmarlayan Maliye Bakanı, hesabı görünce Maliye Evi'nde yapılan pideleri keşfetti.

AK Parti hükümetinin tasarruf tedbirleri, Maliye Bakanlığı'nın Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerini ikramlarını da etkiledi. Geçtiğimiz haftalarda, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan mali milat yasa tasarısının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri gece geç saatlere kadar sürmüş, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, komisyon üyelerine ve çalışanlara McDonald's'tan "hamburger, kola ve patates"ten oluşan menü ikram etmişti. Tasarı Cumhurbakanı Sezer'den veto yiyince, yeniden Komisyon'a geldi. Bakan Unakıtan, tasarı görüşülürken üyelere yine McDonald's menüsü ikram etti. Ancak her defasında en az 150 hamburger menüsü ısmarlayan Bakan Unakıtan da ancak "tasarrufu" hatırladı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda vergi barış projesi görüşmeleri uzayınca, Bakan Unakıtan bu kez, "Maliye Evi"nden "pide" siparişi verdi.

Tüm zamanların 'aile' sorumlusu Bakan Çiçek

58. Hükümet'te "aile"ye sıkı sıkıya bağlı olan bir bakan yer alıyor: Adalet Bakanı Cemil Çiçek. Çiçek, Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini ilk icra eden bakan olarak tarihe geçti. Aile danışma merkezleri ilk defa Cemil Çiçek döneminde kurulurken, Aile Araştırma Kurumu'nu kuran bakan da Cemil Çiçek. Meclis'te Aile Komisyonu yine Cemil Çiçek'in bakanlığı döneminde kuruldu. Aile Şurası'nı ilk toplayan bakan olan Cemil Çiçek, beş yıllık kalkınma planlarında "müstakil aile politikaları" adı altında bir bölümün yer almasını da sağladı. Aile ile bu kadar içli dışlı olan Cemil Çiçek'in Adalet Bakanlığı döneminde Meclis'te kabul edilen tasarı ile Aile Mahkemeleri kuruldu.

Başkan ne içiyor?

Geçen hafta TBMM Genel Kurulu'nu yöneten Başkan Vekili İsmail Alptekin'in peçeteye sarılı bir su bardağı içinde ne içtiği merak konusu oldu. Meraklılar, Alptekin'in boğazını rahatlatmak, ses tellerini korumak için özel bir içecek hazırlattığı tahminin de bulunmakla yetindiler. Ancak kimse de gidip "ne içiyorsunuz" diye soramadı. Belki bu fotoğraf yayınlandıktan sonra Başkan Alptekin açıklar da, vekillerimizin merakı giderilmiş olur.

Ee, o kadar Afyon kaymağı yesem...

Afyon'un kaymağı meşhurdur. AK Parti Afyon Milletvekili İbrahim Hakkı Aşgar, genel merkez koridorlarında yürürken Orman Bakanı Osman Pepe ile karşılaştı. Aşgar yanında bulunan kişiyi göstererek, "Sayın Bakanım, bakar mısınız. Bu il başkanımız kadar güzel bir il başkanı var mı?" diye sordu. Afyon İl Başkanı'nın yüzüne bakan Osman Pepe, espriyi patlattı: "Ben de o kadar Afyon kaymağı yesem dünya güzeli olurdum."

DYP'li Turan, koltuğundan ayrılamadı

DYP'de Başkanlık Divanı'na giren üyeler genel merkez ve Akay binalarındaki makam odalarına yerleştiler. Her genel başkan yardımcısı, görev alanı için ayrılan odaya geçerken, partiyi çok iyi tanımayan Demokratik Kitle Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Kamil Turan, farkında olmadan Yurt Dışı İlişkiler Başkanı'nın makamına oturdu. Sekreter, odanın Yurt Dışı İlişkiler'den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı'na ait olduğu hatırlattı. Ancak Turan'ın tepkisi ilginçti: "Ben yerime yerleştim, alıştım. Başka bir binaya taşınamam!" Konu Genel Başkan Ağar'a iletildi. Genel Sekreter Serhan Yücel'den "Akay'a gitmesi" ricasında bulunuldu, ancak Yücel kabul etmedi. Olan Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nüzhet Kandemir'e oldu. Kandemir, Akay'daki odaya geçti. Böylece seçimde kazanan diplomasi, masada kaybetti.

Bütçeye bak hizaya gel

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, görev dağılımı konusunda kabinedeki en şanslı bakanlardan. Kendisine sadece Diyanet İşleri Başkanlığı bağlı; bir de yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının sorunları ile ilgilenme görevi var. Aydın'ın, bakanlık bütçesi de doğal olarak "küçük" tutulmuş. Aydın, geçenlerde makamından çıkarken, tadilat nedeniyle koridora çıkarılan bir para kasasını görünce, "Kocaman bir kasa. Bize bunun yarısı da yeterdi" diyerek durumu özetledi. Maliye Bakanı Unakıtan'a duyurulur...

Sami Selçuk, muhalefette bile asla şiddet kullanmaz

Yargıtay eski Başkanı Sami Selçuk'la sohbet eden Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, Selçuk'a, hukuk bilgisinden her zaman yararlanmak istediğini söylüyordu. Yalçınbayır, "Bize her zaman yardımlarınızı bekliyoruz. Uyarılarınız yol gösterecektir. Elbette bazen de şiddetle eleştireceksiniz..." derken, Sami Selçuk, araya girdi; "Ben asla şiddet kullanmam!"

Yalçınbayır ailesi dilenciden nasıl kurtuldu?

Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır'ın eşi Ulviye Hanım, milletvekili lojmanlarındaki evine musallat olan yaşlı bir kadın yüzünden canından bezdi. Ulviye Hanım, her gün eve gelerek para isteyen yaşlı kadından şikayet edince, Ertuğrul Yalçınbayır bir yol buldu. Yalçınbayır, lojmanların girişindeki görevlileri, "Yaşlı kadın bizi sorarsa taşındığımızı söyleyin" diye tenbihledi.

Vekil bunaltan ziyaretçiye TBMM iki gün kapalı

Seçimin üzerinden neredeyse üç ay geçti, ancak milletvekillerine yapılan "kutlama" ziyaretlerinin sonu gelmiyor. İlk günlerde ziyaretleri olağan karşılayan ve bir biraz da bundan hoşlanan milletvekilleri, artık "bunalmaya" başladı. Ziyaretlerin arkasında yatan asıl niyetler ise iş ve tayin gibi beklentisi. Vekiller, durumu Meclis Başkanlığı'na bildirince çözüm bulundu: Yasama çalışmalarının yapılacağı Çarşamba ve Perşembe günleri Meclis'e ziyaretçi alınmayacak. Milletvekili ziyareti yapacak seçmenlere duyurulur...


KAYHAN ÖZER
BİLAL ÇETİN
NEVZAT DEMİRKOL
VELİ TOPRAK
ASLIHAN ALTAY KARATAŞ

MELİH BAYRAM DEDE


13 Ocak 2003
Pazartesi


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED