T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
ABD-PKK ittifakı

Lice'de yaşanan terör olayının, Irak operasyonu öncesinde Ankara'yı yıpratmayı amaçladığı ileri sürüldü.

Abdullah Öcalan'ın yakalanmasından sonra durulan çatışmaların önceki gün güvenlik güçleriyle KADEK'liler arasında çıkan çatışmayla tekrar hortlaması, Irak operasyonu öncesinde ABD'nin KADEK üzerinden Ankara'yı yıpratma planının bir parçası olarak yorumlandı. Çatışmanın OHAL'in kaldırıldığı ve Irak operasyonu senaryoları ekseninde Kuzey Irak'taki muhtemel belirsizliğin tartışıldığı bir dönemde gerçekleşmesi anlamlı bulundu.

Milliyet gazetesi yazarı Can Dündar; ABD'nin, askeri harekat öncesinde Güneydoğu'da çatışma ortamı yaratarak Türk hükümetini köşeye sıkıştırdığı yönündeki kuşkuları PKK Başkanlık Konseyi'nden ABD Dışişleri Bakanlığı'na 21 Ocak 2002'te gönderilen bir yazıyı yayınlayarak destekledi.

Dündar, 'İlginç flört: ABD-PKK görüşmesi' başlıklı yazısında, "Neden, Apo'nun tecridi mi? Bu konuda yorumlar çeşitli. KADEK'lilerin planlı arazi taraması yapan askerlerle karşılaşıp çatışmaya girmiş olması mümkün. Bir başka yorum ise bunun Öcalan'ın durumuyla ilgili bir eylem olması. Öcalan, Kasım ayından beri 'hava koşulları' gerekçe gösterilerek avukatları ve ailesi ile görüştürülmüyordu. Çatışmanın, tam da savaşın gündemde olduğu ve Kuzey Irak'ta sıcak günlerin yaklaştığı döneme rastlaması, akla başka soru işaretlerini de getiriyor" diye yazdı.

KADEK, ABD'ye oynuyor

Dündar köşesinde, PKK Başkanlık Konseyi üyesi Mustafa Karasu'nun ABD Dışişleri Bakanlığı'na gönderdiği yazıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Bölgenin deneyimli Milliyet muhabiri Namık Durukan geçenlerde gittiği Kuzey Irak'tan 2 sayfalık İngilizce bir belge de getirmişti. 21 Ocak 2002 tarihinde PKK Başkanlık Konseyi'nden, Amerikan Dışişleri Bakanlığı'na gönderilen bu yazı, Amerikan yetkilileriyle -o zamanki adıyla- PKK arasında yapılan bir görüşmenin ayrıntılarını kağıda döküyor ve varılan mutabakatı teyid ediyordu... 'Buluşma, Ocak ayında bir Ortadoğu ülkesinde gerçekleşmiş. İki sayfalık belge dikkatle okunduğunda ortaya çıkan sonuç şu:

'ABD, bölgede yeni yapı için PKK'yı yokluyor; PKK da kendi geleceği için ABD'yi arkasına almaya çalışıyor.' Mektup şu memnuniyet satırlarıyla başlıyor: 'Başkanlık Konseyimiz, yetkili arkadaşımızla yapılan ilk görüşme konusunda bilgi sahibi olmuştur. Görüşmenin memnun edici geçtiğini görüyoruz. Birçok konuda görüşlerimizin örtüşmesi, ilişkilerimizin gelişmesinde önemli bir zemin teşkil etmektedir. (..)

Ortadoğu'da yük olan rejimler

Bu girişten sonra PKK, Ortadoğu'daki rejimlerin, hem o ülkelerin halkları, hem de uluslararası toplum için zararlı bir yük haline geldiğini ve aşılması gerektiğini belirtiyor. Buna Türkiye örneğini veriyor. 'ABD'nin Irak'a müdahalesi bu rejimlerin aşılmasının olanağını yaratacak, bölgede demokratikleşmenin yolunu açacaktır' diyor."

Bu arada, KADEK Başkanlık Konseyi üyesi Cemil Bayık, avukatlarının Öcalan ile görüşülmesine izin verilmemesini, güçlerine 'savaş' dayattığını ileri sürdü. Bir diğer KADEK Başkanlık Konseyi üyesi Osman Öcalan da önceki gün Medya TV'de Lice'de yaşanan çatışmaların 'savaş ilanı' olduğunu iddia etti.

Batman'da 10 kişi tutuklandı

Batman'da, terör örgütü KADEK/PKK lehinde slogan atan 10 kişi tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, Yeni, Kısmet, Aydınlık, Bağlar ve 19 Mayıs mahalleleri ile bir süre önce DEHAP merkez ilçe binası önünde düzenlenen "Savaşa Hayır" mitinginde, terör örgütü KADEK lehinde slogan atan toplam 10 kişi gözaltına alındı. Polisteki sorgulamalarının ardından Batman Cumhuriyet Savcılığı'na sevkedilen 10 kişi tutuklandı.

Serhadlı: Operasyonlar sürecek

Diyarbakır Valisi Cemil Serhadlı, huzur ve güven ortamının bozulmasına asla müsaade edilmeyeceğini belirterek, teröristlere yönelik operasyonların süreceğini bildirdi. Vali Serhadlı, Hani İlçesi'nde 12 teröristin ölü ele geçirildiği operasyon bölgesine gazetecilerin götürülüşü sırasında yaptığı açıklamada, önceki gün terör örgütü KADEK/PKK mensuplarının Lice-Hani kırsalındaki bir mağarada saklandıklarının öğrenilmesi üzerine, güvenlik güçlerinin olay yerine gittiğini söyledi. Ancak "teslim ol" çağrılarına teröristlerin ateşle karşılık vermesi sonucu, bir uzman çavuşun şehit olduğunu, 5 güvenlik görevlisinin de yaralandığını anlatan Serhadlı, şöyle dedi:

"Bunun üzerine devam eden operasyon dün (önceki gün) sona ermiş ve terör örgütü KADEK üyesi 12 kişi ölü ele geçirilmiştir. Teröristlerle birlikte bir M-16 uzun namlulu silah, 10 Kaleşnikof tüfek, telsiz, gıda maddeleri ve tıbbî malzemeler ile bol miktarda doküman ele geçirilmiştir. Bu yöndeki operasyonlar devam edecektir. Vatandaşın huzur ve güven ortamının bozulmasına asla müsaade edilmeyecektir."

 
Çağdaş eğitim için 15 bin mesaj
Yükseköğretimde yeniden yapılanma konusunda internet üzerinde öğrenci ve eğitimcilerin görüşlerini almak için tartışma başlatan Bakan Mumcu'nun çağrısına 15 bin mesaj geldi.
Kur'an-ı Kerim Ay'a nasıl gitti?
Bilim ve Kur'an ilişkileri üzerine türetilen onlarca asılsız öyküden sonra, işte size yakın tarihten süzülüp gelen tümüyle gerçek bir olay...
POLİTİKA KAZANINDA HOŞAFIN YAĞI KESİLİYOR
30 yıllık proje gerçekleşiyor
Türkiye'deki tüm vatandaşların nüfus kayıtlarının bilgisayar ortamında saklanmasını sağlayacak Mernis Projesi'nin açılışı yarın yapılacak.
SEKA'da bedelsiz oyun
Özelleştirme kapsamında bulunan ve 250 milyon dolar bedelle ihaleye çıkarılan, ancak hiç talep gelmeyen SEKA'nın Afyon'daki tesisini, sektörün önde gelen üç büyük kuruluşu "bedelsiz" almak için başvuru yaptı.
Rekabet çatışması: 1 ölü, 3 yaralı
Eğirdir'de, aralarında rekabet yüzünden husumet bulunan Lüks Eğirdir ve Öz Eğirdir firması çalışanlarının çatışması sonucu 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı. Polisler de hastane önünde saldırıya uğradı.
Diyarbakır'a ILS cihazı alınmış...
Diyarbakır eski Milletvekili Ensarioğlu, Diyarbakır'a ILS cihazı alındığını, ancak cihazın takılmasına izin verilmediğini ileri sürdü.
Hz. İsa'nın 1500 yıllık ikonası elegeçirildi
Bolu Kaçakçılık Şube ekipleri, Hıristiyan âleminin de peşinde olduğu 1500 yıllık "Meryem Ana ve Çocuk İsa" ile "İlahiyatçı Yohanna" tasvirli 2 adet ikonayı elegeçirdi
Efendiyev: Karabağ sorunu barışçıl yollarla çözülmeli
Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Elçin Efendiyev, Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin gelişmeye mahkum olduğunu söyledi. Efendiyev, tek milletin iki devleti olan Azerbaycan ve Türkiye'nin, stratejik çıkarlar açısından da birbirinden ayrılamaz bir bütün olduğunu ifade etti. Yarın Araştırmaları Merkezi'nin, 'Türk Devlet Toplulukları 2002 Edebiyat Ödülü' Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Elçin Efendiyev'e verildi. Azerbaycan ve Türk dünyasının tanınmış edebiyatçılarından biri olan Efendiyev, ödül töreninde yaptığı konuşmada, Azerbaycan ordusunun, Ermeni işgali altındaki topraklarını geri alacak güçte olduğunu, ancak Karabağ sorununun barışçı yollardan çözülmesini istediklerini söyledi. Azerbaycan ve Türkiye Türkleri'nin birlikteliğinin artmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Efendiyev, AK Parti Genel BaşkanıRecep Tayyip Erdoğan'ın Türk Cumhuriyetleri gezisinin de bu kararlılığın en belirgin göstergesi olduğunu kaydetti.
  • ZEKERİYA GÜLÜN

  • 19 Ocak 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED