T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
30 yıllık proje gerçekleşiyor

Türkiye'deki tüm vatandaşların nüfus kayıtlarının bilgisayar ortamında saklanmasını sağlayacak Mernis Projesi'nin açılışı yarın yapılacak.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İlhan Atış, Türkiye'deki tüm vatandaşların nüfus kayıtlarının bilgisayar ortamında saklanmasını sağlayacak Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) Projesi'yle askeri alanda, sağlık, eğitim, ekonomi, adalet alanlarında ve seçmen kütükleri yönünden geleceğe dönük planlama yapmanın son derece kolaylaşacağını bildirdi. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce yürütülen MERNİS Projesi'nin açılış töreni 20 Ocak Pazartesi günü yapılacak. İlhan Atış, MERNİS Projesi'ne ilişkin soruları yanıtladı. MERNİS Projesi'yle nüfus hizmetlerinin bilgisayar ortamında yürütüleceğini kaydeden Atış, Türkiye'de, şu anda, 920 ilçede nüfus ve vatandaşlık işlerinin tamamının online üzerinden yapıldığını söyledi.

20 saniyede işlem yapılacak

Atış, "Bir örnek verecek olursak, Edirne'de oturan Ardahanlı bir vatandaş, sıra hariç, gişenin önüne gittiğinde en fazla 20-30 saniyede vukuatlı nüfus kayıt örneğini, 1 dakika 52 saniyede nüfus cüzdanını alabiliyor" diye konuştu. Atış, "Şu anda, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü 84 adet istatistiki bilgiyi verebilmektedir" dedi. Bütün bu işlemlerin 8 bin kadroya karşılık 6 bin kadroyla yürütüldüğünü belirten Atış, online sistemine geçtikten sonra TC Kimlik Numaraları'nın diğer kamu kurumlarıyla paylaşılacağını söyledi. Atış, projenin bütünüyle hayata geçmesiyle nüfus yapısı bilineceği için askeri alanda, sağlık, eğitim, ekonomi, adalet alanlarında ve seçmen kütükleri yönünden geleceğe dönük planlama yapmanın son derece kolaylaşacağını ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı projesi

2003-2004 çalışma takviminde, MERNİS veri tabanını kamu kurum ve kuruluşlarına açmak ve yeni nüfus cüzdanı projesini başlatmak planları yer alıyor. Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanının nüfus, vergi, sağlık ve askerlik gibi alanlarda merkezi olarak tutulacak bilgilere tek numara aracılığı ile ulaşılmasına imkan sağlayan altyapının anahtarı olması hedefleniyor. Yeni nüfus cüzdanına geçişin proje başladıktan sonra 3 yıl içerisinde tamamlanması ve nüfus idarelerinden elde edilecek verilerle merkezi basımın yapılması planlanıyor.

1972'DE TEMELLERİ ATILDI

MERNİS Projesi düşüncesi 1972'de ortaya çıktı. 1976'da Devlet Planlama Teşkilatı tarafından projelendirildi. Proje, 1980'de ODTÜ'ye ihale edildi. 1982 yılında uygulama çalışmaları başlatıldı. 1996'da Dünya Bankası söz konusu projeyi özelleştirme ve Sosyal Güvenlik Ağı kapsamına aldı ve proje fizibilite çalışması yapıldı. 1997 yılında yürürlüğe giren 4300 sayılı Kanun'la sağlanan ödeneğin kullanılması ile MERNİS projesi hız kazandı. 1997'de Dünya Bankası MERNİS projesine kaynak aktardı. 1997-1999 yılları arasında Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve ilçelerdeki nüfus müdürlüklerinin altyapısı tamamlandı, bilgisayar sistemleri ile veri tabanı yönetim sistemleri kuruldu. 1997-1999 yılları arasında nüfus kayıtları bilgisayar ortamına aktarıldı. 1998-2000 yılları arasında MERNİS uygulama yazılımları gerçekleştirildi. 28 Ekim 2000'de, yaşayan ve hayatta olmayan tüm nüfus kayıtlarına Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası verildi. Ankara ve Kırıkkale'nin ilçelerinde 18 Mart 2002'den itibaren online uygulamaya pilot uygulama olarak başlandı. Kasım 2002 sonu itibariyle MERNİS veri tabanı kuruldu ve sistemin online olarak çalışması sağlandı.



19 Ocak 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED