T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
'Hükümet kurumlarla uyum içinde'

Başbakan Yardımcısı Şener, hükümetin anayasal yetkiler çerçevesinde tüm kurumlarla uyum içinde çalıştığını söyledi. Şener, Erdoğan'ın da demokrasi açısından Meclis'e girmesi gerektiğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, AK Parti lideri Tayyip Erdoğan'ın Meclis'e girmesi ve Başbakan olması gerektiğini belirterek, "Yüzde 35 oy almış bir partinin genel başkanının Meclis'te bulunması ve Başbakan olması gerekir" dedi.

Şener, Başbakanlık'taki makamında gazeteciler yaklaşık iki saat süren bir sohbet toplantısı yaptı. Bir gazetecinin, "AK Parti lideri Erdoğan'ın Meclis'e girmesi elinizi rahatlatır mı?" şeklindeki sorusu üzerine Şener, "Yüzde 35 oy almış bir partinin genel başkanının Meclis'te bulunması ve Başbakan olması gerektiğini" ifade etti. Parti genel başkanlarının Başbakan olmasının teamül haline geldiğini bildiren Şener, bunu demokrasi içinde olması gereken bir tablo olarak gördüğünü kaydetti.

Çankaya ve Genelkurmay

Cumhurbaşkanı Sezer'in, 58. Hükümet'in atama kararnamelerini beklettiği yönündeki soruya karşılık Şener, "Cumhurbaşkanı ile herkesin yetki ve sorumlulukları bellidir. Bu çerçevede ilişkiler yürüyor. Benim dönen bir kararnamem olmadı" dedi. Şener, Sermaye Piyasası Kurulu'na bir atamada 12 yıl şartının dolmaması nedeniyle Cumhurbaşkanı'nın verdiği karara saygı duyduğunu ifade ederek, bekletmeyi "Cumhurbaşkanı kararnameleri inceliyordur" diye değerlendirdi.

Genelkurmay-hükümet ilişkilerinin sorulması üzerine de Şener, "Hükümet de TSK da anayasal bir kurumdur. İlişkiler Anayasa çerçevesinde yürür. Herkesin yetkileri bellidir" dedi.

Şener, aynı konuda bir başka soru üzerine, demokrasilerde mutlak gücün olmadığını, mutlak güç olması halinde bu rejimin totaliter rejim olarak tanımlanacağını, anayasal çerçevede devletin ve milletin menfaatleri için kurumların sürekli işbirliği içinde bulunduğunu söyledi.

Siyaseti istemedim

Üniversite hayatı ile ilgili soruları da yanıtlayan Şener, siyasete istemeyerek girdiğini, üniversiteki yıllarını özlediğini söyledi. Gazetecilere, "Şeyh Bedrettin oyununa gidin" önerisinde bulunan Şener, şöyle devam etti: "Oğuz Oyan benim doktora tez hocamdır. Kendisinden tez almayı istediğimde, solcu arkadaşlarımız ''zor hocadır. Biz bile cesaret edemiyoruz' dediler. Ben de Oyan'a gittim 'solcu değilim' dedim. O da 'olsun' dedi. 'Bazı dindar özelliklerim vardır' dedim. Hiçbir problem yaşamadık." Üniversitede dekan yardımcılığı seçimi yapılırken aday olduğunu da anlatan Şener, öğretim üyelerinin çoğunluğunun sol görüşlü olduğunu belirterek, buna rağmen kendisine 16 oy çıktığını anlattı. n ANKARA

'Usulsüzlük yapanı affetmem'

AK Parti lideri Erdoğan'ın talimatı üzerine, tüm bakanların kendi kurumlarıyla ilgili yolsuzlukları araştırdığına dikkat çeken Şener, geçmiş dönemdeki yolsuzlukların araştırıldığını ve hiçbir yolsuzluğun kapatılmayacağını söyledi. Şener, özelleştirme ihalelerindeki yolsuzluk iddialarının hatırlatılması üzerine, kendi döneminde çok büyük gürültüler kopsa da özelleştirme ihalelerini sürdüreceğini söyledi. Şener, "Ancak bir usulsüzlük olursa yanlış yapanın canına okurum" dedi.

Şener, örtülü ödenek ile ilgili bir incelemenin olmadığını, örtülü ödeneğin yapısının çok farklı olduğunu hatırlattı.

Zamlı maaşın kaynağı TEKEL

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilen zammın maliyetinin büyük kısmının Tekel ürünlerine yapılan zamdan karşılanacağını belirten Şener, Tekel ürünlerine yapılan zamdan yaklaşık 1.2 katrilyon liralık kaynağın elde edileceğini bildirdi. Tasarrufa büyük önem verdiklerine belirten Şener, "Örneğin Tekel, bu yıl ilk defa milletvekili ve bürokratlara yılbaşı hediyesi göndermedi. Bu hediyeden yaklaşık 300 milyar liralık tasarruf yaptık" dedi.

 
Erdoğan: Devletle millet barışmalı
AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, "devletle milletin barışması lazım" diyen işadamına destek verdi.
"Saddam'a 'oyunun sırası değil' dedim"
Başbakan Gül, Saddam'a gönderdiği mektupta "oyun oynamanın sırası değil" dediğini, Saddam'ın da "Barışçı çözüm için zaman var" dediğini açıkladı.
Selçuk'tan 'vampir' dokundurması
Yargıtay eski Başkanı Selçuk, seçim sonuçlarını değerlendirirken, eski Yargıtay Başsavcısı Savaş'ın "vampir" deyimini eleştirdi.
TBMM heyeti sivil polisleri salondan çıkardı
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri, vatandaşlarla görüşürken not tutan ve görüntü alan sivil polisleri salondan çıkardı.
Gönül: Savaş baskısı yok
Denktaş: 'İmzala' baskısı olursa giderim
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs müzakerelerine 28 Şubat'a kadar devam edeceğini ve o güne kadar hiçbir şeyin değişmemesi halinde konuyu Meclis'e götüreceğini belirterek, "Meclis, belgeye 'imzalanabilir' derse, 'yeni bir imzacı bulun' diyeceğim" dedi. Denktaş, bazı heyetleri kabulünde yaptığı konuşmada, "Zorluklar ne olursa olsun 28'ine kadar gideceğiz. 28'ine kadar baktık ki hiçbir şey değişmiyor ve bu belgeyi 'ya imzalarız, ya imzalamayız' durumuyla karşı karşıyayız; o zaman konuyu Meclis'e götüreceğim. Meclis her şeye rağmen 'imzalanabilir' derse 'yeni bir imzacı bulun imzalasın' diyeceğim. Devletten vazgeçtiğimiz gün, o tuzağa düştüğümüz gün bir parmağımızı ısıracağız o ağrıyacak ama çok geç olacak" dedi. Türkiye ile adım adım, işbirliğine gittiklerini, başka çarelerinin olmadığını dile getiren Denktaş, Türk hükümetinin, "hangi parametrelerde ısrar etmeleri" gerektiği konusunda kendilerine yazı gönderdiğini söyledi. Denktaş, AB eski Ankara Büyükelçisi Karen Foog'un kendisine karşı olan tavrına da işaret ederek, "Dış odaklar belirli kişilere muazzam paralar vermektedir. Bunlar gençliğin beynini yıkamaktadırlar" dedi.
19 Ocak 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED