T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Bu da İsrail'in Karzai'si

İSRAİL istihbaratı, ABD'nin Irak'ın başına Talabani'yi geçireceğini, Barzani'nin Savunma Bakanı olacağını, bu planın Türkiye'yi çok kızdırdığını, Bush'un temsilcisi Halilzad'ın Kürtlerle ve bölge ülkeleriyle görüştüğünü iddia etti.

ABD yönetiminin, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin devrildikten sonra onun yerine başbakan ya da devlet başkanı olarak Celal Talabani'yi, savunma bakanlığına da Mesud Barzani'yi geçirmek istediği iddia edildi.

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) lideri Talabani'nin, 18 aylık geçiş süresi tamamlandıktan sonra göreve getirileceği öne sürüldü. İddiayı ortaya atan Debka Files adlı internet sitesi, bu yüzden Türkiye ile ABD'nin arasına "kara kedi girdiğini" yazdı. Web sitesindeki habere göre Washington'daki yetkililer, hala Saddam'dan sonra ülkeyi yönetecek "Hamid Karzai modeli" bir yönetici adayı bulamadıklarını ifade ediyorlar.

Halilzad yine sahnede

ABD Başkanı George Bush'un Afganistan özel temsilcisi olan Afgan kökenli CIA mensubu Zalmay Halilzad'ın, Irak konusunda da danışmanlık yaptığı ve sözkonusu projeyi yürüttüğü bildirildi. Halilzad'ın, 69 yaşındaki Celal Talabani'nin, Saddam'dan sonra oluşturulacak demokratik Irak'ın başbakanı ya da devlet başkanı olacağı yolunda bazı çevrelere mesaj göndermeye başladığı kaydedildi. Bu mesajlarda Talabani'nin, 18 ay sürecek olan geçiş döneminden sonra göreve geleceği de iddia ediliyor. 18 aylık süre içinde Irak'ın Amerikan birliklerinin denetiminde kalacağı, hükümet görevinin ise bir olasılıkla BM tarafından atanacak bir sivil tarafından üstlenileceği belirtiliyor. Debka Files sitesinin haberinde, Halilzad'ın yolladığı mesajların, Iraklı Sünni aşiret liderlerince olumlu karşılandığı da öne sürüldü. 30 yıldır Saddam'a sadık kalan bu liderlerin kendi aralarında onun yerini alacak bir aday üzerinde anlaşamadıkları, Şii bir politikacının işbaşına gelmesini ise istemedikleri belirtiliyor.

"Irak ordusunun belkemiği Kürtlerden oluşacak"

Haberdeki bir başka iddiaya göre, Saddam devrildikten sonra, Talabani ve Barzani'ye bağlı 20 bin dolayındaki kişi, gelecekteki Irak ordusunun belkemiğini oluşturacak.

Halilzad'ın yolladığı temsilcilerin, halen Talabani ile Barzani arasında, Bağdat'ta kurulacak yeni merkezi hükümette güç paylaşımının nasıl yapılacağı konusunda arabuluculuk yaptıkları da ortaya atılan iddialar arasında. İddialara göre, Talabani başbakan olduğu takdirde, Barzani de savunma bakanlığına getirilecek. Haberde, bir başka seçeneğin ise Barzani'nin "Özerk Kürdistan"ın başına getirilmesi olduğu ifade edildi.

Talabani'nin başbakanlığı olasılığının Washington'da ciddiye alındığını kaydeden Debka Files, Kürt liderin bu konuyu geçen hafta ziyaret ettiği Tahran'da İranlı yetkililerle de görüştüğünü savundu.

İran'ın projeye karşı çıkmadığı, ancak hükümette Şiilerin güçlü biçimde temsil edilmesinde ısrar ettiği bildiriliyor. Debka Files sitesindeki haberde, Ankara'nın, bir Kürt liderin Bağdat'ta en üst mevkiye getirilmesine karşı çıktığı kaydedildi. n NEW YORK



22 Ocak 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED