T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R
Pilavdan dönenin
kaşığı kırılır mı?

Uluç Esen, Sevilay Saral ve Cüneyt Yalaz'ın yazıp oynadıkları 'Pilavdan Dönenin Kaşığı Kırılsın', sezon boyunca Maya Sahnesi ve Boğaziçi Üniversitesi salonlarında sahnelenecek.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Tiyatro Boğaziçi, yeni yıla yepyeni bir oyunla giriyor: Pilavdan Dönenin Kaşığı Kırılsın. Geçtiğimiz yıl, Ekim ayından itibaren sahnelediği Berber Hikayeleri adlı başarılı oyunun ardından perdeler, üç arakadaşın 1980'den bugüne sürüklenen hikayeleri için açılıyor.

    30 yıllık bir kırılma

    Pilavdan Dönenin Kaşığı Kırılsın'da belli bir zaman diliminde yükselen değerlerin kırılımı, üç yakın arkadaşın belgeselinde gözler önüne seriliyor. Son otuz yılda yaşanan siyasi çalkantıların, toplum üzerindeki trajikomik etkileri ve koşullarla paralellik gösteren değişimin oluşturduğu uç karakterlerin kontrastlığı oyuna damgasını vuruyor.

    Üç uçlu sorunsal

    Üniversite yıllarında duvarlara pembe boya ile slogan yazan üç idealist gencin, polisten kaçarken birbirlerine verdikleri sözle başlıyor oyun: "Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın!"

    1980 sonra, bu üç kişiden Edip, hapse girer, Zeynep ve Tarık ise evlenirler. Tarık'ın diğer arkadaşları gibi bol kazançlı reklamcılık işine girmesine Zeynep eleştirel bakmakta ve antikapitalist bir iş bulması için diretmektedir. Evlilikleri uzun sürmez, fakat dostlukları devam eder. Edip'in de cezaevinden çıkarak aralarına katılmasıyla, eski günlerdeki gibi bir arada olan üç arkadaş, ilk söz verdikleri günden artık çok uzaktadırlar.

    Sadece içeride olduğu için toplumsal dejenarasyonun dışında kalan Edip çizgisini korumaktadır. Üç arkadaş bir yayınevi kurarlar, Tarık mali ve idari işlerle ilgilenirken, Edip ve Zeynep, kendi kulvarlarında kitaplar yazar...

    Herşey yolunda hayat akıp giderken yaşadıkları bir patlama herşeyi alt üst eder Edip ve Zeynep ölür. Sarsıcı bir etkiyle kendine gelmesini sağlayan bu olay üzerine Tarık, ölen arkadaşlarının anısına bir belgesel çeker. Zaten izlediğimiz oyun da, onları tanıyan insanlarla yapılmış röportajların ve hayatlarından kesitlerin bulunduğu bu belgeseldir.

    Çok mesajlı, çok tiplemeli bir oyun

    Sahnedeki olay geçişleri arasında verilen haber başlıkları ilerleyen zamanı ve toplumsal değişimi anlatarak, Türkiye'nin son otuz yılını bir film şeridi gibi gözler önüne seriyor. Toplumsal ve siyasal olaylara gönderme yapılan oyunda, tema cemiyet içindeki her türlü zümrenin yaşadığı kaçınılmaz dönüşüm ve yozlaşan kültürün getirisi yabancılaşma. Mizahın genel anlamda hakim olduğu oyunda, yakın tarih içinde toplumdaki örnek olarak gösterilen belirgin birkaç bireyin tavrı ve duruşu tartışılıyor. Üç arkadaşı canlandıran, oyunun metin yazarları Sevilay Saral, Uluç Esen ve Cüneyt Yalaz sahnedeki her türlü tiplemeyle dinamik bir performans ortaya koyuyor. Sade bir dekor ve doğal kostüm tasarımına sahip olan oyunun prodüksiyonu kolektif, müzikleri ise Kardeş Türküler ve Mare Nostrum üyelerine ait. Bilgi için tel:0 212 287 02 32

  •  
    Klasikten modern hatta çizgiler
    Hat sanatının yeniden yorumlanması yolunda modern çizgilerin önemli olduğunu kaydeden Toy, yeni tarza özellikle gençlerin ve yabancıların daha fazla ilgi gösterdiğini ifade etti.
    Benzerleri de yok olsun! AMEN
    Galası 5. Uluslararası Sinema-Tarih Buluşması'nda yapılan ve afişi bile tartışma çıkaran Amin, Costa Gavras'ın çizgisini yansıtan bir film.
    Korsan kitaba 40 trilyon gidiyor
    Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, "Ülkemizdeki kitap piyasası 100 trilyon liralık bir pazar. Bunun yüzde 40'ı, 40 trilyon lirası korsana gidiyor" dedi. Korsan yayından devletin de zarar ettiğini vurgulayan Tüzüner, bandrolsüz kitapların korsan kitapçılara vergisiz kazanç sağladığını söyledi. Türkiye Yayıncılar Birliği'nce hazırlanan rapora göre, 2002 yılında yayın sektöründe 273 bin 339 adet korsan kitap ele geçirildi. Sinema sektöründe ise 265 bin 619 korsan VCD, 6 bin 378 adet DVD, 142 bin 276 müzik CD'si ve 105 bin 923 korsan kaset elde edildi. Raporda korsan yayınla mücadelede başarılı olabilmek için Kültür, Maliye ve İçişleri Bakanlıkları'nın işbirliğiyle birkaç ay içinde korsan yayının önüne geçilebileceği kaydedildi.
    22 Ocak 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED