T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Amerika'ya karşı diplomasi savaşı

Irak'a saldırıya hazırlanan ABD ve İngiltere'ye karşı Almanya, Fransa, Rusya ve Çin arasında oluşan muhalefet bloku, Bush yönetimini zorluyor. Fransa askeri müdahale kararını veto edecek.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Irak'a saldırmaya hazırlanan Amerika ve İngiltere'nin karşısında ciddi bir muhalif blok oluştu. Almanya, Fransa, Rusya ve Çin'in öncülüğünde oluşan blok, Irak'a saldırıyı engellemeye çalışıyor.

Bu ülkeler, göre müdahale için yeni bir Güvenlik Konseyi kararını şart koşuyor. Almanya'nın dışında veto gücü bulunan üç ülkenin dayanışması ABD ve İngiltere'yi ciddi oranda sıkıntıya düşürdü. Almanya, Fransa, Rusya ve Çin ise, ABD'den Irak konusunda sabırlı olmasını istedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Dominique De Villepin, savaşa yönelik bir karar tasarısının Güvenlik Konseyi'nde oylanması halinde, veto haklarını saklı tutacaklarını belirtti.

Almanya'ya Rusya, Çin ve Fransa desteği

Güvenlik Konseyi toplantısından sonra soruları cevaplayan Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, ülkesinin askeri bir harekata katılmayacağını belirttikten sonra, "Irak'ı, askeri bir operasyonu önleme açısından BM denetçileriyle işbirliği yapmaya teşvik ettiklerini" vurguladı. Blix ve el Baradei'nin görevlerini mükemmel şekilde yerine getirdiklerini kaydeden Fischer, "Her şey doğru yönde gelişiyor. Denetçilere, görevlerini tamamlayabilmeleri için gerektiği kadar zaman verilmelidir" açıklamasında bulundu. Fischer'in talebi Fransa, Rusya ve Çin tarafından da onay gördü.

Amerika'ya ağır darbe

Washington Post gazetesi de, Fransa'nın, Irak'a yönelik askeri harekata izin veren bir kararın Güvenlik Konseyi'nden geçmesini önlemek amacıyla veto gücünün muhtemel kullanımını da içeren büyük bir diplomatik savaşı sürdüreceğini yazdı.

BM Genel Merkezi'nde Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin tarafından "emin adımlarla" ifade edilen Fransa'nın muhtemel savaşa karşı tutum, ilkbaharda askeri bir harekat düzenlemek için hazırlık amacıyla Körfez'e onbinlerce asker yığmaya başlayan Bush yönetimi için büyük bir darbe oldu. Bush yönetiminin, BM silah denetçilerinin pazartesi günü bir ilerleme raporu sunmasıyla Irak'la ihtilafın son aşamasına ulaşmayı umduğunu yazan gazete, ancak veto gücüne sahip olan Rusya ve Çin ile şubat ayında Güvenlik Konseyi'ne başkanlık yapacak Almanya'nın da denetlemelerin aylarca sürmesine izin verilmesini istediklerinin işaretlerini verdiğini yazdı.

 
Bu da İsrail'in Karzai'si
İSRAİL istihbaratı, ABD'nin Irak'ın başına Talabani'yi geçireceğini, Barzani'nin Savunma Bakanı olacağını, bu planın Türkiye'yi çok kızdırdığını, Bush'un temsilcisi Halilzad'ın Kürtlerle ve bölge ülkeleriyle görüştüğünü iddia etti.
Misyonerler ABD'ye karşı birleşti
Fransa'da Hristiyanlar küreselleşmeye karşı birleşti. 8 Hristiyan kuruluşu, ABD yanlısı küreselleşmeye karşı bayrak açtıklarını açıkladı.
İsrail 200 Türk işçiyi gözaltına aldı
Sürgün zirvesi olmayacak
Suudi Arabistan, 23 Ocak'ta İstanbul'da yapılacak ve 5 ülkenin katılacağı Irak zirvesinin, Saddam'ın sürgüne gönderilmesi diye bir gündeminin bulunmadığını açıkladı.
Amerikan askeri Türkiye'ye geliyor
The Cristian Science Monitor, Bush'un "Türkiye'den beklemediği bir direnç gördüğünü" yazarken ABD, bölgeye göndereceği 27 bin askerin yarısını Türkiye'ye gönderiyor.
Bakanlar 'Irak' için İstanbul'da toplanacak
Arafat: İsrail beni sürgüne gönderecek
Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat, Irak operasyonunun başlaması durumunda, İsrail'in kendisini sürgüne gönderebileceğini belirtti. Arafat, "Irak'a saldırının başlaması durumunda, İsrailli yetkililerin bundan yararlanarak kendisini sürgüne gönderme olasılığını göz önünde bulundurmak gerektiğini" söyledi.
22 Ocak 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED