T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'İddianame subjektif yargılarla yazılmış'

Savcı, Erdoğan hakkında açılan malvarlığı davasında, daha önce hazırlanan iddianamenin "subjektif düşüncelerle yazıldığını" söyledi. Mahkeme de "beraat" kararı verdi.

AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, "haksız malvarlığı edindiği" iddiasıyla yargılandığı davada, bilirkişi raporu ve savcının da aynı yöndeki isteği üzerine beraat etti.

Ankara 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasına, Erdoğan'ın avukatı Ahmet Erenoğlu ile müdahil Hazine avukatı Serpil Dalokay katıldı. Duruşmayı CHP Genel Sekreteri Mehmet Sevigen ile birlikte CHP'li altı milletvekili ve çok sayıda gazeteci izledi. Duruşma hakimi İbrahim Kozan, Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan istifa ettiği dönemle AK Parti Genel Başkanı olduğu dönemde verdiği mal bildirimleriyle ilgili bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığını bildirerek, taraf avukatlarına rapor hakkındaki görüşlerini sordu. Erdoğan'ın avukatı Erenoğlu, raporu yerinde bulduklarını belirtirken, Hazine avukatı Dalokay da "takdir mahkemenin" dedi.

Savcı: İddianame subjektif

Cumhuriyet Savcısı Ali Özdemir de, iddianamede, Erdoğan'ın malvarlığıyla ilgili subjektif değerlendirmeler yapıldığını, buna karşın, bilirkişi raporunun ise yargılama aşamasındaki delil ve belgeler gözönüne alınarak, hukukçu gözüyle objektif kriterlerle hazırlandığını bildirdi.

Hakim Kozan, Savcı Özdemir'in talebi doğrultusunda, ilk duruşmada Erdoğan'ın çocuklarının öğrenim durumları ve aldıkları bursların tesbitinden, davanın esasına etkili olmayacağı gerekçesiyle vazgeçilmesine karar verdi. Sanık ve müdahil avukatlarının soruşturmanın genişletilmesine ilişkin talepleri olmadığını bildirmelerinin ardından esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Savcı Özdemir, Erdoğan'ın verdiği iki ayrı mal beyanı arasında 2 yıl 9 ay bulunduğuna dikkat çekerek, "Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu"na göre, kamu görevindeki kişilerin görev sürelerinin incelenebileceğini hatırlattı. Bilirkişi raporu doğrultusunda suç unsuru bulunmadığını savunan Özdemir, Erdoğan hakkında beraat talebinde bulundu. Hakim Kozan da, yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığı gibi suç unsurunun da oluşmadığı gerekçesiyle Erdoğan'ın beraatine karar verildiğini açıkladı.

AK Parti lideri Erdoğan da, AK Parti Grup toplantısından ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine, kararı "beklediğim karardı" diye değerlendirdi.

  • HABER MERKEZİ

    CHP'LİLER ŞOV YAPTI

    Malvarlığı duruşmasında CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen başkanlığında katılan bir grup CHP milletvekili, savcının beraat istemesi üzerine bir anda yerlerinden kalkarak topluca salonu terkettiler. Sevigen, sorular üzerine amaçlarının "yargıyı etkilemek olmadığını" öne sürdü.

    Erdoğan'a tedbir istemi bugün görüşülüyor

    Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, "AK Parti lideri Erdoğan'ın genel başkanlık görev ve yetkilerinin tedbiren önlenmesi" istemini bugün görüşecek. Kanadoğlu, Erdoğan'ın kurucu üyelikten istifa etmesine karşın genel başkanlık görevini sürdürmesinin Siyasi Partiler Yasası'na aykırı olduğunu öne sürmüştü. 4778 sayılı Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yürürlüğe girmesi nedeniyle, Anayasa Mahkemesi, yeni duruma göre tedbir istemi hakkında bir karar verecek. SPY'nin 8. maddesinde yapılan değişiklikle, kurucu üyelik için "milletvekili seçilme yeterliliği" değil, "partiye üye olma" şartlarını taşımak yeterli hale getirildi. SPY'nin partilere üye olma şartlarını düzenleyen 11. maddesindeki TCK'nın 312. maddesinden mahkum olanların üye olamayacağına ilişkin hüküm de kaldırılarak, yerine "terör eylemlerinden mahkum olanlar" şartı getirilmişti. Milletvekili Seçimi Kanunu'nun milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen 11. maddesinde de, TCK'nın 312. maddesinden hüküm giyenlerin seçilemeyeceklerine ilişkin kısıtlama kaldırılmış, Bunun yerine, "terör eylemlerinden mahkum olanlar" hükmü getirilmişti. Yapılan değişikliklerle, bu istemin yasal dayanağı kalmadı. Çünkü, siyasi parti kurucusu olmak için milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olma şartı kaldırıldı. Siyasi partiler, partiye üye olma yeterliliğine sahip olanlar tarafından kurulabilecek.

  •  
    'Belirleyici ülke olduk'
    AK Parti lideri Erdoğan, Türkiye'nin hiçbir dönemde olmadığı kadar dinamik bir dış politika izlediğini belirterek, "Dış politikada ilk kez gündem belirleyici strateji izleyen ülke olduk" dedi.
    'Açıkları kapatmak için zam yapmayın'
    Erdoğan, "bütçe açıklarını kapatmak için zam yapmayın" dedi. Maliye Bakanı Unakıtan da "Zam yok" müjdesi verdi.
    Savaşa karşı 12 bin 'hayır'
    Savaşa karşı mitingler düzenleyen ve imza toplayan 154 sivil toplum örgütü, 12 bin imzalı bir dilekçeyi TBMM Dilekçe Komisyon'na verdi. Dilekçe, Başbakan Gül'e de gidecek.
    'Annan planını değiştireceğiz'
    KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, Annan planının bu haliyle imzalanmasının Kıbrıs Türkü'nün yokoluşu anlamına geleceğini belirterek, "Görüşmelerde planın bazı noktalarını değiştirmeye uğraşacağım" dedi.
    Baykal: Irak krizinin sorumlusu Avrupa'dır
    Göremediği tabloyu elleriyle tanımaya çalıştı
    Başbakanlık: 'sığınak' yok
    Başbakanlık'ta, devlet bakanlıklarının sayısının azaltılması nedeniyle boşalan odalara, ek binalarda görev yapan personel yerleştirileceği için tadilat yapıldığını bildirildi. Başbakanlık Basın Merkezi, "Bakanlara ithal kapı", "Başbakanlık'a sığınak", "Başbakanlık savaşa hazırlanıyor" başlıklı haberler üzerine yazılı açıklama yaptı. Devlet bakanlıklarının sayısının azaltılması nedeniyle boşalan odalara, ek binalarda görev yapan personel yerleştirileceği için tadilat yapıldığı bildirilen açıklamada, bu çalışmanın, Bayındırlık Bakanlığı teknik elemanlarının denetimi altında, bakanlığın birim fiyatları üzerinden yürütüldüğü kaydedildi. Açıklamada, yayınlanan haberlerde, olası Irak savaşına karşın Başbakanlık'a 700 kişilik sığınak yapıldığı iddialarının yer aldığı belirtilerek iddialar reddedildi.
    Pearson vekillere brifing verecek
    ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleri ile Milli Savunma, İnsan Haklarını İnceleme, Plan ve Bütçe Komisyonlarından 6'şar milletvekiline 27 Ocak Pazartesi günü brifing verecek. Alınan bilgiye göre, Pazartesi günü saat 14.30'da Plan ve Bütçe Komisyonu Salonu'ndaki brifingde Pearson, ABD'nin Irak politikası ve son gelişmeler hakkında milletvekillerini bilgilendirecek.
    22 Ocak 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED