T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'Belirleyici ülke olduk'

AK Parti lideri Erdoğan, Türkiye'nin hiçbir dönemde olmadığı kadar dinamik bir dış politika izlediğini belirterek, "Dış politikada ilk kez gündem belirleyici strateji izleyen ülke olduk" dedi.

AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Irak'a yönelik savaşı önlemek için büyük çaba harcadığını belirtirken, "Muhtemel Irak savaşını önlemek için diplomatik trafik yürütüyoruz. Türkiye dış politikada ilk kez gündem tayin edici ve belirleyici strateji izleyen ülke konumundadır" dedi.

Erdoğan, AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye'nin hiçbir dönemde olmadığı kadar dinamik bir dış politika izlediğini anlatarak, "AB için harcadığımız enerjimizi şimdi bölge barışı için harcıyoruz. Muhtemel Irak savaşını önlemek için başta Sayın Başbakanımız olmak üzere yoğun diplomatik trafik yürütüyoruz. Teröre karşı başlatılan mücadelenin çığırından çıkmaması için çaba gösteriyoruz. Kan ve gözyaşı istemiyoruz derken sadece duygulara hitap etmiyoruz. Barıştan yana tavrımız bir medeniyet duruşu olarak sergilemiş oluyoruz" diye konuştu.

Herkesin gözü üstümüzde

Türkiye'nin barışı tesis etmek için etkin bir dış politika izlediğini belirten Erdoğan, "İstikrarsızlığın bölge ile beraber ülkemizi de etkileyeceğini biliyoruz. Barışı korumak için etkin dış politika izliyoruz. Türkiye'nin öncülük ettiği insiyatif dost ve müttefik bütün ülkeler tarafından dikkatle izleniyor. Bölge ülkelerinin katılımı ile Türkiye'de yapılacak zirve büyük bir heyecanla bekleniyor. Türkiye dış politikada ilk kez gündem tayin edici ve belirleyici strateji izleyen ülke konumundadır" dedi.

Savaştan yana olmak talihsizlik

Üzerine vazife olmamasına rağmen bazı insanlardan "savaş yanlısı" sesler çıkmasının üzücü olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti: "Dünya barışı isterken, savaşa karşı çıkmak için binlerce insan canlı kalkan olmak isterken savaştan yana tavır koymak ne kadar büyük bir talihsizliktir. Dünyadan yükselen barış taleplerine kulak vermek zorundayız. ABD başta olmak üzere bütün ülkeler bu sese kulak vermelidir. Türkiye bölgenin huzurunu korunması ile ilgili azami kararlılık göstermeye devam edecektir."

Tüzmen'i eleştirmek haksızlık

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in Irak seyahatine de değinen Erdoğan, "Kürşad Tüzmen'in Irak seyaheti alkışlanması gerekirken içerde eleştiri konusu olmuştur. Alınan sonuçlar ortadadır. En üst düzeyde mesaj alışverişinin yanında 690 milyon euroluk anlaşma imzalanmıştır. Buna rağmen bu gezinin eleştirilmesi haksızlık değil de nedir?" diye konuştu.

Erdoğan, toplantının basına kapalı bölümünde yaptığı konuşmada da, Türkiye'nin Irak'a yönelik savaşı önlemek için sonuna kadar mücadele edeceğini anlatarak, "BM kararı olmadan müdahale olmamalıdır. Türkiye'nin savaşa girip girmeyeceğine Meclis karar verecektir" dedi.



22 Ocak 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED