T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
1 katrilyonluk tasarruf

Bu yıl 65 katrilyon lira faiz ödemesi yapılacağını açıklayan Maliye Bakanı Unakıtan, tasarruf önlemeleriyle 1 katrilyon lira kaynak sağlandığını ifade etti.

  • HÜSEYİN ÖZAY ANKARA
    Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2003 yılı bütçesinin 150 katrilyon liranın altında bir büyüklükte olacağını belirterek, bu yıl 65 katrilyon lira civarında faiz ödemesi yapılacağını açıkladı.

    Unakıtan, bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, ekonomi muhabirlerini bilgilendirdi. Unakıtan, israfları önlemek için tedbirler almaya devam ettiklerini belirterek, "Tasarruf ettiğimiz rakam 1 katrilyon liranın üzerinde" dedi.

    Unakıtan, 2003 yılı enflasyon hedefini yüzde 20 olarak belirlediklerini, büyümenin de beklenenin üzerinde gerçekleşerek 2003 yılında yüzde 5 oranında bir büyümeyi öngördüklerini belirtti.

    Almış oldukları önlemler dolayısıyla yüzde 6,5 faiz dışı fazlada hiçbir problem olmadığını vurgulayan Unakıtan, "Bunu bütçede göreceksiniz. Bunun için savurganlığa çok önem verdik. Araba alımlarının tamamını yasakladık. Lüzumsuz yatırımlara geçit vermedik. Yeni alınacak personelin sayısını da almak mecburiyetinde kaldığımız personelin sayısını da 35 bine indirdik" diye konuştu.

    Sağlık alanındaki israfı önlemek amacıyla, katılım payı ve antibiyotik konusunda bazı tedbirler alındığına işaret eden Unakıtan, gerek sağlık gerekse diğer alanlardaki bu tedbirlerle, 1 katrilyon liralık bir tasarrufun ortaya çıktığını belirtti.

    Bütçeden sonra Maliye Kontrol Tasarısını da yasallaştıracaklarını kaydeden Unakıtan, bu düzenlemeyle harcamada yeni esaslar getirileceğini, performans kriterli bütçelemeye gidileceğini ve üç yıllık bütçe hazırlama imkanının elde edileceğini ifade etti.

    Hedefe kilitlendik

    Bakan Unakıtan, yeni dönemde enflasyonla mücadelenin devam edeceğini, bütçeyi buna göre hazırlayacaklarını anlattı. Bu nedenle gece gündüz çalıştıklarını belirten Unakıtan, burada herkesin yüzde 6,5 faiz dışı fazla hedefine dikkat ettiğini vurguladı.

    Kayıtdışına savaş

    2003 bütçesinde 80 küsür katrilyon liralık bir vergi geliri hedefi bulunduğunu kaydeden Unakıtan, kayıt dışı ekonominin yüzde 57'sinin kayıt altına alınmasıyla 4 katrilyon liralık ilave bir gelir elde edileceğini söyledi.

    Türkiye'nin bu yıl 65 katrilyon lira faiz ödeyeceğini kaydeden Maliye Bakanı, bunun süratle aşağıya çekilmesi gerektiğini söyledi. Faizlerde 1,2 nisbetinde bir inişin 1 katrilyon liralık bir tararuf sağladığını vurgulayan Unakatan, bunun içinde enflasyonun aşağıya çekilmesi ve kayıt dışının kayıt altına alınması zorunluluğuna dikkati çekti.

    Kayıt dışı ekonomiyle mücadele için iyi bir vergi idaresi kurulması zorunluluğuna işaret eden Maliye Bakanı, söyle konuştu:

    "Bundan sonra vergi numarası ve denetimi ile buna yönelik bir çalışma içinde olacağız. Yaptığımız çalışma ile vergi numarası ile vatandaşlık numarası aynı olacak. Bu numara, sosyal sigorta numarası da sayılacak. Yani vatandaşı doğumundan ölümüne kadar, artık Maliye de takip edecek. Mali gelişmeler izlenecek. Getireceğimiz yeni denetim anlayışı ile sektörel denetime gidilecek. Vatandaş daha beyannamesini verirken bir incelemeye tabi tutulacak. Bazı sektörler beyan süresinden önce gözlem ve takip altında olacak. Vermesi gereken verginin altında beyanda bulunuyorsa uyarılacak. 'Bak arkadaş. Elde ettiğin gelir bu. Beyanın şu. Bunun düzelt, yoksa başına geleceklerden sen sorumlusun' diyeceğiz."

    Türkiye'de yüzde 2,5 olağan denetim oranının ABD'de yüzde 1'lerde kaldığını, ancak bu ülkelerde çok etkin bir sistem bulunduğunu da anlatan Unakatan, "Biz, daha etkin bir sistem kuracağız. Sektörlerin havadan fotoğrafını çekeceğiz. Kayıt dışını önleyici diğer bazı sistemler de devreye girecek" açıklamasında bulundu.

    İcraatlarını anlattı

    Unakıtan, göreve geldikten bu yana gerçekleştirdikleri icraatlar ile bundan sonra yapmayı düşündükleri düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu. İki aylık süreçte "Mali Milat" ve "Nereden Buldun"u kaldırdıklarını, geçici bütçe çıkardıklarını, son olarak da "Vergi Barışı Kanunu"nun Meclis'te kabul edildiğini hatırlatan Unakıtan, kanunun Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulduğuna dikkati çekti.

    Unakıtan, "inşallah onaylanırsa, vergi barışı da kanunlaşmış olacak. Tabii ki takdir sayın Cumhurbaşkanımızın" dedi

    Vergi ve bütçe çalışmalarının hızlı şekilde devam ettiğini anlatan Unakıtan, 2003 yılı bütçesinin YPK'da tekrar ele alınıp, şubat ayının ilk günlerinde TBMM'ye sunulacağını belirtti.

    Vergi affı çıkmaması için kanun düşünüyoruz

    MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, bundan böyle vergi affı çıkarılmayacağını da ifade ederek "Vergi affı çıkmaması için bir kanun düşünüyoruz" dedi. Vergi ve bütçe çalışmalarının hızlı şekilde devam ettiğini anlatan Unakıtan, 2003 yılı bütçesinin şubat ayında TBMM'ye sunulacağını belirtti. Türkiye'nin ağır bir ekonomik kriz yaşadığını, 70 milyonun bundan etkilendiğini, iki lokması olanın, bir lokmasını kaybettiğini belirten Unakıtan, kendilerinin bu durumu düzeltmek için göreve geldiklerini vurguladı.

    2003 bütçesi 150 katrilyonun altında

    BAKAN Unakıtan, "Başbakanımız ne talimat vermişse o talimatı yerine getiririz. Zaten bütçe 150 katrilyonun altında. İndirilmesi için yapılacak olan ne türlü talimatlar olursa biz onları oturur konuşuruz, indiririz'' dedi. 2003 bütçesini hazırlarken, cari ve transfer ödemelerinde ciddi bir tasarrufa gittiklerini anlatan Unakıtan, burada her kaleme bakıldığını, bütçede ödenek üstü harcamaya son verildiğini bildirdi. Unakıtan, "Böylece israf yönündeki harcamalara izin vermiyoruz'' dedi.

  •  
    Ahlaksız reklama ağır ceza
    Cezalarda bu yıl yapılan artışla, Türkçe kullanma klavuzu olmayan ürün için 462 milyon, genel ahlaka uygun olmayan ulusal reklamlar için ise 24 milyar ceza kesilecek.
    Mağdur yatırımcı dosyası hükümette
    El konulan bankalar, işlem sırası kapalı şirketler ve batan aracı kurumların hisselerini alan 400 bin borsa mağdurunun dosyaları hükümete sunuldu.
    Davos'ta güven inşa edilecek
    İsviçre'nin Davos kentinde yarın başlayacak zirveye hükümetten geniş katılım var.
    İhaleye büyük talep, faiz % 58,5
    371 gün vadeli bono ihalesine toplam 5,7 katrilyon liralık teklif gelirken, 2,7 katrilyon liralık satış yapıldı. Bileşik faiz yüzde 58,5 oldu.
    Kriz ham yaptı
    McDonald's geçen yıl kasım ayında üç ülkeden çekilme, Türkiye'nin de bulunduğu 4 ülkede ise yeniden yapılanma kararı aldı.
    Ergezen: İhale Yasası'nın eksik olduğu ispatlandı
    İhale Yasası'nda eksiklik olduğunu IMF'nin de söylediğini ileri süren Bakan Ergezen, haklı olduklarının ispatlandığını söyledi.
    Çetinkaya'da ucuz mal nasıl satılıyor
    Irak ile 695 milyon euroluk anlaşma
    Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Neyzi, Irak'ta imzaladıkları Birleşmiş Milletler onaylı kontratların geçerliliği konusunda, hiç bir teredütleri bulunmadığını bildirdi. Neyzi, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen başkanlığında Irak'a yapılan ziyaretle ilgili, basını bilgilendirme toplantısı düzenledi. Neyzi, Irak'a düzenlenen ziyarete yönelik tartışmaların bilgi eksikliğinden kaynaklandığını söyledi. Neyzi, "Son 2,5 yıldır biz Irak'a gidiyoruz. Son 2 yıldır da savaş gölgesi altında olan bir ülke. Gitmemiz tabii ki tartışılabilir, doğal karşılıyorum. Ancak şunu söylemek isterim, ticari açıdan komşularımızla ilgili bilgi eksikliği var. Bunlardan biri de Irak" dedi. Ortadoğu ülkelerinin dünyadan yaptığı alımların 300 milyar doları bulduğuna işaret eden Neyzi, Türkiye'nin, bu rakamın sadece yüzde 10'unu alması durumunda bile, söz konusu ülkelere 30 milyar dolarlık ihracat yapabileceğine dikkati çekti. Irak'a yapılan seyahat sonrasında, Devlet Bakanlığı'nın Irak ile 695 milyon Euro'luk anlaşma yapıldığını açıkladığını belirten Neyzi, bundan sonraki süreçte anlaşmaların yürürlüğe girmesi için kontratların BM'ye gideceğini, BM'nin de kontratları akreditife açtığı zaman hiçbir sorunun kalmayacağını söyledi. Neyzi, Irak'ta yönetimin değişmesi halinde ilişkilerde bir sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağı konusundaki bir soruya ise "Biz eskiden de Irak ile iş yapıyorduk, yarın da yapacağız" dedi.
    22 Ocak 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED