T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'Annan planını değiştireceğiz'

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, Annan planının bu haliyle imzalanmasının Kıbrıs Türkü'nün yokoluşu anlamına geleceğini belirterek, "Görüşmelerde planın bazı noktalarını değiştirmeye uğraşacağım" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Annan planının şimdiki haliyle imzalanmasının, Kıbrıs Türk halkının kısa süre içinde yok oluşu anlamına geldiğini belirterek, "Bu, Kıbrıs Türklerini zaman içerisinde köksüz, etkisiz hale getirmek için mükemmel bir hazırlıktır" dedi.

Denktaş, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği heyetini kabulünde yaptığı konuşmada, 28 Şubat'a kadar devam edecek görüşmelerde, planın bazı noktalarını değiştirerek, daha sağlam hale getirmek için uğraşacaklarını ifade ederek, "planın olduğu şekliyle imzalanmasının, Kıbrıs Türk halkının kısa bir sürede yok olması anlamına geldiğini, böyle bir şeyin olamayacağını" kaydetti.

Planın üç büyük kusuru

Rauf Denktaş, "Bu halk fidan olsa, ikide bir de sökülüp ekildiğinde gene kök salmaz. İnsandır bu, 27-30 yaşında yerinden sökülüp, buraya gelip kök salmış insanı, şimdi 60 yaşına gelmiş, tekrar sökeceksin ve bir yerlere ekeceksin tekrar. Mümkün mü, o adam artık kök salabilir mi" diye konuştu.

Denktaş, Annan planının en büyük ayıbının, nüfus mübadelesi, iki kesimlilik anlaşmalarını ortadan kaldırması ve Türkiye'nin garantörlük anlaşmalarına dayanan haklarını etkisiz hale getirmesi" olduğunu belirtti. Annan planının şu anki haliyle sadece Rum tarafına hizmet edeceğinin altını çizen Denktaş, planın tek yanlı olduğunu söyledi. Denktaş, mal-mülk sorununun tazminatlar yoluyla halledilebileceğini ifade ederek, tazminatların belirlenmesi için bir komisyon kurulması yönündeki görüşlerini yineledi. Görüşmede bazı şehit aileleri, çektikleri Rum zulmünü anlatarak, Rumlarla kesinlikle bir kez daha iç içe yaşamak istemediklerini belirttiler.

Öte yandan KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Rum yönetimi lideri Glafkos Klerides, bugün saat 16.00'da yeniden biraraya gelecek. Bu günkü görüşmenin, tarafların Annan planında yapılmasını istedikleri değişiklikleri içeren belgeler üzerinde odaklanması bekleniyor.

'Beni evimden edecek belgeyi imzalayandan nefret ederim'

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, "Beni evimden çıkaracak Ruma ve belgeye imza koyacak kişiye nefret duyacağım" dedi. Eroğlu, Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı'nın İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde düzenlediği "28 Şubat 2003 öncesinde Kıbrıs Türkünün düşünceleri" konulu panelde konuştu. Eroğlu, Annan Belgesi'nin, "haydi imzala" diye dayatıldığını söyledi. Kıbrıs'ta düzenlenen mitinglere de değinen Eroğlu, mitinge katılanların bir kısmının işsizliğe, bir kısmının hükümete, bir kısmının Denktaş'a, bir kısmının da Türkiye'ye düşüncesiyle tepki gösterdiğini kaydetti. Eroğlu, 1963'den sonra Kıbrıs Türkünün sürekli baskı ve zulüm gördüğünü belirterek, "Beni evimden çıkaracak Ruma ve belgeye imza koyacak kişiye nefret duyacağım" dedi.

Kutan: Annan planını Rumlar mı yaptı?

SP lideri Recai Kutan ve beraberindeki heyet, KKTC'de yaptıkları temaslar çerçevesinde Güzelyurt'ta incelemelerde bulundu. Kutan, yaptığı açıklamada, gezi boyunca, Harita Dairesi Müdürü Halil Giray`dan Annan planı ile Rum yönetimine bırakılması söz konusu olan yerleri görme olanağı bulduğuna işaret ederek, "Bu kadar ayrıntılı bir plan BM tarafından yapılamaz. Plan mutlaka Rumlar tarafından yapılmış ve bir şekilde BM`ye aktarılmıştır" dedi.



22 Ocak 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED