T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Sürgün zirvesi olmayacak

Suudi Arabistan, 23 Ocak'ta İstanbul'da yapılacak ve 5 ülkenin katılacağı Irak zirvesinin, Saddam'ın sürgüne gönderilmesi diye bir gündeminin bulunmadığını açıkladı. Irak zirvesi İstanbul'dan sonra Şam'da yapılacak.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal, "Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'den sürgüne gitmesini istemenin" 23 Ocak'ta İstanbul'da yapılması planlanan bölgesel toplantının gündeminde olmadığını söyledi.

El Faysal, Mısır'ın başkenti Kahire'de Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile görüşmesinden sonra Dışişleri Bakanı Ahmed Mahir ile düzenlenen ortak basın toplantısında, "toplantı gündeminin ana maddesinin, Irak'a askeri operasyon düzenlenmesinin engellenmesi olacağını ve bunun, yalnızca Irak halkı için değil, bölge insanları ve dünyanın çıkarı açısından önemli olduğunu" kaydetti. El Faysal, af ya da sürgünün, Irak halkının karar vermesi gereken bir konu olduğunu söyledi.

Mübarek: İyi bir çalışma

Mısır, 23 Ocak'ta İstanbul'da yapılması planlanan "bölgesel toplantı"nın, "güzel bir gayret ve iyi bir çalışma olduğunu" bildirdi. Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal'ı kabul ettikten sonra yaptığı açıklamada, Türkiye'nin girişimi için "güzel bir gayret ve iyi bir çalışma" dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Mahir ise, "23'ünde buluşacağız. Türkiye'nin herhangi bir teklifi yok. Irak konusunu ele alacağız" dedi.

İstanbul'dan sonra Şam

Suriye Resmi Haber Ajansı SANA, Suriye ile Türkiye'nin, Irak konusunu görüşmek üzere önce Ankara'da ve ardından Şam'da bölgesel toplantı yapılması konusunda mutabakata vardığını duyurdu. Türkiye ile Suriye, Irak sorununa barışçı yollarla çözüm bulunması amacıyla bölge ülkelerinin katılacağı bir toplantıya ev sahipliği yapmak istediğini açıklamıştı. Toplantı önerisine, İran, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan da onay vermişti.

Ramazan: ABD ülkeyi işgal etmeye niyetli

Irak Devlet Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan, Bağdat'ın BM silah denetçileriyle işbirliğini artırmayı kabul etmesine rağmen, ABD'nin Irak'ı işgal etmeye niyetli olduğunu söyledi. Ramazan, "Irak, BM'nin 1441 sayılı kararını kabul etti ve işbirliği yaptı, ancak bölgeye birlik konuşlandırılmasında ve savaş davullarının çalınmasında değişiklik olmadı" dedi. Bağdat'ı ziyaret eden BM silah denetim komisyonu UNMOVIC Başkanı Hans Blix ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Başkanı Muhammed El Baradei'ye, ülkede kitle imha silahı bulunmadığını yinelediklerini söyleyen Ramazan, "Denetçilere görüşmelerde, Amerika'nın Irak'ta bu silahlardan olmadığını onlardan daha iyi bildiğini, ancak Amerika sizi bir kışkırtma aracı yapmak istiyor dedik" ifadesini kullandı.



22 Ocak 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED