T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

'Hâlâ OHAL'in izi var'

TBMM İnsan Haklarını Komisyonu üyelerinin eski OHAL bölgesi illerde yaptıkları inceleme bitti. Milletvekilleri bölgede OHAL uygulamasının kaldırılmasına rağmen bazı kamu görevlilerinin eski alışkanlıklarını devam ettirdiğini söyledi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinin eski OHAL bölgesi illerde yaptıkları inceleme sona erdi. Diyarbakır, Mardin, Muş, Bingöl, Batman ve Tunceli'de sivil toplum örgütleri temsilcileri ve halkla görüşen komisyon üyeleri yaptıkları incelemelerde "genellikle memnun" olduklarını söylediler. Milletvekillerinin yaptığı incelemede en "sorunlu" il Tunceli olarak belirlendi. Tunceliler, milletvekillerine Vali ve Emniyet Müdürününün uygulamalarından rahatsız olduklarını açıkladı. Bir dönem hizbullah terörü ile adını duyuran ve daha sonra da genç kızların intiharı ile gündeme gelen Batman da ise halk "terörün geri gelmesinden" endişeli. İnsan hakları ihlalleri bakımından en fazla şikayet Tunceli ve Diyarbakır'dan geldi. Muş'ta inceleme yapan heyet vali ve emniyet müdürüne teşekkür etti.

Eski alışkanlıklar devam ediyor

Milletvekilleri bölgede OHAL uygulamasının kaldırılmasına rağmen bazı kamu görevlilerinin eski alışkanlıklarını devam ettirdiğini söyledi. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, şikayete konu olan bütün yerlerde inceleme yaptıklarını ancak, iddia edildiği gibi işkence ve kötü muamele konusunda bir bulguya rastlayamadıklarını söyledi. Elkatmış, Diyarbakır'ın "normale" döndüğünü ve bundan da mutluluk duyduklarını anlattı. Elkatmış, Diyarbakır'da tutuklu olan Şemdin Sakık ile de cezaevinde görüştüklerini ve bir şikayeti olmadığını kaydetti.

Şemdin Sakık iki kitap yazmış

Heyette yer alan CHP Aydın milletvekili Özlem Çerçioğlu ise üç gün içinde toplam 60'a yakın sivil toplum örgütü temsilcisiyle görüştüklerini, cezaevlerindeki Hizbullah ve PKK'lı mahkumları dinlediklerini anlatarak, "Hiç birinden şikayet almadık" diye konuştu. Şemdin Sakık'ın iki kitap yazdığını ve ilk kitapta APO'yu ikinci kitapta ise çatışmaları anlattığını kaydeden Çerçioğlu, "Bize, PKK'nın nerelerden, hangi komşu ülkelerden yardım aldığını anlattı. Kitaplarında yardım alınan ve kamp yapılan komşu ülkelerin de yer alacağını açıkladı" dedi.

OHAL'in kaldırılması ile psikolojik bir rahatlamanın hemen göze çarptığına işaret eden Çerçioğlu, en büylük sorunun işsizlik olduğunu hatırlattı. Mardin'de inceleme yapan heyette yer alan AK Parti Tokat milletvekili Resul Tosun da şikayetlerin önemli bir kısmının doğru olmadığını, temel sorunun işsizlik ve köye dönüşlerde yaşanan sıkıntılar olduğunu anlattı. Tosun, köye dönüş projesinin de yerel yöneticilerin çabalarıyla giderilmeye çalışıldığını kaydetti.



22 Ocak 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED