T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Mardin'de Cebrail ile görüştüm

Mardin Valisi, Mardin Cumhuriyet Başsavcısı, Ankara Miletvekili Ersönmez Yarbay, Şanlıurfa Milletvekili M. Atilla Maraş beylerin şehadetiyle Resul ile Cebrail geçen Pazar Mardin'de bir araya geldi.

Yanlış anlamayın bu Cebrail büyük meleklerden biri olan Cebrail aleyhisselam değil. Bu Cebrail Mardin'deki Deyru'l-Zaferan Kilisesi rahibi Cebrail. Tabii benim adım resul, onunkisi Cebrail olunca Resul ile Cebrail bir araya gelmiş ve oldu.

Bilindiği gibi TBMM İnsan Haklarını inceleme komisyonu, OHAL'in kaldırılmasından sonra bölgede OHAL'in yasal olarak kalktığı, gerçekte ise fiilen devam ettiği istikametinde iddialar gündeme geldi. Bunun üzerine Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış'ın başkanlığını yaptığı komisyon bir ilki gerçekleştirerek insan hahlarıyla ilgilenen sivil toplum örgütlerini ziyaret etti. Sonra bu sivil toplum örgütleri meclise davet edildi ve komisyonun bütün üyelerinin huzurunda insan haklarıyla ilgili özellikle OHAL ile ilgili düşüncelerini, tespitlerini ve tekliflerini bir sınırlama uygulanmaksınızın anlattılar. Daha sonra kamu kuruluşları Emniyet, Jandarma ve Başbakanlık yeklilileri davet edildi, onların çalışmaları, tespit ve teklifleri dinlendi.

Burada altının çizilmesi gereken bir husus var ki o da, hem sivil toplum örgütlerinin hem de kamu görevlilerinin meclis tarafından ilk kez davet ve kabul edildikleri ve ilk kez dinlendikleriydi.

Komisyon bununla da yetinmedi, üyelerinden 5 ayrı heyet oluşturarak OHAL bölgesini yerinde görme kararı aldı ve geçen hafta sonunda heyetler kendilerine verilen illere gittiler ve gerekli incelemeleri yaptılar.

Ankara Miletvekili Ersönmez Yarbay, Şanlıurfa Milletvekili M. Atilla Maraş ve Tokat Milletvekili olarak ben birlikte Mardin ilimize gittik. Cumartesi Pazar ve Pazartesi günleri Mardin'de incelemeler yaptık. Emniyet, Jandarma, cezaevi, huzurevi, çocuk esirgeme kurumu gibi kamu kurumluşlarını, baro, tabipler odası, insan hakları derneği gibi sivil toplum örgütlerini; halk, esnaf, memur ve işçi gibi doğrudan doğruya halk ile temas kurduk. Onları dinledik, gerekli ncelemeleri yaptık. Bu arada farklı inançlardan Süryanileri kiliselerinde ziyaret ettik ve işte Cebrail isimli rahip karşıma orada çıktı.

Mardin'de yaptığımız ziyaret ve inceleme sırasında bir kez daha gördük ki, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bölgeye de ilk kez geliyor. Bunun heyecanını ve önemini ziyaret ettiğimiz her yerde bireber yaşadık. Bunu Süryani kilisesinde de yaşadık, cezaevinde görüştüğümüz PKK'lı ve Hizbullah yanlısı mahkumlarla da yaşadık.

Meclisimizin insan haklarıyla bu denli içtenlikle ilgileniyor olması istisnasız herkesi memnun etmişti.

Geçen hafta yazdığım gibi Türkiye olağanüstü dönemi geride bıraktı ve artık süratle normalleşme sürecine girdi. Bu süreç birilerinin direnmesine rağmen hızla devam edecek ve ülke normale dönecek. yasamasında, yürütmesinde ve yargısında. Ekonomisinde, eğitiminde ve her alanında. Biz alternatifsiz 5 sene buradayız.

Kamu görevlilerinden uzakta hiçbir etki altında kalmadan konuşanlar hakikati bulmak açısından daha önemliydi. Bunun için halktan insanlarla başbaşa görüşmeler yaptık. Birinin şu cümlesi çok önemliydi, "Arabamla buradan çıktım Şırnak'a kadar gittim, kimse kimlik sormadı ve arama yapmladı. Normale döndüğümüzü ilk kez o zaman anladım."

Taşın ve inancın şiiri olan Mardin hakkındaki düşüncelerimi ve Cebrail ile neler konuştuğumuzu bir başka yazıda anlatacağım inşaalah.

Mardin ziyaretimiz boyunca her türlü kolaylığı sağlayan yetkililere yakın ilgilerinden dolayı bir kez de buradan teşekkür ediyorum.

Ayrıca Bedrettin Ağılday, M. Ali Babaoğlu, Mahmut Bilben, Bahaddin Uncu ve Abdurrahman Dağ'a yakın ilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Mardin aynen söyledikleri gibi "Taşın ve inancın şiiri" bir şehir. Ruhu olan bir şehir. Ruhunu derinliklerinizde hissettiğiniz bir şehir.


22 Ocak 2003
Çarşamba
 
Resul Tosun
RESUL TOSUN


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED