T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Ankara'nın Irak mesaisi

Başkentin soğuk sokakları, diplomasi trafiğinin yoğunluğu ile ısındı. Liderleri ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Papandreu ile ABD'nin Ankara Büyükelçisi Pearson'ın gündeminde Irak ve Kıbrıs vardı.

Ankara'nın Irak sorununa yönelik savaşsız çözüm arayışına AB Dönem Başkanı ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'dan destek geldi. Papandreu, AK Parti hükümetine övgüler yağdırırken, İstanbul'da gerçekleştirilen barış toplantısının bir benzerini AB bünyesinde gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.

AB Troykası toplantısı için Ankara'da bulunan Papandreu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Abdullah Gül, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ile ayrı ayrı biraraya geldi.

AWACS istedik

Papandreu'nun dünkü görüşmelerinin gündemini Irak oluşturdu. Temaslarına ilk olarak Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ile başlayan Papandreu, Türkiye'nin barış çabalarını takdirle karşıladıklarını belirtti. Görüşmelerde, ABD'nin NATO başvurusu gündeme geldi. Türkiye'ye hareketinden önce ABD'nin Atina Büyükelçisi Müller ile Türkiye'ye Awacs erken uyarı uçakları ve Patroit füzelerinin yerleştirilmesini görüşen Papandreu'ya, Ankara'da da aynı konu anımsatıldı. Yakış'ın Papandreu ile yaptığı görüşmede, AB Büyükelçilerinin ABD önerisini ele alacakları toplantıya dikkat çektiği belirtildi. Yakış, "NATO'ya resmen başvurduk mu?" sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

Irak, Kıbrıs ve AB

Dışişleri Bakanı Papandreu, Yakış ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından, Başbakan Gül, AK Parti lideri Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Sezer tarafından kabul edildi. Görüşmelerde Irak, Kıbrıs ve Türkiye'nin AB üyeliği müzakereleri ele alındı.

Pearson buzları eritti

Ankara'daki yoğun diplomasi trafiğinin bir diğer konuğu da ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson oldu. TBMM ile yaşanan gerginliğin ardından buzları eritmek için TBMM Başkanı Bülent Arınç'ı ziyaret eden Pearson'un buradaki gündeminde de Irak vardı. Barış çabalarının sonuna kadar sürdüreceklerini kaydeden Pearson, Türkiye'nin Irak konusunda alacağa karara da saygı göstereceklerini kaydetti. Pearson daha sonra Başbakan Gül tarafından da kabul edildi.

Kıbrıs'ta çözüm için gayret ediyoruz

AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile yaptığı görüşmede, Kıbrıs sorununun çözümü noktasında gayret göstermelerini istediğini belirterek, "Onlar da aynı arzu içindeler" dedi. Erdoğan, "Yeni bir harita var mı? Dün yüzde 29'luk bir orandan söz etmiştiniz" sorusu üzerine, şunları söyledi: "(Yüzde 29+), o daha önce Denktaş'ın söylediği oran. Arşivlerde var. Annan Planı'nda ise en olumlu harita, bu orana yakın olan yüzde 28.9. Dolayısıyla arada çok ciddi bir şey kalmıyor, yüzde 29 oranıyla bir müzakere yapılırsa sanırım bir sonuca varılır."



31 Ocak 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED