T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
ABD-İngiliz intikamı

Amerika'nın Irak'a saldırısına muhalefet eden Alman-Fransız eksenine karşı, ABD ve İngiltere Avrupa'yı harekete geçirdi. ABD'nin direktifleriyle sekiz Avrupa ülkesi, Alman-Fransız eksenine karşı ABD-İngiliz cephesine destek verdi.

Amerika'nın küresel hegemonya projesine ve bu projenin bir parçalı olan Irak'a saldırısına karşı Almanya ve Fransa'ya karşı, ABD ve İngiltere diğer Avrupa ülkelerini harekete geçirdi. Washington ve Londra'nın direktifleriyle biraraya gelen sekiz Avrupa ülkesi, Alman-Fransız eksenine karşı Irak konusunda Amerika ve İngiltere'den yana tavır koydu.

Sekiz Avrupa ülkesinin lideri, ABD'ye destek niteliğinde bir bildiri yayınlayarak Irak lideri Saddam Hüseyin'e karşı ortak bir cephe oluşturulması çağrısı yaptı. İngiltere, İtalya, İspanya, Portekiz, Polonya, Macaristan, Danimarka ve Çek Cumhuriyeti'nin, yayınladıkları bildiriyle, savaşa karşı çıkan Fransa ve Almanya'nın politikasını reddettiklerine ve ABD'nin yanında yer aldıklarına dikkat çekiliyor.

Yine de BM onayı olmalı

"Gücümüz birliğimizde" ifadesinin kullanıldığı bildiride, liderler, ABD Başkanı George Bush ile İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Irak'a yönelik tavrına destek verdiklerini belirtiyor. Ancak liderler bildiride, Irak'a yönelik bir saldırının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden onay alması gerektiğinin de altını çiziyor.

Bildiride, Birleşmiş Milletler'in Saddam Hüseyin'i silahsızlandıramaması durumunda güvenilirliğini kaybedeceği vurgulanıyor.

ATLANTİK İTTİFAKI'NI KORUMALIYIZ

Güvenlik Konseyi'ne sunulan silah denetim raporunun, Irak'ın kitle imha silahları konusundaki inkar politikasını doğruladığını iddia ederek ABD ve İnglitere'nin söylemine ortak olan liderler, ABD'nin Avrupa'yı nazizm ve komünizmden kurtardığını belirtti. Almanya ve Fransa'nın katılmadığı ortak açıklamada, Irak tehdidinin ilk kurbanının atlantikötesi ilişkiler olmaması için uyarıda bulunuldu ve bu birliği korumamız gerekir" ifadesine yer verildi.

'YAŞLI AVRUPA' 'GENÇ AVRUPA'

Sekiz Avrupa ülkesinin tutumu, Almanya-Fransa ve ABD-İngiltere cepheleşmesinde, açıkça ABD tarafında yer almanın mesajı olarak yorumlandı. Almanya ve Fransa, Irak'a savaş açılmasına karşı olduklarını açıklamıştı. ABD Dışişleri Bakanı Rumsfeld, Avrupa'nın Almanya ve Fransa'dan ibaret olmadığını söylemiş ve bu ülkeleri 'yaşlı Avrupa' diye nitelemişti. ABD-İngiliz ve Alman-Fransa ekseni Atlantik İttifakı'nda derin bir ayrışmanın en somut göstergesi oldu.

 
Kürtlere Musul-Kerkük yasağı
Irak'a saldırıya hazırlanan ABD, Türkiye'nin kaygılarını gerekçe gsötererek Kürtleri toprak kazanma yoluna gitmemeleri, Musul ve Kerkük'e girmemeleri konusunda uyaracak.
Irak petrolü paylaştırılıyor
Milyonlarca kişi yürüyecek
New York'taki Times Meydanı'nda savaş karşıtı gösteri düzenlendi.
Afganistan'da 12 ABD askeri öldürüldü
Afganistan'daki Amerikan askerleriyle direnişçi güçler arasıncda yoğun çatışmalar yaşanıyor. Pazartesi günü başlayan ağır çatışmalar hala devam ediyor. Taliban, El Kaide ve Gulbeddin Hikmetyar güçlerinin ortak hareket ettiği çatışmalarcda 12 Amerikan askerinin ve 18 ABD yanlısı Afgan'ın öldüğü, 20 kişinin de yaralancdığı bildirildi. Kandahar'daki Spin Boldak bölgesiyle Zabul şehrindeki Ağar bölgesi arasında devam eden çatışmalarda, direnişçi güçlerden de 4 kişinin öldüğü belirtildi. Salı günü Spin Boldak'taki bir muhbirden Adday bölgesinde 80 kişilik mücahidin toplandığı bilgisini alan Amerikalılar, 120 asker ve helikopterlerle bölgeye gitti. Ancak kendilerini bekleyen savaşçılar tarafından pusuya düşürüldü. Çatışmaların Anaconda harekatı"ndan bu yana en şiddetli savaş olduğu bildirildi.
31 Ocak 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED