T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Doğalgaz anlaşmaları matruşka bebekleri gibi

Enerji Bakanı Güler: "Biz doğalgaz fiyatlarını, miktarını, anlaşmalarını masaya yatırdık ve farklı tablolarla karşılaşıyoruz, matruşka bebekleri gibi: Açtıkça ayrı ayrı bebekler çıkmaya başlıyor."

Enerji Bakanı Hilmi Güler, doğalgaz fiyatlarını, miktarını ve anlaşmalarını matruşka bebeklerine benzetti. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen "21. yüzyılda Türkiye'nin Enerji Politikası" konulu panel, Enerji Bakanı Güler'in de katılımıyla, Ritz Carlton Otel'de yapıldı. Açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Elektrik-Elektronik Meslek Komitesi Başkanı Sadi Yalçın, Türkiye'nin çervedeki enerji potansiyelinin toplandığı, üretimin gerçekleştirildiği ve buradan enerjinin batıya sevk edildiği bir ülke olabileceğini söyledi. MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu, kaynakların boşa akıtılmamasını söyleyerek hükümeti uyardı. Bayramoğlu'nun ardından kürsüye gelen Bakan Gürel ise faiz dışı fazlanın oluşturulmasının mali disiplin için çok önemli olduğunu söyledi.

Enerjide açık tehlikesi

Güler, enerjide dışa bağımlılık oranının 2020'de yüzde 78-80'lere çıkma tehlikesi nedeniyle yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini de kaydetti. Enerjide çeşitliliğin şart olduğunu kaydeden Bakan Güler, doğalgazın çok kolay ve temiz bir kaynak olduğuna değinerek, şöyle konuştu: "Aldığımız 16 milyar metreküp doğalgazın 11 milyar metreküpünü elektrik üretmekte kullanıyoruz. Ondan sonra bu elektriğin yüzde 22-23'ünü yolda kaybediyoruz. Biz bunu, fiyatlarını, miktarını, anlaşmalarını masaya yatırdık, farklı tablolarla karşılaştık. Matruşka bebekleri gibi... Açtıkça ayrı ayrı bebekler çıkmaya başlıyor. Dolayısıyla bunun sonuna kadar gideceğiz."

Yumurtaların hepsini bir sepete koymayacağız

Hilmi Güler, bakanlık olarak ar-ge'ye önem verdiklerini, bu kapsamda da başta bor ve toryum olmak üzere diğer kaynakları devreye koyacaklarını belirterek, "Yani biz yumurtaları bir sepete koymayacağız" dedi. Güler kayıp ve kaçakları önlemenin tek çaresinin özelleştirme olduğunu söyledi. Fiyatların maliyetinde şişkinlikler olduğunu söyleyen Güler, pahalı olan elektriği mutlaka belli bir düzeyde aşağı çekeceklerini belirtti.

Panelde ise Prof. Dr. Ümit Arınç, Prof. Dr. A. Yüksel Özemre ve Nusret Alemdaroğlu, rüzgar, güneş, jeotermal ve hidrojen gibi alternatif enerji kaynakları konularında birer sunum yaptılar. Panele, enerji sektöründeki şirketlerin temsilcileri, çeşitli mesleki kuruluşların yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Faiz dışı fazla enerjinizi bitirir

MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu, IMF'nin faiz dışı fazlanın korunması için yatırımların kısılmasını istemesinin yanlış olduğunu söyledi. Bayramoğlu, bütçeden enerjiye ayrılan kaynağın 576 trilyon lira (yaklaşık 250 milyon dolar) olduğunu belirterek, "Bütün dünyada hidro elektrik santralleri dönemi kapanmıştır. Bizde ise sularımız boşa akıyor, biz bakıyoruz" dedi. Bayramoğlu, tüm ekonomik plan ve programını faiz dışı fazlaya göre yapan bir ülkenin enerji politikasından birşey beklenemeyeceğini kaydetti.

  • Yılmaz YILDIZ

  •  
    2002'de 1 milyar dolarlık birleşme
    Türkiye'de geçtiğimiz yıl toplam değeri 1 milyar doları bulan şirket birleşmelerinde alıcı şirketlerin büyük çoğunlukla stratejik alıcılar olduğu belirtiliyor.
    Çiftçinin yüzde 95'i borçlu
    57. hükümetin çiftçiyi cezaevi ile tanıştırdığını belirten Ziraatçiler Derneği Başkanı Yetkin, yüzde 95'i borçlu olan üreticinin borçlarının taksitlendirilmesini istedi.
    TÜSİAD dışında savaş isteyen yok
    TÜSİAD, ABD yanlısı bir politikayı önerirken, diğer sivil toplum kuruluşları savaşa karşı olduklarını açıkladılar.
    CNN 'in patronu Ted Turner iflas etti
    AOL-TW'nin geçen yıl 100 milyar dolar zarar etmesi üzerine Ted Turner istifa ettiğini açıkladı
    Yoksul kemik kaynatıyor
    Kilosu 10 milyona çıkan et fiyatları yüzünden dargelirli aileler, kemiği kaynatarak suyunu çorba niyetine tüketmeye başladı.
    Üretici borçlarına kolaylık getiriliyor
    AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Kılıç, çiftçilerin borçlarının faizlerinin kaldırılarak taksitlendirilmesi konusunda çalışmaların son aşamaya geldiğini söyleyerek, "Toplumun yaklaşık yarısını oluşturan tarım kesiminin ekonomik durumunun iyileştirilebilmesi için yaptığımız çalışmalarda, halkımıza müjde verecek duruma gelinmiştir" dedi. Kılıç Konyalı çiftçilerin MEDAŞ'a olan elektrik borçlarının taksitlendirilmesiyle ilgili çıkarılacak kararnamenin de tamamlandığını söyledi.
    31 Ocak 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED