T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Mektuba jet soruşturma

Başbakanlık, Başbakan Abdullah Gül'ün, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'a gönderdiği 'gizli'lik kaydını taşıyan talimatın basına sızdırılmasıyla ilgili olarak şoruşturma başlattı.

Başbakan Abdullah Gül'ün MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'a gönderdiği gizlilik kaydını taşıyan talimatın basına sızdırılması olayıyla ilgili olarak soruşturma başlatıldı. Mektubun basına MİT kanalıyla mı sızdırıldığı araştırılıyor. Başbakan Gül'ün, dün Atasagun'u Başbakanlık'a çağırarak konuyla ilgili bilgi istediği belirtildi.

Bu arada mektubun MGK toplantısından hemen önce basına sızdırılması da dikkat çekti. Bugün yapılacak MGK toplantısında "Muhtemel Irak savaşıyla ilgili dosyalarının yanısıra, MİT Müsteşarı'nın atamasının gündeme getirilmesinin beklendiği, dolayısıyla MGK toplantısından önce mektubun sızdırılmasının anlamlı olduğu ifade edildi.

Nereden sızdırıldı?

Başbakan ile MİT Müsteşarı'nın restleştikleri şeklindeki haber üzerine MİT Müsteşarı Atasağun, Başbakan Gül tarafından Başbakanlık'a çağrıldı. Saat 14.40'ta Başbakanlık'a gelen Atasağun, hemen Gül'ün makamına alındı. Gül saat 15.20'de Başbakanlık'tan çıkarken, Atasagun'un içeride kaldığı görüldü. Gül'ün Atasağun'la görüşme sırasında, "Restleşme" haberinin nereden sızdırıldığını sorduğu ve bu durumdan memnun olmadığını belirttiği öğrenildi.

Restleşme yok

Başbakan'ın MİT Müsteşarı'yla görüşmesinin ardından bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada MİT müsteşarlığının güvenlik soruşturmaları hakkında Başbakanlık'a yazılı başvuruda bulunduğu belirtilerek, "Mahkeme kararlarına dayanmayan, bir şekilde kanıtlanmamış, belgesi olmayan, sadece soyut iddiaları içeren bilgilerin gönderilmemesi istenmiştir" denildi. Açıklamada, güvenlik soruşturmasıyla ilgili yazışmanın şu şekilde cereyan ettiği belirtildi:

"MİT Müsteşarı'nın Başbakanlık'a gönderdiği bir yazıda, güvenlik soruşturmaları ile ilgili olarak taleplerin giderek artmakta olduğu, bunların azaltılması halinde, güvenlik soruşturmalarının daha kısa zamanda ve daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesinin mümkün olacağı bildirilmiştir. Başbakanlık'dan MİT'e gönderilen cevabi yazıda mahkeme kararlarına dayanmayan bir şekilde, kanıtlanmamış, belgesi olmayan sadece soyut iddiaları içeren bilgilerin gönderilmemesi istenmiştir."

Açıklamada MİT Müsteşarlığının Başbakanlığa bağlı bir kuruluş olduğu hatırlatılarak, "MİT, Anayasa ve kanunlarla hükümete ve Başbakana verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü Başbakanlığın bağlı bir kuruluşudur ve ülkemizin en önemli kurumlarının başında gelmektedir. Bu iki teşkilat arasında haberde iddia edildiği gibi 'restleşme' olması mümkün değildir ve çirkin bir yakıştırmadır" denildi.

  • ALİ SALİ-NEVZAT DEMİRKOL

    EYLEMLER MİT KÖKENLİ Mİ?

    Başbakanlık'ta, Başbakanlık Merkez binası önünde yapılan eylemlerin arkasında MİT'in olduğu kuşkusunun oluştuğu iddia edildi. Geçtiğimiz günlerde Başbakanlık önünde kendini yakmaya kalkışan vatandaşı yönlendirenin MİT olduğu bilgisini edinen Başbakanlık güvenlik birimi, eylem yapan vatandaşı sorgulamak için geç kalınca konuyla ilgili edindiği bilgiyi doğrulatamadı.

    Bu arada Başbakanlık Güvenlik biriminin, Başbakanlık Merkez binası önünde yapılan eylemlerden sonra teyakkuz haline geçtiği ve yapılacak eylemlere karşı hazırlıklı olduğu belirtildi.

  •  
    Bush Irak sorununu çözmeli
    Bakan Vecdi Gönül, ABD Başkanı Bush'un Irak sorununu barış veya savaş yoluyla mutlaka çözmek istediğini belirterek, "Çünkü bütün seçim kampanyasını bu konu üzerine kurdu" dedi.
    'Türkiye Avrupa için anahtar ülke'
    Ankara'nın Irak mesaisi
    Başkentin soğuk sokakları, diplomasi trafiğinin yoğunluğu ile ısındı. Liderleri ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Papandreu ile ABD'nin Ankara Büyükelçisi Pearson'ın gündeminde Irak ve Kıbrıs vardı.
    Denktaş: Anlaşma olsa bile adada barış zor!
    Kıbrıs sorununda anlaşma sağlanmasıyla herşeyin bitmeyeceğini belirten KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, adada iki halkın yan yana yaşabilmesinin zor olduğunu söyledi.
    Başbakan Gül'den telefon diplomasisi
    MGK'nın kritik gündemi savaş
    AB troykası toplanıyor
    Yunanistan'ın başkanlığında, bugün Ankara'da düzenlenecek ve ilk kez bakanlar düzeyinde yapılacak olan AB Troykası toplantısına, AB Dönem Başkanı Yunanistan'ın Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ve bir sonraki dönem başkanı İtalya'nın Dışişleri Bakanı Franco Frattini'nin yanısıra AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen katılacak. AB Ortak Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın ise toplantıya uçak bulamadığı için katılamayacağı belirtildi. AB Troykası'nın bakanlar düzeyinde Ankara'da ilk kez toplanmasını memnuniyetle karşılanırken kaynaklar, gelişmenin dönem başkanı Yunanistan'ın Türkiye'nin AB sürecine verdiği önemi gösterdiğini, bu sayede sürecin ivme kazanabileceğini düşünüyor.
    31 Ocak 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED