T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T
Bugün karne günü

2002-2003 eğitim-öğretim yılının 16 Eylül 2002 Pazartesi günü başlayan ilk dönemi, bugün sona eriyor. İlköğretim okulları ve liselerde öğrenim gören yaklaşık 13,5 milyon öğrenci, bugün karne alacak

İlköğretim okulları ve liselerde öğrenim gören öğrenciler, bugün karne alacak. 2002-2003 eğitim-öğretim yılının 16 Eylül 2002 Pazartesi günü başlayan ilk dönema, bugün sona erecek. Öğrenciler ve öğretmenler yaklaşık 4.5 ay süren ders maratonunun yorgunluğunu, iki haftalık dinlenmeyle atmaya çalışacak. 3 Şubat 2003 Pazartesi günü başlayacak yarıyıl tatili, hafta sonları dahil 16 gün sürecek. Geçen eğitim-öğretim yılında olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı yarıyıl tatiline denk geliyor. Yarıyıl tatilinin içinde 11-14 Şubat 2003 tarihleri arasında kutlanacak Kurban Bayramı'nın ardından, eğitim-öğretim yılının ikinci dönemine 17 Şubat Pazartesi günü başlanacak.

Yoksula karne ücretsiz

2002-2003 eğitim-öğretim yılı 13 Haziran 2003'de sona erecek. İlköğretim ve ortaöğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerden 200 bin lira karne ücreti alınacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) talimatına göre okullar, öğrenci sayılarının yüzde 10'unu geçmemek kaydıyla yoksul öğrencilere karnelerini ücretsiz verecekler. Geçen öğretim yılının verilerine göre, örgün öğretimde toplam 13 milyon 707 bin öğrenci öğrenim görüyor. Öğrencilerin 10 milyon 562 bini taşımalı ilköğretim uygulaması yapılanlar hariç 35 bin 44 ilköğretim okulunda; 2 milyon 855 bini, 6 bin 389 ortaöğretim okulunda okuyor. Yaygın eğitim kurumlarından ise 3 milyon 211 bin kişi yararlanıyor.

Tatilde sınav hazırlığı

İlköğretim ve ortaöğretim okullarında okuyan öğrenciler, her eğitim-öğretim yılında olduğu gibi bu yıl da ikinci dönemi sınava hazırlanarak geçirecekler. İlköğretim son sınıf öğrencilerine yönelik Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı, 8 Haziran 2003 Pazar günü yapılacak. İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında okuyan ara sınıf öğrencilerinin girebileceği Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı da 21 Haziran 2003 günü yapılacak. Bu sınava 13 Ocak 2003 günü başlayan başvuru süresi yarın sona eriyor. Lise son sınıf öğrencileri ise üniversiteli olabilmek için ter dökecek. Üniversite adaylarına yönelik ÖSS 15 Haziran 2003 günü gerçekleştirilecek. Bu sınava 1 milyon 502 bin 815 aday katılacak.

'Karne sizi üzmesin'

İlk ve orta dereceli okullar bugün sömestri tatiline giriyor. Karnenin çocuğun niteliğini ölçen bir özelliği olmadığını hatırlatan uzmanlar, ailelerin karneye çok fazla anlam yüklemesinin yanlış olduğunu belirterek, "Çocuklar, ister iyi not alsınlar, ister kötü, anne-babalarının onları hâlâ sevdiğini bilmeliler" diyorlar. Acıbadem Hastanesi'nin Klinik Psikoloğu Duysal Aşkun, "Karne ile ilgili beklentiler anne-babanın büyük ölçüde gündemini oluşturmaktadır. Halbuki karne ne çocuğun zekası ( IQ), ne kişisel nitelikleri, ne de yeteneklerini ölçmektedir. Karne çocuğun kapasitesini tümüyle yansıtan bir değerlendirme aracı değildir" açıklamasında bulundu.

  • AYŞE OLGUN

  •  
    İlköğretimde başarı düşük
    MEB'in geçen yıl ülke genelinde ilköğretim öğrencilerine yönelik yaptığı bir sınav, öğrencilerin başarı düzeylerinin yüzde 50'nin altında olduğunu ortaya çıkardı
    MUMCU: KAYNAK YOK DİYE AĞLAMAM Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu, eğitimin birikmiş sorunlarını çözmek için büyük kaynağa ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Ben (para yok) diye ağlamam, bir çaresini de mutlaka bulurum" dedi. Mumcu, gazetecilerin, bugün bazı basın organlarında yer alan "Yüksek Planlama Kurulu'nda (YPK) Bakanlığı'nın bütçesine ilişkin tartışma yaşandığı" haberleri konusundaki sorularını yanıtladı. Mumcu, eğitimde uzun yılların biriktirdiği sorunlar bulunduğunu ve u sorunları çözmek için çok büyük kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu belirten Mumcu, Resmi Gazete'de yayımlanan "YPK'nın 2003 Yılı Programı ve Bütçesi Çerçeve Kararı"nı anımsatarak, "Bu tasarım içinde Eğitim'in beklentilerini gerçekleştirmek çok zor" dedi.
    Harp Akademisi mezunlarına doktora Harp Akademileri bünyesinde enstitüler kurulması ve burada Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının doktora yapmasına olanak sağlayan yasa tasarısı, TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, tasarı ile Harp Akademileri'nin bünyesinde enstitüler açılmasına olanak sağlandığını söyledi. Öte yandan Mart Dönemi Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS)ve Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) başvurular bugün sona eriyor.
    31 Ocak 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED