AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Asıl, vekil ile kapıştı

Diyarbakırlı bir aşiret büyüğünü "iş takibi yapmayız" diye kapıdan kovan milletvekilinin, bu olaydan sonra memleketine eskisi kadar sıklıkla gidemediğini öğrendik.

"Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerden seçilmediyseniz ve bir dönem daha milletvekili olmak gibi bir düşünceniz varsa seçmenle iyi geçinmek zorundasınız"

Bu sözler bize değil Meclis kulisini mekan tutan eski bir milletvekiline ait. "Efendim ne ilgisi var?" diyeceksiniz. Anlatalım;

Geçenlerde Diyarbakırlı bir aşiret ileri geleni bazı taleplerde bulunmak için bölge milletvekillerini ziyaret etti.

Randevusuz gelen ziyaretçisini dinleyen vekillerden biri, milletvekilinin görevinin iş takibi değil "Yasama" olduğunu belirterek aşiret ileri gelenine sert bir üslupla, "Telefonunu ve isteğini sekretere yazdır" dedi. Yaşça da vekilden büyük olan ziyaretçi, tam kapıdan çıkarken döndü ve başka bir istekte daha bulundu. Buna sinirlenen milletvekili "Biz iş takipçisi miyiz kardeşim!.. Çık dışarı" diye ziyaretçisine çıkıştı. Bu harekete sinirlenen seçmen de vekile karşılık verince ortam gerildi.

Görevlilerin araya girmesiyle kavga önlendi. Ancak, aşiret ileri geleni, milletvekiline, "Bakalım Diyarbakır'a nasıl geleceksin?" diye bağırdı. Bu kavgadan sonra milletvekilinin Diyarbakır ziyaretlerinin azaldığı da gelen bilgiler arasında....

BDDK'da "Ali N'aber" çalışması

Son üç yılda 21 bankaya el koyan BDDK, İmar Bankası'ndan çektiği kadar hiç bir bankadan çekmedi. Kayıtdışı hesaplar nedeniyle mudilere ödeme yapamayan BDDK, mudilerin sorularını cevaplamak için bir masa oluşturdu. İmarbank masasına, akşama kadar yüzlerce telefon geliyor.

Ancak, bazı mudilerin gerçek isimlerini kullanmadığı, sahte isimlerle aradığı belirlendi. Özellikle, ad ve soyadının "Ali N'aber" olduğunu söyleyen vatandaş uzun süre BDDK görevlilerini uğraştırdı. BDDK görevlileri, İmarbank kayıtlarında uzun süre Ali N'aber isimli vatandaşın hesabını aradı ama bulamadı.

Bakan Unakıtan'ın yargı yorumu

Anayasa Mahkemesi, Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, mahkeme kararını Erzurum'da öğrendi. Vergi gelirlerinin azalacağını düşünen Unakıtan keyifsizdi. Ankara'ya dönünce, kararın, ek taşıtlar vergisini genişletmeye matuf olduğunu öğrendi. Mahkeme, sadece 11 Nisan 2003 tarihinden önce araç alanlardan ek taşıt vergisi alınmasını iptal etmişti. Unakıtan, yeni düzenleme yapılarak yeni taşıt alanlardan ek vergi alınacağını açıkladı. Unakıtan'a "vergi kapsamı genişleyecek mi" diye sorunca, "Bizim yapacak birşeyimiz yok kardeşim. Anayasa Mahkemesi öyle emir verdi. Emir demiri keser" cevabı aldık.

İki kere talihsiz vekiller

TBMM Adalet Komisyonu, Avukatlık Kanunu'nda bazı değişiklikler yaptı. Komisyon üyelerinin çoğunluğu avukat olunca toplantılarda avukatlığın sorunları konuşuldu. AK Parti Gaziantep Milletvekili Mahmat Durdu, avukatların sağlık sigortasının olmamasından şikayet ederek, "Ben oğlumu tedavi ettirebilmek için bütün servetimi harcadım" derken, CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, "Bu ülkede en çok yıpranmış iki meslek grubu vardır. Biri avukatlar diğeri ise milletvekilleridir. Biz hem avukat hem de milletvekili olarak iki kere yıpranmış, iki kere talihsiz oluyoruz" diye konuştu.

Sadece turşu yiyebilirsiniz!..

Bilgi Edinme Kanun Tasarısı, Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi. Tasarı, vatandaşların devletle ilgili bilgi edinmesini sağlamayı amaçlıyor. Ancak ticari sır, devlet sırrı, istihbarat sırrı denilerek birçok bilginin ulaşılmasına engeller getiriliyor. AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen ise bu durumu anlatmak için şu örneği verdi: "Bir lokantaya gittiğiniz zaman önünüze menü geliyor. Menüde çorbadan kebablara, garnütürden tatlılara kadar herşey bulunuyor. Menüde bütün bunların bulunmasına rağmen garson size 'Sadece turşu yiyebilirsiniz' diyor. Bilgi Edinme Kanunu'nun bundan farkı yok."

Diyarbakır'a kötü puan getiracahsınız!

TOBB'un bölge toplantısı için önceki hafta Diyarbakır'da Başbakan'ı takip ediyoruz. 40 derece sıcağın altında hayli zor bir takip. Toplantı şehrin dışında küçük bir salonda yapılınca çalışma şartları daha da ağırlaştı. Erdoğan'ın salona girmesiyle adım atacak yer kalmadı. Tabii bu durumda canlı yayın yapan TV kuruluşları için çalışan kameramanların işi iyice zorlaştı. Toplantıyı izlemeye gelen kişiler kameraların önünü kapatınca kameramanlar nazikçe, "Beyefendi, lütfen, çekilir misiniz!.." diye uyardı ; ancak kimse duymak istemedi. Başbakanlık korumalarının "çıkar mısınız" sözleri de yetmedi. Çareyi TOBB'dan bir yetkiliye iletmekte bulduk. Toplantı için 2-3 gündür Diyarbakır'da bulunan yetkili, "siyasetçi kıvraklığı" ile işi çözdü. Nasıl mı? Yerel şiveyle tabii: "Şu anda tüm Türkiye bizi izliyor. Kameraların önünü gapatarak Diyarbakır'a kötü puan getiracahsınız!.."

Damdan düşen Bakan'ın teşhisi

Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen kabinenin en çok çalışan bakanlarından biri. Ergezen'in temposuna vücudu daha fazla dayanamadı. Sağ ayağındaki ağrıdan gittiği doktorda, boynundaki rahatsızlığın ayaklarına vurduğunu öğrendi. İstanbul'da işin ehli bir doktor bulan Ergezen, bir hafta süreyle Ankara-İstanbul arasında mekik dokudu. Ergezen'in boyun rahatsızlığı olduğunu öğrenen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "MR filmlerini getir, bakayım. Doktor değilim ama ben de günlerce boyun ağrısı çektim. Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar" dedi.

Bürokratların 'grup' merakı

Bürokraside yeni görevler bekleyen bürokratlar yeni bir yöntem bulmuşlar. Bakan ve milletvekilleriyle görüşme fırsatı bulamayan bürokratlar Salı günü TBMM'ye akın ederek, AK Parti grup toplantı salonu ve kulisleri dolduruyor-lar. Bürokratlarımızın kendilerini tanıtmaları hayli ilginç; "Ben daire başkanıyım. Genel müdür adayıyım" veya "Genel müdür yardımcıyım müsteşar adayıyım." Hal böyle olunca Salı günleri TBMM kulisleri "bürokrat panayırına" dönüşüyor...


  KAYHAN ÖZER  BİLAL ÇETİN  NEVZAT DEMİRKOL  VELİ TOPRAK  ASLIHAN A. KARATAŞ  EVİN GÖKTAŞ  SAMİ GÖKÇE  HAMDİ ATEŞ


28 Temmuz 2003
Pazartesi


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED