AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

25 milyar doları engellemeyin

Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışı bugün TBMM'de oylanacak. Buradan gelecek 25 milyar dolar, Türkiye'nin ödemelerini rahatlatacak, faizle yeni borç alınmayacak.

2B kapsamındaki orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışına imkan tanıyan Anayasa değişikliği Meclis'te bugün oylanacak. Bu arazilerin satışından 20-25 milyar dolar gelir beklenirken, bu gelirin yarısının bile gelmesi halinde Türkiye'nin borç ödemelerinde büyük rahatlık sağlanacağı, faizle borçlanmak zorunda kalmayacağı belirtiliyor.

73,5 milyar dolar ödenecek

Bu arazilerin satışıyla birlikte bu yıl 73,5 milyar dolar borç ödemesi bulunan Türkiye'nin büyük bir kaynak elde edeceği kaydediliyor. Bu durumun faiz oranlarında birkaç puanlık düşüşe ve uzun vadeli borçlanmaya fırsat vereceği belirtiliyor. Türkiye halen yüzde 47 faiz oranı ve 120 gün vade ile borçlanabiliyor. Faiz oranlarındaki her 1 puanlık düşüş, ekonomiye 1 milyar dolarlık rahatlama sağlıyor.

IMF'nin vereceğinin 500 katı

Orman arazilerinin satışından sağlanacak gelir, ekonomide büyük rahatlamaya neden olacak. 25 milyar dolarlık kaynak, IMF'nin beşinci gözden geçirme incelemeleri sonrasında serbest bırakacağı 500 milyon dolarlık kaynağın, 50 katına karşılık geliyor. Yine aynı kaynak ile, Hazine'nin 2003 yılında yapacağı faizi ödemelerinin yüzde 53'ünü karşılamak mümkün. Borç faizlerin ödenmesinde kullanılması halinde, Türkiye borç sarmalından kurtulacak. Faizler düşecek, ekonomi canlanacak. Hükümet, Petkim'in yüzde 88'lik hissesini 605 milyon dolara sattı. B-2 arazisi satışından gelecek para 41 Petkim ihalesi kadar. Türkiye, önümüzdeki yıllarda IMF'den kaynak sağlamak için yüzde 6,5'luk faiz dışı fazla hedefini tutturmak zorunda kalmayacak. Hükümet ek vergi getirmek zorunda olmayacak.

Sorumluluk Deniz Baykal'da

CHP lideri Deniz Baykal'ın bu tepkileri dikkate alarak milletvekillerini oylamada serbest bırakması durumunda, Anayasa değişikliğinin rahatlıkla gerçekleştirileceği belirtiliyor. Bu nedenle "ekonominin sorumluluğu Baykal'ın omuzunda" değerlendirmesi yapılıyor.

Onbinlerce dava dosyası kapanacak

473 bin hektarlık alanı kaplayan 2-B arazileri üzerinde su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanmış 400 bin civarında yapı var. 2-B arazisi üzerinde evi veya işyeri bulunan vatandaşların devletle veya şahıslarla mahkemelik oldukları ve 20 bin dosyanın sonuçlandırılmayı beklediği belirtiliyor. Bu arazilerin satışına imkan sağlanması halinde mülkiyet sorunlarının çözüleceği, adli ve idari yargıdaki binlerce dava dosyasının azalacağı belirtiliyor. Bu arazilerin satışı, orman köylüsünün sosyo-ekonomik yönden kalkınmasında büyük bir katkı sağlayacak.

  • BİLAL ÇETİN-HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

     
    Özyürek: Şanlı direniş yapıyoruz
    CHP Grup Başkanvekili Özyürek, AK Parti iktidarına karşı anayasa değişikliği için "şanlı bir direniş" gerçekleştirdiklerini öne sürdü.
    CHP'lilerin de 2-B arazisi var
    Orman vasfını kaybetmiş arazisi bulunan yüzbinlerce vatandaş arasında CHP'li milletvekillerinin de olduğu belirlendi. Bu milletvekilleri Baykal'ın dinlemeyecek.
    'TBMM olağanüstü toplanır'
    AK Parti Grup Başkanvekili Kapusuz, hafta sonu tatile girecek olan TBMM'nin, Cumhurbaşkanı Sezer'in Anayasa değişikliğini geri göndermesi halinde olağanüstü toplanabileceğini bildirdi.
    'Hakkımız korunacak'
    ABD'nin asker Irak'a talebini değerlendiren Bakanlar Kurulu, öneriyi 'konunun hassasiyeti ve kamuoyunun duyarlılığı' çerçevesinde değerlendirme kararı aldı. Hükümet sözcüsü Çiçek:Türkiye'nin menfaatleri korunacak.
    AB'ye 7. adım atıldı
    7. AB Uyum Paketi, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarının bu hafta Meclis'e gelmesi ve kabul edilmesi bekleniyor. 7. Paket, AB kriterlerine uyum için son paket olacak.
    7. Uyum'a MGK itirazı
    MGK Genel Sekreterliği Başdanışmanı Ağaoğlu, "Bizden görüş istenmedi" dedi ve MGK ile ilgili maddelere itiraz etti.
    'Mağduriyetlerinizi gidereceğiz' sözü
    Arınç, 22. Dönem'i değerlendirecek
    Kısa kısa...
    29 Temmuz 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED