AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

AB'ye 7. adım atıldı

7. AB Uyum Paketi, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarının bu hafta Meclis'e gelmesi ve kabul edilmesi bekleniyor. 7. Paket, AB kriterlerine uyum için son paket olacak.

"7. AB Uyum Paketi" olarak nitelendirilen yasa tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarı, TCK, CMUK, Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu, Sayıştay Kanunu, Dernekler Kanunu'nda değişiklikler ile Çocuk Mahkemeleri ve MGK Genel Sekreterliği'nin yapısı hakkında düzenlemeler içeriyor.

Tasarı, TCK'nın 159. maddesinin birinci fıkrasında, devletin ve devlet görevlilerin manevi şahsiyetlerine "tahkir ve tezyif" suçlarına verilecek cezanın alt sınırı bir yıldan 6 aya indiriliyor. TCK'nın "terör örgütüne yardım ve yataklık" yapanlara verilecek cezayı düzenleyen 169. maddesi de değiştirilerek, "...eder veya her ne suretle olursa olsun hareketlerini teshil (kolaylaştırma)" ibaresi çıkarılıyor. Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesinin ikinci fıkrasını değiştirilerek, "şiddete teşvik" unsuru eklendi. TCK'nın "genel ahlaka aykırı yayınlarla" ilgili hükmü olan 426. maddesine de "Bilim ve sanat eserleri ile edebi değere sahip olan eserler bu madde kapsamı dışındadır" fıkrası ekleniyor. TCK'nın 427. maddesinin ikinci fıkrasındaki "imha" ibaresi çıkarıldı.

İşkence suçu öncelikli

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'na eklenen maddeyle "işkence" suçunun soruşturulması öncelikli işlerden sayıldı. Bu suçlarla ilgili davalarda duruşmalara zorunluluk olmadıkça otuz günden fazla ara verilmeyecek, adli tatilde de bakılacak.

Barış zamanında, asker olmayan kişiler askeri mahkemelerde yargılanmayacak. TBMM'nin bütçeyi denetleme yetkisi güçlendirildi. TSK'nın elindeki devlet mallarının denetlenmesi "gizli" yapılacak.

'Yabancı Dil'i hükümet belirler

Tasarıyla, eğitim ve öğretim kurumlarında Türkçe'den başka hiçbir dil öğretilemeyeceği, ancak bu amaçla özel dil kursları açılabileceği belirtiliyor. Hangi dillerin öğretilebileceğine ise Bakanlar Kurulu karar verecek.

Çocuk mahkemelerinde yargılanacak çocukların yaş sınırı da 15'ten 18'e yükseltiliyor.

MGK yeniden düzenlendi

MGK, milli güvenlik ve devletin milli güvenlik siyasetine ilişkin tanımlar çerçevesinde devletin milli güvenlik siyasetinin tayini, tespiti ve uygulanması ile ilgili konularda "tavsiye kararları" alacak ve gerekli koordinasyonun sağlanması için görüş tespit edecek. MGK ayda 1 kez yerine 2 ayda bir toplanacak.

MGK Genel Sekreterliği'nin, "MGK kararlarıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararlarının dağıtımı ve takibi" görevi kaldırıldı. Bu görev, "ilgili birimce" yapılacak.

"Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile özel hukuk tüzel kişileri MGK Genel Sekreterliği'ne gerekli olan açık ve her derecede gizli bilgi ve belgeleri sürekli veya istenildiğinde vermek zorundadırlar" hükmü de kaldırıldı. MGK Genel Sekreteri, Başbakan'ın teklifi ve Cumhurbaşkanı'nın onayı ile atanacak. Bu atama, TSK'dan yapılacaksa Genelkurmay Başkanı'nın olumlu görüşü alınacak.

DERNEK KURMA ÖZGÜRLÜĞÜ GENİŞLEDİ

Tüzel kişiler de dernek kurabilecekler. TSK ile genel ve özel kolluk kuvvetleri mensupları dernek kuramayacak. Derneklere şube açma sınırı kaldırılırken, üniversite öğrencileri, "sanat, kültür, bilimsel" amaçlı dernek de kurabilecekler.

Devlete karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma ve terör eylemine karışanlar 2 yıl süre ile dernek kuramayacak. Siyasi partiden çıkarılan veya siyasi partilerin kapatılmasına neden olanlara getirilen dernek kuramama yasağı kaldırıldı. İstisnalar dışında kamu görevlileri de "mesleki nitelikli" derneklere üye olabilecekler.

Toplantı ve gösteriler ancak 10 gün ertelenebilecek. Vakıflar, Dışişleri'nin görüşü ve İçişleri Bakanlığı'nın izniyle yurt dışındaki vakıflara üye olabilecek. Yabancı vakıflar de aynı şekilde Türkiye'de faaliyette bulunabilecekler.



29 Temmuz 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED