AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Yaz sebzeleri harika

TAZE FASULYE
Zeytinyağlı veya etli olarak pişirebilirsiniz.

Yararı: Kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur ve antioksidan özelliği sayesinde vücut direncini artırır.

Öneri: Serin bir yerde, kapalı kapta saklayın.

Ayrıca: Çinko, bakır, magnezyum mineralleri içerir.

MARUL
Yeşillik gurubunun gözdelerindendir.

Yararları: Kemik erimesine karşı etkilidir. Kollesterolün düşürülmesine faydası vardır. Kalsiyum, bakır, çinko gibi minerallerin yanı sıra A, C, E, K vitaminleri içerir.

Öneri: Cam kavanozda ,buzdolabında saklayın.

DOMATES
Kanserden koruyucu, yaşlanmayı zihinsel ve fiziksel olarak yavaşlatıcı çok değerli bir sebzedir.

Yararları: C ve E vitaminleri içerir. Zengin bir potasyum kaynağıdır. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su tutmasına engel olmaya yardımcıdır.

Öneri: Pişirerek kullanarak yemeklere sağlık ve lezzet katabileceğimiz gibi, özellikle çiğ olarak kullanmaya özen gösterin. Ayrıca yapılan araştırmalarda domatesin prostat kanseri riskini azalttığı uzmanlar tarafından belirtilmiştir.

HAVUÇ
Salata ve yemeklerinizde bol bol kullanabileceğiniz (eğer şeker hastası değilseniz) bir sebze olan havuç, yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Salatalarda, yemeklerde ve özellikle sıkılarak suyundan faydalanabileceğiniz havuçun içindeki A vitaminin çözünürlüğünü sağlamak için bir miktar sıvı yağ ile tüketmenizde fayda var.

Öneri: Havuçun anne sütünü arttıran, yüz ve boyundaki kırışıklıkları geciktiren bir sebze olduğunu da unutmamak lazım.

Her mevsimin sebzesi meyvesi ayrı güzel ama yaz sebze ve meyveleri gerçekten harika. Ya sizce?

Mekik böreği

MALZEMESİ: 4 su bardağı un, 2 adet yumurta, 2 çorba kaşığı sıvı yağ, yeterince su, tuz, 1 paket margarin, 1 adet yumurta sarısı, yeterince beyaz peynir, 1 çorba kaşığı haşhaş, maydanoz.

YAPILIŞI: Unu eleyip, yoğurma kabına alalım. Ortasını havuz gibi açalım. İçine 2 adet yumurtanın sarısını, 2 çorba kaşığı sıvı yağı ve azar azar su ile tuz ilave edelim. Özlü bir hamur olana dek yoğuralım. Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp, 20 dakika dinlendirelim. Hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparalım ve beze yapalım. Unlu bir zeminde her bezeyi mantı yufkası kalınlığında açalım. Eritilmiş margarini yufkalarının üzerine bir fırça yardımıyla sürelim. Bohça şeklinde katlayalım. Hamur bohcalarını 5 dakika buzlukta bekletelim. Buzluktan çıkardıktan sonra bir merdane ile açalım. Tekrar yağlayıp hepsini bohça gibi katlayalım. Yeniden buzluğa yerleştirelim. Bu işlemi 3 kez tekrarlayalım. Peyniri bir çatal ile ezelim. İçine 2 adet yumurtanın akını ve ince kıyılmış maydanozu ilave edelim. Buzluktan çıkardığımız hamur bohçalarını mantı hamuru kalınlığında tekrar açalım. Bir bıçak ile üçgen parçalar keselim. Her parçanın geniş kenarına peynirli içten bir miktar koyarak, yuvarlayıp, saralım. Yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerlerine 1 adet yumurtanın sarısını sürelim. Haşhaşı seprelim. Orta ısılı ve önceden ısıtılmış fırında pişirelim.


29 Temmuz 2003
Salı
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED