AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Bu sene şampiyonlar çift

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda şampiyonluğu Yalova'dan Pelin Doğan ile Çanakkale Çan'dan Recep Tuğrul Küreşir paylaştı.

Fen ve Anadolu liselerine öğrenci yerleştirmek amacıyla gerçekleştirilen Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı sonuçları açıklandı. Sınavda, her iki puan türünde de ilk sırayı 100 sorunun hepsini doğru bilen Çanakkale Çan Özel İlköğretim Okulu'ndan Recep Tuğrul Küreşir ile Özel Yalova Öncü İlköğretim Okulu'ndan Pelin Doğan aldı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, sınav sonuçlarını açıklamak amacıyla bakanlık Başöğretmen Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Çelik, sınava giren 600 bin 289 adaydan 108 bin 548'inin asil listeden sınavı kazandığını, 34 bin 224 adayın da mülakat sınavına girdiğine hak kazandığını bildirdi.

Sıfır puan aldılar

OKÖSYS'de 40 bin 586 aday ise "sıfır" puan aldı. Bakan Çelik, sınavda ham puan barajı olan 0.5'i 40 bin 586 adayın geçemediğini, bu nedenle bu adaylar için standart puan hesaplanamadığını belirterek, "Yani 40 bin 586 aday sıfır puan almış. Bu maalesef Türk Milli Eğitim sisteminin bir gerçeği" dedi.

En başarılı il Edirne

Standart puan hesaplamalarına göre yapılan sıralamada en başarılı il unvanını Edirne kazandı. İkinciliği Yalova, üçüncülüğü de Ankara aldı. Sınav sonuç belgeleri adaylara 30 Temmuz Çarşamba 2003 gününden itibaren postalanmaya başlanacak. Sınav sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı'nın "www.meb. gov.tr", Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun "www.trt.net.tr" internet adresleri ile "0 900 309 1999" numaralı telefonundan öğrenilebilecek.

Bakan Çelik'in verdiği bilgilere göre, geçen yıl en başarılı il unvanını kazanan Eskişehir bu yıl 4. sıraya geriledi. Türkçe-Matematik puan türünde ilk on sırayı Edirne, Yalova, Ankara, Eskişehir, Denizli, Tekirdağ, Isparta, Aydın, Kırklareli ve İzmir, Matematik-Fen ağırlıklı puan türünde de Edirne, Yalova, Ankara Eskişehir, Denizli, Isparta, Tekirdağ, Kırklareli, Aydın ve İzmir aldı. Sınavda en başarısız il Hakkari olurken, depremden etkilenen Bingöl ise 78. sırada yer aldı.

Okullar'ın MEB'e bağlanması

Bakan Çelik, toplantıda, yürüttükleri bir projeye de değinerek, hükümetin bütün bakanlıkların kendi alanlarıyla ilgili hizmet vermesine ilişkin çalışması olduğunu anlattı. Çelik, "Bu bağlamda diğer bakanlıklara bağlı, Polis Teşkilatı ve Türk Silahlı Kuvvetleri hariç tutularak, bütün okulların Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanması yolunda çalışma var" şeklinde konuştu.

Adı yüzde 100 Pelin

Arkadaşlarının okulda kendisine "yüzde 100 Pelin" dediklerini belirten Türkiye birincilerinden Pelin Doğan, "Bu sınavda da tüm soruları doğru yaptığım halde, yine de içimde kuşku vardı" dedi.

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda, her iki puan türünde de 100 sorunun tamamını doğru yanıtlayarak Recep Tuğrul Küreşir ile birinciliği paylaşan Yalova Özel Öncü İlköğretim Okulu mezunu Pelin Doğan, "Tüm soruları doğru yaptığım halde, yine de içimde kuşku vardı" dedi. Pelin Doğan, koyu bir Beşiktaşlı olmasına rağmen, önceleri ağabeyi Doğanay'ın bu yıl mezun olduğu İstanbul Atatürk Fen Lisesi'ne kayıt yaptıracağını söyledi.

Lakabını haketmiş

SSK Çınarcık Dispanseri'nde görevli doktor baba Günhan Doğan ile Çınarcık'ta market işleten anne Fatma Doğan'ın kızı olan Pelin, sınava çok düzenli hazırlandığını, ancak sosyal yaşamını da hiçbir zaman ihmal etmediğini anlattı. Doğan, "Okulda arkadaşlarım bana (yüzde 100 Pelin) derler. Girdiğim sınavlarda tüm soruları doğru yapardım. Bu sınavda da tüm soruları doğru yaptığım halde, yine de içimde kuşku vardı. Birincilik sürpriz oldu" dedi. Doğan, "Mühendisliği çok kazançlı bir meslek olarak görüyorum. Sanırım eğilimim o yönde olacak" diye konuştu.

Hedef elektrik-elektronik

Her iki puan türünde Türkiye birinciliğini paylaşan Recep Tuğrul Küreşir ve 8 öğrenci ile birlikte Türkçe-Matematik puan türünde Türkiye üçüncüsü olan Özel Tepe İlköğretim Okulu mezunu Gülşah Kavrul, Erenköy'deki Anafen Dershanesi Genel Müdürlük binasının bahçesinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya ailesiyle katılan Küreşir, idealinin elektrik-elektronik mühendisliği olduğunu belirterek, "Mutluyum ve heyecanlıyım. Başarımda emeği geçen öğretmenlerime ve aileme çok teşekkür ediyorum" dedi. Çan Mal Müdürlüğü'nde çalışan baba İsmail Küreşir ve eşi Şerife Küreşir, çok mutlu olduklarını belirterek, "Allah herkese bu başarıyı göstersin. Oğlumuz sırf ailesinin değil, tüm ülkemizin de gurur kaynağı oldu" dediler.

'O soru kafama çok takıldı'

Türkiye üçüncülüğünü paylaşan Erzincanlı Yusuf Sekman, bu başarısını üniversite sınavlarında da devam ettirmek istediğini söyledi. Özel Otlukbeli İlköğretim Okulu'ndan mezun olan Sekman, 100 sorudan sadece Türkçe'den 1 yanlış yaptığını ifade ederek, sınavın ardından yanlış yaptığı sorunun kafasına çok takıldığını belirtti.

Sınavda, Türkçe-Matematik puan türünde Türkiye üçüncüsü olan Amasya'nın Suluova İlçesi İlköğretim Okulu'ndan Furkan Bahadır Alptekin de genetik mühendisi olmayı hedeflediğini söyledi.

Şampiyonlar arkadaş olacak

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda birinciliği paylaşan Recep Tuğrul Küreşir ile Pelin Doğan, Türkiye'nin en başarılı okullarından biri olarak bilinen İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nde okuyacaklar. Sınav sonucunda ilk 3'e giren ve dereceyi paylaşan adaylardan 4'ü İstanbul Atatürk Fen Lisesi'ne, 4'ü İstanbul Beyoğlu Galatasaray Lisesi'ne, 3'ü İzmir Fen Lisesi'ne, 1'i Ankara Fen Lisesi'ne, 1'i de İstanbul Eminönü İstanbul Lisesi'ne yerleşmeye hak kazandı. Sınavda 100 sorunun tamamını bilerek birinciliği paylaşan Recep Tuğrul Küreşir ve Pelin Poyraz, üçüncülüğü paylaşan Gülşah Kavrul ve Çağrı Emre Korkmaz İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nde okul arkadaşı olacaklar. Çağın Ararat ile birlikte ikinci olan Nadir Sönmez, üçüncülüğü paylaşan Erden Oktay, Şafak Ercişli ve Öykü Miraç Akkaya İstanbul Beyoğlu Galatasaray Lisesi'nde, ikinci Çağın Ararat ve üçüncülüğü paylaşan Onur Kardeşler ile Çağrı Yenigün de İzmir Fen Lisesi'nde eğitim görecekler.

EMRE BİLGİÇ'İN AKLI MİZAHTA

Matematik-Fen puan türünde üçüncülüğü paylaşan Özel Meram Abdullah Aymaz İlköğretim Okulu öğrencisi Mustafa Emre Bilgiç, en büyük hayalinin mizah dergisi çıkarmak olduğunu söyledi. Konya'daki bir dershanede düzenlenen basın toplantısında, arkadaşları tarafından omuzlara alınan Bilgiç, dereceye girdiği için çok mutlu olduğunu söyledi. Sınavdan sonra bütün soruları doğru yaptığını düşündüğünü, ancak bir Türkçe sorusunun yanlış çıktığını belirten Bilgiç, üniversitede bilgisayar üzerine eğitim görerek, iyi bir tasarımcı olmak istediğini bildirdi. Bilgiç, tasarımcı olduktan sonra en büyük hayalinin mizah dergisi çıkararak, özellikle çocukları güldürmek olduğunu ifade ederek, "Başarımda önemli katkısı olan ailem, okulum ve dershaneme çok teşekkür ediyorum" dedi.

Sönmez: O coğrafya sorusuna yanıyorum

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda her iki puan türünde Türkiye ikinciliğini paylaşan Nadir Sönmez, "Hâlâ o coğrafya sorusuna yanıyorum. Bildiğim soruyu yanlış yapmasaydım şimdi birinciydim" dedi. Sönmez, Avcılar'da İnönü İlköğretim Okulu'nu birincilikle bitirdiğini söyledi. Ablası Nadire Sönmez'in de bu yıl üniversite sınavına girdiğini ve sınavlara hazırlanırken birbirleriyle iddialaşarak test çözdüklerini anlatan Sönmez, "Bu şekilde birbirimizi motive ediyorduk. Tabii iddiaların da çoğunu ben kazanıyordum. Ablamın haftalığına ortak oluyordum" dedi. Galatasaray Lisesi'ne gideceğini ifade eden Sönmez, "Asıl iş bu başarıyı bundan sonra da devam ettirmek. Bundan sonra bunun için çalışacağım. Kimya mühendisi olmayı istiyorum" diye konuştu. Bu arada sınava hazırlık amacıyla 3 yıl eğitim aldığı Yükselen Dershanesi'ne giden Nadir Sönmez'e, burada Dershane Müdürü Hüseyin Atakan tarafından "ikincilik kupası" verildi.



29 Temmuz 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED