AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E K N O L O J İ K
İnternette 'konuşan hamsi virüsü' alarmı

Türk bilgisayar yazılımcıları tarafından tasarlanan ikinci 'millî virüsümüz' internette yayılıyor. Amus.A adıyla bulaşan virüs, 'Bay Hamsi' olarak sesli mesajlar veriyor.

Türkler tarafından geliştirilen bir bilgisayar virüsü internette yayılmaya başladı. Ünlü antivirüs firmalarından Symantec ve Kaspersky'e göre 6 Ağustos'tan itibaren yayılmaya başlayan virüsün ismi Worm.Amus.A. Antivirüs firmalarının en çok yayılanlar listesinde yer alan ve e-posta ile bulaşan virüsün en önemli özelliği aktif hale geçtiğinde 'konuşabilmesi'. Virüs, aktif hale geçtiğinde ekinde bulunan bir ses dosyası faaliyete geçiyor ve İngilizce olarak şu cümleler duyuluyor: "How are you. I am back. My name is mister hamsi. I am seeing you. Haaaaaaaa. You must come to turkiye. I am cleaning your computer. 5. 4. 3. 2. 1. 0. Gule. Gule." (Selam. Yine ben. Adım Bay Hamsi. Seni görüyorum. Ha ha ha... Türkiye'ye gelmelisin. Bilgisayarını siliyorum. 5, 4, 3, 2, 1, 0. Güle güle).

İlk virüsümüzün adı Ereğlili idi

Symantec tarafından "Düşük riskli" olarak tanımlanan virüs e-posta ile yayılıyor. E-Posta konu başlığı "Listen and Smile" olarak gelen virüslü mesajların içeriğinde "Hey. I beg your pardon. You must listen" yazıyor, e-posta ekinde ise "Masum.Exe" isimli dosya bulunuyor. Virüsün içeriğinde Türkiye'de internet hatlarında yaşanan sorunlarla ilgili bir protesto metni de yer alıyor. Metinde, "Bağlansan ne olacak, bağlanmasan ne olacak. Zaten hatlar burada rezalet" cümlesi dikkat çekiyor. Virüs aktif hale geçtiğinde kendisini sisteme şu dosya adlarıyla sisteme kopyalıyor: Adapazari.exe, Ankara.exe, Anti_Virus.exe, Cekirge.exe, KdzEregli.exe, Messenger.exe, Meydanbasi.exe, My_Pictures.exe, Pide.exe, Pire.exe.

Bu virüs Türkiye'de yazılan ikinci yaygın virüs. İlk Türk virüsü olarak bilinen VBS.Ereglili@mm, 25 Mart 2003'ten itibaren yayılmaya başlamıştı. Bu yeni virüste de "KdzEregli.exe" dosyasının bulunması virüs yazarının aynı kişi olma ihtimalini güçlendiriyor.

Virüs yazmak kimin işine yarar!

Türklerin virüs yazabilmesi ya da yazılmış bir virüsün alınıp adı ve bazı özellikleri değiştirilerek internette dolaşıma sunulması, teknolojik olarak bir şey olduğumuzu göstermez. Bu büyük bir başarı olmadığı gibi, kimseye yararlı bir iş de değildir; aksine bulaştığı bilgisayarları olumsuz etkilediği için zararlı bir eylemdir, suçtur. Birçok ülkede bugün virüs yazarları adalet önünde hesap vermektedirler. Bir şirketin sistemine virüs bulaştığı için en az bir gün işlemlerini yapamaması ve ekonomik anlamda kayıplara uğraması sık rastlanan bir olaydır. Lütfen becerilerimizi yararlı alanlarda kullanalım!


MyNet de 2 GB'a çıktı

Hotmail'in Türkiye'de 2 GB'lık elektronik posta alanı uygulamasına MyNet de kotasını 2 GB'a çıkararak cevap verdi. Her iki şirket de bu dev posta kutularını ücretli olarak kullanıcılara sunuyor. Halen Hotmail 2 MB, MyNet de 3 MB'lık e-posta alanlarını ücretsiz tahsis ediyor. MyNet'in "Mynet Email Plus" adıyla satışa sunduğu e-posta adreslerinde 2 GB'lık saklama alanı, 10 MB'a kadar da dosya gönderme imkanı bulunuyor. 1 Yıl Mynet Email Plus ücreti 21.000.000 TL + KDV, 3 Yıl Mynet Email Plus ise 44.000.000 TL + KDV'den alınabiliyor.


20 bin albümlük müzik-video arşivi

Seyhan Müzik, "Türkiye'nin en geniş müzik arşivi" olma iddiasıyla bir site açtı. Şirketin, kurduğu Seyhanmuzik.com'da 20.000'i aşkın yerli ve yabancı müzik albümü, 5000'i aşkın DVD ve VCD film, 1000'lerce sanatçı, 1000'lerce şarkı sözü, 100'lerce biyografi ve fotoğraf galerisi yer alıyor. "Her Müzik Tarzına Ayrı Sayfa, Ayrı İçerik" diyerek yola çıkan Seyhanmuzik.com'da 4'ü Yerli, 8'i Yabancı toplam 15 ayrı müzik tarzına ait "ana sayfa" bulunuyor. Sitedeki şarkıların ilk 30 saniyesini dinleyebilir ve dilerseniz albüm satın alabilirsiniz.


www.melihbayramdede.com

 
'Sun'a üç boyutlu masaüstü lâzım
İki boyutlu masaüstü tarihe karışıyor. Sun Microsystems şirketinin üzerinde çalıştığı Looking Glass ile bilgisayar ekranı yalnızca görünen alanla sınırlı kalmazken, kullanıcıya gerçek bir derinlik duygusunu veriyor. Sun, 180 derecelik görüş açısı sunan Looking Glass ile kullanıcıya daha geniş bir alan vadediyor. Transparan hale gelebilen pencereleri, 360 derece döndürme ya da 'park etme' de Looking Glass ile hem estetik açıdan hem de kullanım kolaylığı olarak hayatımıza girecek yeniliklerden birkaçı. Örneğin, bilgisayarda yazı yazarken, eğer not alınması gerekirse, sayfanın arkası çevirilip kullanabilecek. Looking Glass, sadece Sun'ın geliştirdiği Java Desktop Systems'te kullanılıyor.
Sadece telefon değil 'KıbleFon'
Güney Kore'li LG şirketi dünyanın neresine giderseniz gidin Kıble'yi gösteren ve namaz saatlerini gösteren cep telefonu geliştirdi. Kısaca 'KıbleFon' olarak adlandırılan LG F7100 model telefonda kıble ve ezan alarmı özellikleri dışında, gelişmiş bir GPRS çokluortam (multimedia), farklı zil sesleri, arkaplan resimleri ve JAVA oyunları mevcut. KıbleFon, ilk etapta Türkiye, Avrupa Ülkeleri, Malezya, Endonezya ve Hindistan'da ikinci etapta da diğer ülkelerde satışa çıkacak.
Telefonda video kamera keyfi
Tekofaks'ın satışa sunduğu Panasonic X300 cep telefonu, video görüntü kaydı yapabilen entegre kamerası ve tek tuşla yana açılan 65 bin renk desteğine sahip LCD ekranı sayesinde el kamerası gibi kullanılabiliyor. 3 MB hafızası bulunan X300 ile çekilen hareketli görüntüler, H263 formatında kaydediliyor ve izlenebiliyor. Telefonda üç band GSM, SMS/MMS/EMS mesajlarını gönderip alabilme, GPRS 8 internet bağlantı desteği bulunuyor.
10 Ağustos 2004
Salı
 

Melih Bayram Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED