AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K A D I N - A İ L E
Nasihat etme masal oku

Dünya masallarındaki "iyilik" ve "kötülük" kavramlarını yeniden gözden geçirerek pedegogların gözetiminde dünya masallarını kaleme alan Şebnem Güvençer'e göre çocuğun dünyasında masallar nasihatlardan çok daha etkili.

  • AYŞE OLGUN
    Çocukların kişilik ve karakterlerinin oluşmasında önemli bir yeri olan masallarda çocuklara yönelik nasihatlar gizli. Böylece çocuklar hayata dair ilk bilgilerini bu masallardan öğreniyor. Peki, yaşadığımız dünyadakarşımıza çıkan "iyi "ve "kötü" tiplemelerini masallar çocuklara doğru olarak aktarıyor mu? İşte bu sorudan yola çıkan Şebnem Güvençer, dünya masallarını bir grup pedegogun gözetiminde yeniden kaleme almış ve masalların özünü bozmadan kahramanların vurgulanan özellikleri üzerinde bazı 'iyişleştirmeler' yapmış. Güvençer yaptıkları değişiklikleri şöyle anlatıyor:

    "Mesela Çizmeli Kedi karşılaştığı kaba kuvveti, artık hileyle değil aklıyla yeniyor. Pamuk Prenses sadece fiziki güzellikle değil iyi kalpliliğiyle öne çıkıyor ve böylece çocuklara dış güzellikten çok iç güzelliğin önemi vurgulanmış oluyor. Hansel ve Gratel'de "kardeşliğin gücü" ve "kardeş dayanışması"nın altı çiziliyor. Yine özellikle Pamuk Prenses ve Hansel ile Gratel'deki 'ihmalkar' baba figürünü tamamen değiştirdik.Çünkü böyle bir babayı hiç bir çocuk evinde istemiyor. Bu yüzden yeni masal kitaplarında Pamuk Prenses'in babası "ava gittiği" için değil bir kral olarak devlet işleriyle uğraştığı için kızıyla yeterince ilgilenemiyor. Hansel ve Gratel'in ise çocuklarına güvenen "iyi niyetli" bir babası oluveriyor."

    On nasihat bir masal eder

    Timaş Yayınları arasında okuyucuya sunulan masallar Murat Bingöl tarafından resimlenmiş. Güvençer, masalların çocukların dünyasında çok önemli bir yeri olduğunu söylüyor. Çünkü çocuklar dinledikleri ve okudukları masallardaki kahramanlarla kendilerini özdeşleştiriyorlar. Bu yüzden masallar büyüklerin vereceği nasihatlardan çok daha etkili. Güvençer, "Bir çocuğa on nasihat öğreteceğimize, on nasihat hükmünde bir masal öğretmemiz daha faydalı olur. Beş yaşındaki çocuğa "Yabancılarla konuşma, yollarda fazla oyalanma!" diye yapacağınız uyarı pek faydalı olmayacaktır. Fakat Kırmızı Başlıklı Kız masalı bu konuda çocuğunuz için çok iyi bir nasihattir"diyor.


    HAMİLELİKTE C VİTAMİNİ ÖNEMLİ

    Hamilelik döneminde aldığınız vitamin hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir. Günde 2 porsiyon C vitamini almalısınız. Çünkü sizin ve bebeğinizin doku tamiri, yara iyileşmesi ve çeştli metabolik işlemler için C vitaminine ihtiyacı vardır. Bebeğin ayrıca güçlü kemik ve diş gelişimi ve düzgün gelişmesi için C vitamini gerekir. C vitamini suda eriyen vitaminler grubundadır ve vücutta depo edilmez, bu nedenle hergün alınması gerekmektedir. C vitamininden zengin besinler en iyi taze ve pişirilmemiş halde yenir; ışık, ısı ve havaya maruz kalmakla vitaminlerini kaybederler. Bu vitaminin en iyi kaynağı taze sıkılmış portakal suyudur.

  •  
    Evlenmek isteyenlere 'modern görücü' hizmeti
    Tutku Evlilik Ajansı'na evlenmek amacıyla başvuranları, şirket yetkilileri özelliklerine uygun olan diğer adaylarla tanıştırıyor. Dört aydır hizmet veren şirketin bugüne dek 22 ile 94 yaş arasında değişen 168 üyesi olmuş.
    Düğün bütçenizi sarsmasın
    Güçlü saça
    güçlü gıda

    İkizlerin sınıfı aynı mı, ayrı mı olmalı
    Mutfakta saklı güzellik sırları
    Cildinizin daha parlak ve canlı olmasını istiyorsanız tam zamanı. İki su bardağı taze bezelyeyi ezin ve bunu üzüm pekmezi ile karıştırın. Yumurta akı ve yarım fincan zeytinyağı ilave edin. Bir miktar un konularak maske kıvamına gelinceye kadar karıştırıp cildinize sürün ve bir kaç saat sonra yüzünüzü yıkayın. Teniniz kısa sürede parlaklayacaktır.Ayrıca yapacağınız patlıcan ve sarımsak lapası ile de teninizi mikroplardan temizleyebilirsiniz.Bunun için dilimlenmiş yarım patlıcan iki bardak suda kaynatılır. Hazırlanan karışıma bir diş sarımsak eklenerek lapa haline getirilir. Buna kaymak katılarak krem elde edilir ve iki hafta boyunca cilde sürülür.Tendeki mikropları arındırmada ve yüze canlı bir görünüm kazandırmada etkindir.
    15 Ağustos 2004
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED