AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Osmanlı'da harp sanatı

İslâm Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), 'Osmanlı Bilim Literatürü Tarihi' serisinin son kitabını 'Osmanlı Askerlik Literatürü Tarihi' adıyla, iki cilt halinde yayımladı.

  • KÜLTÜR SERVİSİ
    İslâm Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), 'Osmanlı Bilim Literatürü Tarihi' serisinin son kitabını 'Osmanlı Askerlik Literatürü Tarihi' adıyla yayımladı. İslâm Konferansı Örgütü (İKÖ)'nün yeni Genel Sekreteri ve IRCICA Genel Direktörü Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun editörlüğünü yaptığı kitap, IRCICA'nın 1984 yılında başladığı Osmanlı bilim literatürü serisinde 'Osmanlı Astronomi Literatürü Tarihi', 'Osmanlı Matematik Literatürü Tarihi', 'Osmanlı Coğrafya Literatürü Tarihi' ve 'Osmanlı Müzik Literatürü Tarihi' kitaplarının son halkası niteliğinde. İki ciltten oluşan kitap, Osmanlı devrinde askerlik ve harp sanatı hakkında yazılan eserlerin ve müelliflerinin envanterinden oluşuyor.

    Avrupa ve ABD kütüphaneleri tarandı

    Çalışma, serinin daha önceki kitaplarında olduğu gibi, tam bir Osmanlı Askerlik Tarihi olmak iddiasında değil. Asıl gayesi Osmanlılar devrindeki askeri literatürü okuyucuların, araştırmacıların hizmetine sunmak. Osmanlıların askerliğe ne kadar önem verdiklerini ve son iki asırda dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ortaya koyan kitap, bu alanda kitap yazanların eserleri ve müellifleri hakkında da geniş bilgi veriyor. Türkiye'de bulunan yüzlerce koleksiyon, yazma, basma kütüphaneler, Balkanlar'da, Arap vilayetlerinde bulunan milli kütüphaneler, üniversite kütüphaneleri, Avrupa'da Türk-Osmanlı şarkiyat yazmaları koleksiyonu bulunan büyük kütüphaneler ve ABD'deki üniversitelerde Türkiyat, Osmanlı etütleri şarkiyat bölümlerindeki koleksiyonların kataloglarının taranmasıyla ortaya çıkan geniş çalışmada İstanbul'daki Askeri Müze, Deniz Müzesi ve Ankara'daki askeri arşivlerden de yararlanıldı. Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Ramazan Şeşen, Serdar Bekar ve Gülcan Gündüz'ün birlikte hazırladıkları eserde Osmanlı tarihinde askerlik ve silahlara dair eser yazan 762 yazardan 3 bin 273 kitap, risale ve ilmi makale ile kanunname, talimname, nizamname ve arşiv vesikaları ile fotoğraflar yer alıyor. Metin kısmı yaklaşık 1300 sayfayı bulan kitap klasik dönem adı verilen batılılaşma ile batılılaşmadan sonraki dönem adıyla iki ana bölümden oluşuyor.
    Bilgi tel: 0212 2591742

  •  
    Batı klasikleri
    bir arada

    Klasik Batı Müziği'nin ustalarının eserleri Sera Yapım tarafından 30 CD'lik bir seri haline getirildi. "Batı Klasikleri Koleksiyonu" adıyla yayınlanan seride Beethoven'den Rossini'ye, Haydn'dan Liszt'e kadar bir çok ünlü müzisyen yer alıyor.
    Beyoğlu'nda yaz şenliği
    2004 yılı korsan raporu açıklandı
    Modern Sanatta Bir Muamma: Primitivizm
    Sıra gecelerinin
    kitabı yazıldı

    Şanlıurfalı araştırmacı yazar Abuzer Akbıyık, Şanlıurfa'daki sıra gecesi kültürünü konu alan bir kitap hazırladı. Yaklaşık 8 yıllık çalışma sonunda hazırlanan kitapta sıra gecelerinde yer alan kurallar, giyim kuşam, sohbet ve ikramlar yer alıyor. Şu an baskı aşamasında olan 200 sayfalık çalışma bu konuda yazılmış ilk kitap. 12. yüzyıldan bu yana süregelen "Ahilik'' geleneğinin devamı olan sıra gecesinin, son yıllarda işlevini kaybederek, eğlence kültürünün bir parçası haline geldiğini belirten Akbıyık, Şanlıurfa'da çeşitli meslek kuruluşlarının temsilcilerinin yardımlaşma ve dayanışma temalarını ön plana çıkarmak amacıyla yüzyıllardır sıra gecesi geleneğini yaşatmaya çalıştığını söylüyor.
    15 Ağustos 2004
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED