AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Strese girmeyebilirsiniz

Stres çağımızın hastalığı, yoğun yaşam şartları, zorlu şehir hayatı hepimizi yoruyor ve zaman zaman gerilmemize neden oluyor. Psikolojik yapımızı sağlam tutmak zedelemesine sebep vermemek için baştan önlemler almalıyız. Bence ruh sağlığımızın en iyi ilacı inanmak. Sonra da doğru beslenip doğadan faydalanmak. Yaradan'ın bizlere sunduğu bu uçsuz bucaksız hazineden doğru yararlandığımızda önümüze çıkacak zorluklara beden ve ruh olarak, tabiri yerinde ise tam tecrizat hazır hale geliriz. Bana kalırsa Rabbimiz'in bize sunduğu en mucizevi bitkilerden biri de sarı kantaron. Kramp çözücü, yatıştırıcı, antidepresif, ağrı kesici özellikleriyle sarı kantaron her evde bulunması gereken bir bitki.

Bu bitki geleneksel olarak uzun yıllardır sinirsel rahatsızlıklarda, korku, gerginlik, uykusuzluk ve depresyona karşı kullanılagelmiştir. Özellikle kadınların korkulu rüyası haline gelen menopozda çok başarılı sonuçlar verdiği yıllardır deneyimlerle kanıtlanmıştır. Ayrıca sinirsel kökenli mide rahatsızlıklarını da giderdiği görülmüştür.

Sarı kantaron çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki bir bardak soğuk suya eklenir. Hafif ısıda kaynama derecesine getirilir. Ocaktan alınıp 4-5 dakika demlendirilir. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çaydan aç karnına veya öğün aralarında içilir.

Ayrıca şu son birkaç gündür yurt genelinde özellikle de İstanbul'da yoğun yoğun yaz yağmurları romatizmal ağrıları da beraberinde getirdi.

Bu tür ağrılara karşı sarı kantaron yağı ile yapılan masajlar oldukça iyi gelir. Tabiî ki unutmamak gerekir ki bu tür bitkiler tıbbın önerdiği tedaviye destek tedavilerdir.

Kantaron yağı yapımı: Taze sarı kantaron bitkisi hafifçe ezilerek saydam bir cam şişenin içine konulur. Şişenin boğazına dek doldurulan bitkinin üzerine sızma zeytinyağı eklenir. 3-4 gün güneşte kapağı açık olarak mayalanmaya bırakılır. Sonra kapağı kapatılıp arada bir çalkalayarak 3-4 hafta güneşte bekletilir. Kırmızı renk kazanan yağ iki kat tülbentten süzüp çiçek posaları sıkılır. Yağ koyu renk şişelere konulup çok sıcak olmayan ortamda 2 yıl kadar saklanabilir.

Not: Kantaron yağı yapımı Fitoterapist Sn. Niyazi Eröztürk'ten alınmıştır.

Soya eti ile fırında sebzeli güveç

Malzemeler: 500 g. soya eti (ılık su içinde en az 20 dakika bekletilmiş), 2 adet kuru soğan ince dilimlenmiş, 2 adet mantar, ince dilimlenmiş, 1 adet domates doğranmış, 1 adet sivri biber dilimlenmiş, 1 adet havuç ince dilimlenmiş ve haşlanmış, 1 adet kabak ince dilimlenmiş ve haşlanmış, 1,5 yemek kaşığı soya baharı, 1 yemek kaşığı soya yağı, 2 kahve fincanı kaşar peyniri, 1/2 çay kaşığı tuz.

Yapılışı: Soğan hariç tüm sebzeleri, soya eti, soya baharı ve tuzla birlikte iyice harmanlayıp, güvece alın. En üste soğanları yerleştirin. 1 kaşık soya yağını her tarafına eşit gelecek şekilde güvece dökün. Önceden ısıttığınız fırında 30 dakika 200°C'de pişirin. Güveci fırından alıp üzerine kaşar rendesini serpiştirin, peynir eriyip kızarıncaya kadar tekrar fırınlayın ve sıcak olarak servis yapın.


13 Ağustos 2004
Cuma
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED