AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
ABD'de kasırga felaketi

ABD, son yılların en büyük kasırga felaketini yaşıyor. Çarli Kasırgası'nın hızı bazen saatte 233 km'ye ulaşıyor. Bush, kasırganın enkaza çevirdiği Florida eyaletini felaket bölgesi ilan etti. İlk belirlemelere göre Florida'da 15 kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin de yaralandığı belirtildi.

Her yıl ABD'yi vuran Çarli kasırgası bu kez beklenenden daha şiddetli esti. Kasırganın Hızı 233 km'ye ulaşırken dalgaların boyu 6 metreyi aştı. İlk belirlemelere göre 15 kişinin hayatını kaybettiği binlerce kişinin de yaralandığı belirtildi. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. ABD Başkanı George W. Bush, kasırganın enkaza çevirdiği Florida eyaletini felaket bölgesi ilan etti.

ABD'de Çarli Kasırgası'nın beklenenden şiddetli vurduğu Florida eyaletinde sabah saatlerinden itibaren hasar tespit çalışmaları başlarken, bölgede çok sayıda ölü bulunduğu bildirildi. Özellikle emeklilerin yaşadığı 14 bin nüfuslu Punta Gorda şehrinde fırtınanın birçok ölüme sebep olduğu açıklandı. Florida'da kesinleşen ölü sayısı 15 olarak açıklanırken, kasırganın Küba'da 3, Jamaica'da ise 1 kişinin ölümüne yol açtığı belirtildi. Bu arada, Florida'da yüzlerce kişinin kaybolduğu da iddia ediliyor. Bölgede evleri yıkan, karavanları sürükleyen fırtına binlerce kişiyi de evsiz bıraktı. Charlotte Şehri acil yardım başkanı Wayne Sallade, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, 60 adet ceset torbası sipariş verdiğini bildirdi. Punta Gorda'da en şiddetli anlarında saatteki hızı 289 km'ye çıktığı belirtilen Çarli Kasırgası yüzünden şehirdeki hastanenin kapatıldığı ve hastaların başka bölgelerdeki hastanelere nakledildiği haber verildi.

2 milyon kişi bölgeyi terkediyor

Bölgede toplam 2 milyon insanın hala elektrik alamadığı belirtilirken, Çarli Kasırgası'nın Cuma günü öğleden sonra vurmaya başladığı Fort Myers'den Daytona Beach'e kadar olan bölgede binalara büyük zarar verdiği ve ağaçları yerlerinden söktüğü kaydediliyor. Öte yandan, Florida eyaletini boydan boya geçen Çarli Kasırgası'nın tesirini iyice yitirdiği, Atlantik Okyanusu üzerinde esmeye devam ettiği ve saatteki hızının 136 km olduğu ifade edildi. Tampa Körfezi civarını vurması beklendiği için bölgedeki 1,4 milyon insanın evlerini boşalttığı bildirilirken, yönünü değiştiren Çarli'nin Tampa'yı vurmak yerine Fort Myers'i vurduğu kaydedildi. Kasırganın etkilediği şehirlerde 2 milyondan fazla kişinin bölgeyi terketmeye çalıştığı kaydedildi ABD Ulusal Hava Hizmetleri, Çarli Kasırgası'nın, 1960'taki Donna Kasırgası'ndan daha güçlü bir kasırga olduğunu ve şiddet bakımından 4. kategoride yer aldığını açıklarken, her akşam verdikleri Irak haberlerini adeta unutan Amerikan televizyonları, canlı yayınlarla bölgeden aralıksız kasırga haberleri veriyor.

15 milyar dolar zarara yol açtı

Miami'deki Ulusal Kasırga Merkezi Başkanı Max Mayfield, "Bu bizim yıllardır üzerinde konuştuğumuz kabus senaryosunun ta kendisi'' derken, kasırganın sebep olduğu dalgaların yüksekliğinin 6 metreyi aştığını kaydetti. Florida Valisi Jeb Bush, ilk raporların, kasırganın bölgede 15 milyardan fazla zarara yol açtığını belirtti.

  • NEW YORK



  • 15 Ağustos 2004
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED