AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Esnafa yazar kasa faturası
560 trilyon

Yeni liraya uyum gösterecek yazar kasa için esnafın cebinden 560 trilyon lira çıkacak. Kayıtlı 2 milyon 300 bin yazar kasanın en az yarısı atılacak.

Önümüzdeki yıl uygulamaya geçecek olan Yeni Türk Lirası'nın esnafın sırtına ağır yük getirecek. Yeni Türk Lirası'na uyum gösterecek yazar kasa için esnafın cebinden toplam olarak 560 trilyon lira çıkacak. Yaklaşık 1 milyon 150 bin yazar kasa çöpe atılacak.

Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, YTL ve kuruşla uyumlu yazar kasalar için esnafın cebinden 560 trilyon lira çıkacağını belirtti. Palandöken, yaptığı açıklamada, Yeni Türk Lirası'na (YTL) uyumlu olması için piyasada kullanılan kayıtlı 2 milyon 300 bin yazar kasanın en az yarısının atılmak zorunda kalınacağına işaret ederken, bu konuda Maliye Bakanlığı'ndan destek istedi. Palandöken, bu cihazları YTL ve kuruşa uyumlu hale getirmek için 31 Mart 2005 tarihine kadar süre tanındığını hatırlattı.

Halen piyasada kayıtlı en az yarısının, hafıza ekleme, parça ekleme ya da program değiştirme yoluyla uyumlu hale gelemediğine dikkat çeken Palandöken, şöyle devam etti: "Bu nedenle mükelleflerimiz 1 milyon 300 bin yazar kasayı atmak ve yenisini almak zorunda kalacaktır. Geri kalan 1 milyon 35 bin yazar kasa ise, mali hafıza değişmesi koşuluyla, uyumlu hale gelebilmektedir ki, bunun da esnafa toplam maliyeti 100 trilyonu aşmaktadır. Bu nedenle Maliye Bakanlığı'ndan destek olmasını bekliyoruz ve Bakanlık'tan yazar kasalar için 2005 yılı sonuna süre vermesini istiyoruz. Çünkü TL 2005 sonuna kadar geçerliliğini korumakta."

Piyasa 3 firmanın elinde

  • Piyasada yazar kasa sektöründe 3 firma faaliyet gösteriyor. Beko, Sharp ve Profilo Telra firmaları yazar kasa üretiyorlar.

  • TL'den sıfır atılması ile birlikte Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre 200 bin adet yazar kasa çöpe gidecek. Sıfır atılması ile birlikte 800 bin adet yazar kasa da modifikasyona uğrayacak. Piyasada Yeni Türk Lirası'na uyumlu yazar kasaların fiyatları ise 400-650 milyon arasında değişiyor.

  • Türkiye'de yılda 100 bin adet yazar kasaya ihtiyaç duyuluyor. Yazar kasa pazarının büyüklüğü normalde 30 milyon dolar Türk Lirası'na geçişle birlikte mevcut 30 milyon dolarlık pazarın üstüne 70 milyon dolar daha ekleniyor.

    Mağazalara 'YTL' uyarısı

  • SONGÜL SELVİ / ANKARA
    Yılbaşında yürürlüğe girecek olan Yeni Türk Lirası (YTL) uygulamasına geçiş için hazırlıklar hızlandırıldı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 'çifte etiket' için mağazaları, İçişleri Bakanlığı da ürünlerde 'çifte etiket' bulundurmayan mağazaların denetlenmesi için belediyeleri uyardı.

    Sanayi Bakanlığı, 1 Ocak 2005'de uygulanacak olan 'çifte etiket' uygulamasında denetim eksikliği olmaması için İçişleri Bakanlığı'ndan yardım istedi. Sanayi Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı aracılığıyla toptan ve perakende satış yapan mağazaların raflarında fiyat etiketi bulundurmaktan kaçındıklarını belirterek, belediyelerden uyarıları dikkate almayan satış noktalarının cezalandırılmasını istedi. İçişleri Bakanlığı'nın da belediyeleri, 'çifte etiket' uygulaması konusunda sözkonusu mağazaların denetlenmesi için uyardığı belirtildi.

    Birimlere YTL brifingi

    Merkez Bankası yönetimi ise Yeni Türk Lirası (YTL) çalışmalarına katkıda bulunan Hazine, Darphane, Maliye ve Sanayi gibi kurum ve bakanlıkların üst düzey temsilcileri ile biraraya gelerek, YTL'ye geçiş hazırlıkları hakkında ortak değerlendirme yaptılar. YTL'ye geçiş hazırlıklarının koordinasyonunu sağlayan Merkez Bankası'nda YTL ile ilgili hazırlıkları sürdüren tüm birimlerinde yıllık izinlerin askıya alındığı, hafta sonu ve gece yarılarına kadar süren mesailerin sürdürüldüğü bildirildi.



  • 15 Ağustos 2004
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED