AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
'Raylar linç edilmesin'

Demiryolu raporu hazırlayan ATO, karayolunun demiryoluna göre kaza sayısı bakımından 22 kat, ölü sayısı bakımından 8 kat daha tehlikeli olduğuna dikkat çekti ve demiryollarının linç edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) hazırladığı rapora göre, Avrupa'da yolcu taşımacılığının yüzde 25'i demiryolu ile yapılırken, Türkiye'de taşımacılığın sadece yüzde 2'si demiryolu ile gerçekleşiyor. Demiryolu taşımacılığı oranı ABD'de yüzde 40'a, Japonya'da yüzde 50'ye kadar çıkıyor. ATO'nun hazırladığı 'Demiryolu Raporu'nda, demiryolunun, dünyada en yaygın ulaşım aracı olarak önemini arttırdığı, buna karşılık Türkiye'de ise tersine giderek yitirdiği bildirildi. Türkiye'deki kamyon sayısının tüm AB ülkelerindeki sayıdan fazla olduğu belirtilen raporda, "Türkiye demiryolu taşımacılığına gerekli yatırımı yapmadığı için nal topluyor" denildi.

Çoğu Cumhuriyet'in ilk yıllarından kalma 10,9 bin kilometrelik demiryolu uzunluğuyla Türkiye'nin dünyada 23'üncü sırada bulunduğu vurgulanan raporda, ABD'nin, 195 bin km ile birinci , 87 bin km ile Rusya'nın ikinci sırada yeraldığı kaydedildi. Raporda, AB ülkelerinde 10 bin kişiye düşen demiryolu uzunluğunun ortalama 5,1 km iken, bu oranın Türkiye'de 1,4 km olduğu ifade edildi.

Kaza ve ölüm oranları düşük

Karayolunun, demiryoluna göre kaza sayısı bakımından 22 kat, ölü sayısı bakımından 8 kat, daha tehlikeli olduğunu ortaya koyduğu belirtilen raporda, ölüm riskinin, 1 milyar yolcunun km başına demiryollarında yüzde 17 iken karayollarında yüzde 140 oranında olduğuna dikkat çekildi. Rapora göre; 1923 yılında bin 378 km olan demiryolu uzunluğu, Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatına kadar geçen 15 yılda 6 bin 890 km'ye ulaştı. Atatürk'ün vefatından bugüne kadar geçen 66 yılda sadece 4 bin 32 km demiryolu yapıldı. Raporda, 1950-1997 yılları arasında karayolu uzunluğu yüzde 80 artarken, demiryolu uzunluğu sadece yüzde 11 arttığına dikkat çekildi.

30 katrilyon para harcandı

ATO'nun raporunda, 1980'lerden bu yana karayolları için yaklaşık 30 katrilyon lira harcandığı, bu parayla 12 bin 500 kilometrelik demiryolu yapılabileceği vurgulandı. Karayolu taşımacılığının demiryoluna göre 7 kat pahalıya geldiğine işaret edilen raporda, "Yakıt açısından da demiryolu, karayoluna göre 6 kat ucuzdur. Nakliyatın, üretimdeki maliyet etkisinin yüzde 35-40 olduğu düşünüldüğünde demiryolu, Türk firmalarının rekabet şansı için de hayati önem taşıyor" denildi. Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye'nin demiryollarına ağırlık vermeden kalkınmasını tamamlamasının olanaksız olduğunu söyledi. Son iki kazaya bakarak demiryollarının linç edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Aygün, "Demiryolunda yaşanan son iki kazanın gerçek nedeni altyapıya gerekli yatırımın yapılmamasıdır. Eğer Türkiye demiryollarına her yıl yapılması gereken yatırımı yapsaydı, eksiklerini tamamlasaydı bu kazalar meydana gelmeyecekti. Demiryolu gelişmeden kalkınma olmaz. Eğer Atatürk'ün yaklaşımı devam ettirilebilse idi bugün Türkiye'de onbinlerce kilometrelik demiryolu ağı olurdu" dedi.

  • ATS'siz lokomotifleri eski müdür Bilgin aldı
    Tavşancıl'da meydana gelen tren kazasında, kazaya neden olan lokomotifin de aralarında bulunduğu ATS'siz lokomotiflerin eski Genel Müdür Vedat Bilgin döneminde alındığı ortaya çıktı.

  • Şiirlerin ve türkülerin ilham kaynağı
    A.Ü Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İspirli, "Tren gelir hoş gelir, dizesindeki gibi odalarının dolu, beklenenlerin sağlıklı varmasını diliyoruz" dedi.

  • Arıkan: Kazaların sebebi yapılmayan yatırımlar



  • 15 Ağustos 2004
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED