AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Ankara'da Irak zirvesi

Irak Devlet Başkanı konumundaki Gazi el-Yaver ve Iraklı bakanlar, Ankara'da Başbakan Erdoğan ile biraraya gelerek ulaşım güvenliği, ekonomik ilişkiler, insani yardımları ele alacaklar.

  • ERHAN SEVEN / ANKARA
    Türkiye, yarın Irak'tan önemli konukları ağırlayacak. ABD işgalinin ardından oluşturulan yeni yapıda devlet başkanlığı görevini fiilen yürüten Gazi el-Yaver ile kabinenin bazı bakanları Türkiye'ye gelerek temaslarda bulunacak.

    Gazi El Yaver ile birlikte Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Ticaret Bakanı Muhammed Mustafa El Ciburi ve Su Kaynakları Bakanı Latif Raşit de Türkiye'ye gelecek. Ayrıca ekonomiyle ilgili bir bakanın da ülkemize gelmesi bekleniyor. Ziyaret, yeni hükümet ve yönetim yapısından sonra Türkiye'ye yapılacak en üst düzeyde kurulacak ilk temas olma özelliğini taşıyor.

    En önemli gündem güvenlik

    Türkiye'ye gelecek üst düzey Irak yönetiminin gündemindeki en önemli madde güvenlik. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün konuk edeceği heyet ile Irak'ta direnişçiler ve işgal güçleri arasında yaşanan çatışmalar değerlendirilecek. Irak'ın güvenliği, toprak bütünlüğünün korunması da gündeme gelecek. PKK- Kongragel terör örgütü üyelerinin Irak'taki konumu, Türkiye'ye sızma girişimlerinin de ele alınacağı görüşmelerde, Gazi El Yaver ile bu konuda geniş kapsamlı bir değerlendirme yapılacak.

    Kamyoncuların güvenliği

    Irak'ın güvenliği, sınırlarını kontrolünün yanısıra Türkiye'nin şu anda gündeminde olan Irak'a mal taşıyan kamyon ve tırların güvenliği de temasların önemli bir bölümünü oluşturacak. Nakliye firmaları ile Türkiye'de yapılan toplantılarda alınan kararlar Iraklı bakanlara da iletilecek.

    Türk kamyon ve tırlarının taşıdığı malları güvenli bir noktaya bıraktıktan sonra Iraklı kamyoncuların yükleme yapması, bu işlemler için güvenli istasyon noktalarının oluşturulması, Türk kamyoncularının güvenliğinin sağlanması için konvoyların Iraklı polisler tarafından kontrol altına alınması gibi konular ele alınacak.

    Türkiye'nin insani yardımları

    Türkiye'nin Irak'a yaptığı insani yardımlar da görüşmelerde ele alınacak konular arasında yer alıyor. Türkiye'nin insani yardımlarını arttırmasının yanısıra ekonomik olarak ilişkilerin geliştirilmesi de değerlendirilecek. Türk şirketlerinin Irak'ın yeniden yapılandırılmasında daha fazla rol alması, etkin olması istenecek.

    IRAK TÜRKMEN GENÇLİK BÜROSUNA SALDIRI: 1 ÖLÜ

    Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şube Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, Kerkük'te Türkmen Gençlik ve Talebe Birliği Bürosu'na açılan ateş sonucu 1 kişinin öldüğünü, 2 kişinin yaralandığını bildirdi. Beyatlı, kendisine Irak'tan aktarılan bilgiye göre, Kerkük Ticaret Odası yanında bulunan Kerkük Türkmen Gençlik ve Talebe Birliği Bürosu'na, önceki gece saat 23.15 civarında siyah bir Mercedes marka araçtan ateş sonucu, Türkmenspor Ocağı oyuncusu Saad Türkmen'in (22) öldürüldüğünü, Mahmut Şekerci ve Ercan Nazım'ın da yaralandığını bildirdi. Şekerci'nin durumunun da, başına mermi isabet etmesi nedeniyle ağır olduğunu bildiren Beyatlı, "Burada tenis, satranç, futbol, basketbol gibi sporların eğitimi veriliyor, turnuvalar düzenleniyordu. Bazı kötü niyetli insanlar hiçbir siyasi yönü olmayan bu merkeze bile tahammül gösteremeyerek saldırmıştır. Bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz" dedi.



  • 15 Ağustos 2004
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED