AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Orman Genel Müdürlüğü'ndeki Sorumluluk Kime Aittir?

Orman Genel Müdürlüğü görevde yükselme yönetmeliğine ilişkin değerlendirmelerinize katılmıyorum. Sonuçta işlem Resmi Gazete yayımlanan bir yönetmeliğe dayanılarak yapılmaktadır. Bu nedenle bir sorumluluk olmaz. Saygılarımla…

Orman Genel Müdürlüğünün çıkarmış olduğu Yönetmelik idare hukuku açısından sakat bir yönetmeliktir. Çünkü, Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 15'inci maddesinde kurumların görevde yükselme yönetmeliklerinin Devlet Personel Başkanlığı'nın olumlu görüşü alınarak çıkarılacağı hüküm altına alınmıştır.

Orman Genel Müdürlüğünün çıkarmış olduğu yönetmelikte ise bu husus ihlal edilmiştir. Bu yönüyle yönetmelik sakattır. Buna nedenle, Yönetmeliğin Başbakanlıkça Resmi Gazetede yayımlanmasından sorumlu olanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması gerekmektedir.

Bu yönetmeliğe göre yapılan atamaların geçerliliği vardır. Ancak, bu işlemi yapanların sorumluluktan kurtulması mümkün değildir. Çünkü, işlem tesisi yapacak makamda olanların yönetmeliğin sakat olduğunu bilmeme gibi bir mazereti olamaz.


Kamuya Personel Alımlarına İlişkin Bilgiler

1- Hükümetçe, araştırma görevlilerinin açıktan atama izni dışına çıkarılmasına izin verilmesinin akabinde, üniversiteler tarafından çok sayıda araştırma görevlisi ilanı yayımlanmıştır.

2- Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğünün sözleşmeli teknik personel alım ilanı iptal edilmiştir.

3- Stajyer Milli Emlak Kontrolörlüğü, Devlet Malları Uzman Yardımcılığı, Milli Emlak Uzman Yardımcılığı, Milli Emlak Denetmen Yardımcılığı ve Devlet Bütçe Uzman yardımcılığı kadrolarına KPSS-A'ya göre sınavla atama yapılacaktır.

4- TPAO, KPSS sonuçlarına göre daimi işçi alacaktır.

5- Milli Savunma Bakanlığına KPSS sonuçlarına göre teknik personel alınacaktır.

6- Çeşitli kamu kurumlarına KPSS sonuçlarına göre özürlü ve eski hükümlü alacaktır.

7- Sağlık Bakanlığının sözleşmeli sağlık personeli alımına ilişkin olarak Maliye bakanlığındaki görüşmeler devam etmektedir.

Yukarıda yer alan tüm ilanlara memurlar.net'ten ulaşabilirsiniz.


4616 Sayılı Yasa, Kesinleşmiş Hüküm ve Memuriyete Dönüş

Memur olarak çalışırken 657 sayılı Kanunun 48/A-5 de belirtilen suçlardan mahkum oldum. 4616 sayılı Kanundan yararlanarak salıverildim. Memnu hakların iadesi kararı almadan tekrar memuriyete dönebilir miyim?

23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair 4616 sayılı Kanunun 1'inci maddesinin 4'üncü bendinde; "23 Nisan 1999 tarihine kadar işlenmiş ve ilgili kanun maddesinde öngörülen şahsi hürriyeti bağlayıcı cezanın üst sınırı on yılı geçmeyen suçlardan dolayı haklarında henüz takibata geçilmemiş veya hazırlık soruşturmasına girişilmiş olmakla beraber dava açılmamış veya son soruşturma aşamasına geçilmiş olmakla beraber henüz hüküm verilmemiş veya verilen hüküm kesinleşmemiş ise, davanın açılması veya kesin hükme bağlaması ertelenir; varsa tutukluluk halinin kaldırılmasına karar verilir..." hükmü yer almaktadır.

Danıştay 1. Dairesinin E.2001/33 K:2001/47 sayılı Kararında;

1- 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin (A) bendinin 5 inci fıkrasında sayılan suçlar dışında ve 6 aydan fazla hapis veya ağır hapis cezası gerektiren ve cezanın üst sınırı on yılı geçmeyen bir suç işlediği öne sürülen Devlet memurundan,

2- 4616 sayılı Kanun gereğince haklarında takibata geçilmemiş veya hazırlık soruşturmasına girişilmiş olmakla birlikte henüz hüküm verilmemiş veya verilen hüküm kesinleşmemiş olanların, 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde belirtilen Devlet memuru olmaya engel sayılan bir cezadan dolayı haklarında kesinleşmiş mahkumiyet kararının bulunmaması nedeniyle memuriyet görevlerine son verilemeyeceği,

3-657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin (A) bendinin 5 fıkrasında sayılan suçlar dışında 6 aydan fazla hapis veya ağır hapis cezasına hükümlü olup bu cezası kesinleşmiş bulunan ya da cezasını çekip tahliye edilenlerle, cezasını çekerken 4616 sayılı kanundan yararlanıp şartla salıverilenlerin, haklarında kesinleşmiş bir ceza mahkumiyeti bulunması nedeniyle Devlet memurluğuna alınamayacağına, karar vermiştir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve Mahkeme kararı çerçevesinde; hükümlü olmanız ve bu cezanın kesinleşmiş bulunması sebebiyle Devlet memurluğuna tekrar alınamayacağınız değerlendirilmektedir.



Kararnameli Görevlerden Alınanların Mali Hakları

Bir kamu kurumunda Daire Başkanı olarak iki yıldan beri görev yapıyorum. Genel müdür yardımcısı olarak ne kadar süre çalışırsam Genel Müdür Yardımcısının haklarını elde edebilirim?

Kazanılmış Hak Aylığı Açısından Makam Tazminatı

Hakların alınmasından kasıt makam tazminatı ile ek göstergelerdir. Makam tazminatına ilişkin düzenleme 657 sayılı Kanuna ekli IV Sayılı Makam Tazminatı Cetvelinde yapılmıştır. Buna göre, Genel Müdür Yardımcıları 3000 gösterge rakamı üzerinden makam tazminatı alır. Genel müdür yardımcılığı kadrosunda fiilen altı ay çalıştıktan sonra "Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Müşavir ve 1 inci dereceden uzman unvanlı kadrolarına atananlar" ise 2000 gösterge rakamı üzerinden, çalışırken, makam tazminatı alır.

Emeklilik Açısından Makam Tazminatı

Emekliliğe ilişkin düzenleme ise 5434 sayılı Kanunun Ek 68'inci maddesinde ele alınmıştır. Konuya ilişkin düzenleme şu şekildedir: "Makam tazminatı ile yüksek hakimlik tazminatı ödenmesini gerektiren görevlerde toplam 2 yıl bulunduktan sonra emekliye ayrılanlara makam veya yüksek hakimlik ve temsil veya görev tazminatları bulundukları en üst görevleri esas alınarak ödenir. Makam veya yüksek hakimlik tazminatı ödenmesini gerektiren görevlerde toplam en az iki yıl bulunmadan veya bu görevlerde hiç bulunmadan emekliye ayrılanlara ise, en az altı ay süreyle bulundukları en üst görevleri için belirlenen görev tazminatı veya hizmet yılları itibarıyla belirlenen görev tazminatından yüksek olanı ödenir…" Buna göre siz makam tazminatı gerektiren bir kadroda zaten iki yıldır çalıştığınız için genel müdür yardımcılığı kadrosunda bir ay çalışsanız dahi genel müdür yardımcılığı kadrosunun makam tazminatını emeklilikte alabilirsiniz.

Kazanılmış Hak Aylığı Açısından Ek Gösterge

Kazanılmış hak aylığınızda da ek göstergeden yararlanabilmeniz için genel müdür yardımcılığı görevinden ayrılmanızdan/ alınmanızdan sonra "Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Müşavir ve 1 inci dereceden uzman unvanlı kadrolarına atananlar" kadrolara atanmış olmanız gerekmektedir. Bu halde Genel Müdür Yardımcılığı kadrosunda bir gün dahi kalmanız yeterlidir. Diğer taraftan yukarıda belirtmiş olduğumuz kadrolar dışındaki bir kadroya atanmanız halinde ise genel müdür yardımcılığı kadrosunda bir ay çalışmanız özlük haklarınızı almanız için yeterlidir.


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Ali Şahin'e…

KPSS yerleştirmeleri ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Yerleştirmeler sırasında yerleşen kişi ilan edilen şartları taşımıyorsa o kadro boş kalmakta ve bu boş kadro ÖSYM tarafından "Ek Yerleştirme" adı altında yeniden ilan edilmektedir. Ancak, bu boş kalan kadroyu yanlışlıkla tercih eden ve kadronun boş kalmasına neden olan kişinin puanı kaç ise bu kadro ek yerleştirmede bu taban puanla yayımlanmaktadır. Örneğin Tarım Bakanlığının Gıda Mühendisi kadrosu için ilana çıkmış olsun. Burayı da 95 puanlı bir aday tercih etmiş olsun. ÖSYM bilgisayarlarında hiç puan dışında (bölüm, askerlik, yaş) hiçbir kontrol yapılmadığından bu aday bu puanı nedeniyle buraya yerleşmiş olsun. Bu aday Tarım bakanlığınca atanmayacaktır. Zira ilgili aday şartları taşımamaktadır. Bu halde bu boş kadro ÖSYM'ye bildirilmekte ve 95 taban puanla ilan edilmektedir. 95 puanı çok yüksek olduğu içinde bu kadro ek yerleştirmelerde de yine boş kalmaktadır. Ve bu boş kalma olayı sürüp gitmektedir.

Bu yanlış düzenleme kim tarafından yazıldı bilmiyoruz ama bu düzenleme Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmelik"in 24'üncü maddesinde yer almaktadır. Bu düzenlemenin değiştirilmesi ancak Bakanlar Kurulu Kararı ile mümkündür. Ancak, belki farkındasınızdır belki de değilsinizdir… Bu konuda çok sayıda memur adayı size dilekçe yazıp, sizden sorunu çözmenizi istemektedir. Memurlar.net muhabirlerinin izin makamınızdan aldığı bilgilere göre, siz de bu dilekçeleri bir üst yazıyla Devlet Personel Başkanlığına aktarmaktasınız. Oysaki bu konuya ilişkin olarak hazırlanan bir yönetmelik değişikliği sizin onayınızı ve Bakanlar Kuruluna sunulmayı beklemektedir. Bu düzenleme birkaç ay önce size gönderildiği için unutmuş olabilirsiniz… Daha fazla adayın mağdur olmaması için bu düzenlemenin bir an önce çıkması gerekmektedir.

Bu yazımızı da hiç okumadan bir üst yazıyla Devlet Personel Başkanlığına intikal ettirmemenizi ümit ediyorum…



Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

18 Aralık 2004
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED