AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Aktarlar keten tohumu yetiştiremiyorlar!

Bu son günlerde en çok tüketilen bitki keten tohumu imiş. Bu bilgiyi sıklıkla ziyaret ettiğim mısır çarşısı aktarlarından öğrendim. Keten tohumunun olumlu etkilerini öğrenen insanlarımız düzenli olarak bu bitkiyi kullanmaya başlamışlar. Bitki deyince keten tohumu doğrudan bulunabilen bir bitki değildir. Tohumu kullanılan bir kültür bitkisidir. Tohumda bulunan ve müsilaj etkisini arttıran sabit yağ bitkinin netice vermesini sağlar. Fitoterapinin uzmanlarından Sn. Niyazi Eröztürk'ün verdiği bilgilere göre tohum öncelikle kronik kabızlığa karşı kullanılıyor. Çok etkili müsil ilaçlarının sürekli kullanımında bağırsak mukozasını tahriş ettiği ve organizma için gerekli olan mineralleri ki özellikle potasyumun azalmasına sebep olurlar. Mekanik müsil etkisine sahip olan keten tohumu ise yan etki oluşturmaz. Sabah ve akşam 1'er yemek kaşığı ezilmiş keten tohumu kullanmak yeterlidir. Tohumu meyve püresi veya yoğurt ile karıştırarak yutulması ve üzerine bolca su içilmesi bağırsaklara ulaşan tohumun suyun etkisiyle genişlemesine ve bağırsak kaslarını uyarmasına sebep olur. Kronik kabızlıkta 1-2 gün içinde sonuç alınacaktır.

Keten tohumu içerdiği müsilaj etki sayesinde iltihaplanmış mukoza üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturacaktır. Ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak öksürük gıcığı, ses kısıklığı ve mide mukozası iltihabında ılık çay içerek kullanılabilir.

Keten tohumu çayı: Bir tatlı kaşığı ezilmemiş tohumu orta boy bir su bardağı ılık suya eklenir. Arada bir karıştırılarak 20-30 dk. demlenir. Tohumların suyu sıkılmadan süzülür ve günde 2-3 bardak içilir. Aynı çay iyice ılık olarak gerektiğinde yutulmadan gargara yapılır.

Makarnalı omlet

Malzemeler: Yarım demet pazı yaprağı, yarım paket fiyonk makarna, 1 adet kuru soğan, 2 adet yumurta, 2 yemek kaşığı yoğurt, 3 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı un, 1 kahve fincanı sıvı yağ, yeteri kadar tuz, karabiber.

Yapılışı: Pazı yapraklarını yıkayın. Hafif tuzlu suda haşlayıp süzün. Soğuduktan sonra ekmek tahtasında ince kıyın. Soğanı yemeklik doğrayın. 3 yemek kaşığı tereyağ ile pembe renk alana kadar kavurun. Makarnayı haşlayıp süzün. Bir başka kapta yumurta, yoğurt, un, tuz ve karabiber karıştırın. Haşlanmış pazıyı, makarnaları ve kavrulmuş soğanı ilave edip harmanlayın. Küçük çaplı teflon bir tavada sıvı yağı kızdırın. Üzerine karışımı boşaltıp ağzı kapalı olarak pişirin. Omleti alt üst ederek iki tarafını iyice kızartın. Bir kalıp halinde pişen pazılı makarnalı omleti sıcak olarak servise sunun.


21 Aralık 2004
Salı
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED