AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y E M E K
AB ağzının tadını öğrenecek

Soğuk kış günlerinin hissedilmeye başlandığı şu günlerde aklıma sıklıkla kelle paça ve işkembe çorbalarının o müthiş lezzetleri geliyor. Gerçi her ne kadar Avrupa Birliği'ne gireceğimiz şu dönemde bu lezzetlerin yasaklanacağı söylense de, benim buna bir türlü inanasım gelmiyor. Eğer ki Avrupa ve dünya ülkeleri kelle paça, ayak paça, işkembe, ciğer kebabı ve kokoreçin o müthiş tadını keşfedebilseler ve insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini bilselerdi, bunca sene lezzet adına ne kadar çok şey kaçırdıklarına üzülürlerdi. Bu durumda Türkiye'yi çok daha önceden AB'ye alır, koymuş oldukları bu yasağı da herhalde kaldırırlardı.

Soğuk bir günde gazetemizin Yazı İşleri Müdürü Yusuf Ziya Cömert Bey'in kelle-paça içme teklifinin ardından soluğu senelerdir, özellikle kış aylarında gitmeyi tercih ettiğim, kelle paça denildiğinde ilk aklıma gelen Paçacı Hasan'da aldık.

46 YILLIK MESLEK TECRÜBESİ

Paçacı Hasan'ın sahibi Hasan Kutuğ 9 yaşından beri, yaklaşık 46 yıldır çalıştığı sektörle iç içe. İşine gösterdiği titizlik, bir çok işletmecinin örnek alması gereken bir özellik. Mesleğini babasından öğrenen Kutuğ, uzun yıllar Diyarbakır'da kebapçı dükkanını işlettikten sonra, 1992 yılında soluğu İstanbul'da almış. Paçacı Hasan adıyla ilk ve tek şubesini Aksaray'da açmış. Paçacı Hasan'dan içeri adım atınca ilk dikkat çeken etrafın temiz görüntüsü ve kötü kokmaması (işkembe, paça yapan müesseseler genellikle kötü kokar) oldu. Daha önceki gelişlerime kıyasla dekorasyonda yapılan değişiklikler güzel olmuş.

KELLELER DİYARBAKIR'DAN (MALZEMELER DİYARBAKIR'DAN)

Daha siparişler verilmeden masaya önceden gelen, taze taze, tertemiz domates, maydanoz, soğan gibi karışımların bulunduğu yeşillik ve salata tabağı iştahın kabarmasına neden olan faktörler arasındaydı. Başka yemek çeşitleri de olmasına rağmen tercihim tabii ki bol etli kelle paçadan yana oldu. Bu lezzetin kaynağı Diyarbakır'dan gelen kuzu kellelerinden olsa gerek. Suyunun fazla yağlı olmaması, çorbanın ağır olmasına mahal bırakmamış, bilakis hafifleştirmiş. Kelle paçanın yanına sıcacık tırnaklı pide, çorbanın lezzetini katmerledi. Kuzu etinin tazeliği, tırnaklı pidenin sıcaklığı, kelle paçanın klasik yöntemi olan sahanda sunumu bir tabak daha içmem için beni adeta tetikledi. Sonunda dayanamayarak bir tabak daha bol etli, sarımsaklı, pul biberli kelle paça içtim. Perhizi bozmama değdi doğrusu...

YÖRESEL YEMEK ÇEŞİTLERİ

Yemek sonrası gelen, sadece tadına bakabildiğim irmik helvası, bitiş için biraz vasattı. Bu kadar lezzetin ardından Paçacı Hasan Usta'nın yaptığı diğer yemekleri tatma şansım kalmadı; ama bir dahaki sefere özellikle kaburga, taraklık, kara kavurma ve düğün yemeği için bizzat gelecek, bu yöresel lezzetleri mutlaka tadacağım.

SOĞUK KIŞ GÜNLERİNİN İLACI

Özellikle soğuk kış günlerinde sabah içilen kelle paça veya işkembe çorbaları, akşama kadar acıkma ve üşüme hissini alır götürür. Kışın üşümek istemiyorsanız, sabahın 5'inde başlayan kelle paça ziyafetine bir gün uğramayı ihmal etmeyin. Bilgilerinize, Paçacı Hasan'da kelle paça sabah 05:00-11:30 ve 18:00-23:00 saatleri arasında servis ediliyor.

YEMEK KÜTÜPHANESİ

Kitabın Adı: Ayıntab'tan Gaziantep'e Yeme İçme
Yazar Adı: Ayfer T. ÜNSAL
Yayınevi: İletişim Yayınları
Açıklama: Ayıntab'tan Gaziantep oluncaya kadar uçsuz bucaksız Gaziantep mutfak kültürünün birikimini okuyucuya aktaran kitapta, 164 tarif bulunmakta. Tarifler yazar tarafından bizzat denenmiş olduğundan, yapılan yemeklerde herhangi bir ölçü problemi yaşanmayacaktır.

SARAY MUTFAĞINDA KELLE PAÇA

Osmanlı Devleti zamanında kelle paça ve işkembe çorbaları, sarayda ve günlük hayatta oldukça tüketilen bir çorba çeşidiydi. Saray mutfağında özellikle Enderun delikanlılarına genellikle çorba çeşidi olarak kelle paça yapılırdı.

BEĞENDİĞİM

• Kelle paça. • İmalat, mutfak ve salonun bir çok işletmeye örnek olabilecek derecede temiz olması. Müessesenin içinde ve dışında herhangi bir koku olmaması.

BEĞENMEDİĞİM

• Yemek sunan ustaların kep takmaması. • İrmik helvası.

MÜESSESEYE ÖNERİ

• Başka yerde şubeleri olmalı. • Yöresel yemek yapımına ağırlık verilmeli. • Fırın sürekli açıkken her masaya sıcak pide konulmalı.

NASIL GİDİLİR

Adres: Gureba Hüseyinağa Mah. Şekerci Sok. No: 8/1 Aksaray/İSTANBUL
Tel: 0212 531 75 60


LEZZETLİ SÖZLER

DİYARBAKIR DÖRT KAPI

Dağ kapının taşları
Armudun ağaçları
Bugün ben yari gördüm
Kıvrım kıvrım saçları


18 Aralık 2004
Cumartesi
 
RAMAZAN BİNGÖL


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED