AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Özel güvenlik hizmeti ihaleleri

Bugünkü yazımda son günlerde haklı olarak okuyucularımızın sıklıkla görüş sorduğu ve çok bilinmeyenli denklem haline dönüşen koruma ve güvenlik hizmeti ihaleleri konusuna değineceğim. Özel güvenlik hizmetlerini düzenleyen 22.07.1981 tarihli ve 2945 sayılı Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanun zaman içinde yetersiz kalmış, ortaya çıkan ihtiyaç nedeniyle Kanun kapsamına girmediği halde, birçok kurum ve kuruluş, özel güvenliğini bazen yasal olmayan şekillerde sağlamaya başlamış, mevcut talebi karşılamak üzere bir çok alakasız kişiler izinsiz ve denetimsiz olarak özel güvenlik hizmeti vermeye başlamıştır. İçişleri Bakanlığı bu eksikliği giderebilmek ve kamu güvenliği açısından oldukça önemli olan özel güvenlik hizmetinin ehil kişilerce yürütülmesini sağlamak amacıyla yerinde bir düzenleme yaparak 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ile uygulama yönetmeliğini çıkarmıştır. Artık idareler, ihale dokümanlarını hazırlarken ihale mevzuatı ile birlikte bu düzenlemeleri de esas almak zorundadırlar. Ancak;Yasa ceza hükümlerinin 9 ay sonra yürürlüğe gireceğini düzenlerken, idarelerin alacağı izinler, yasanın ön gördüğü eğitim kurumlarının kuruluşu ve eğitici eleman temini, yine Yasanın ön gördüğü özel güvenlik şirket yapılarının teşkili, şirket güvenlik personelinin alacağı belli süreli eğitim ve bütün bunlar yapılıncaya kadar kamu kurum ve kuruluşlarından hizmet sözleşmesi bitenlerin güvenlik ihalelerine nasıl çıkacağı ve bu hizmeti kimlerden ve nasıl alacağı düşünülmeden diğer maddeler hemen yürürlüğe sokulmuştur. Bu nedenle kamu kurum ve kuruluşları ciddi bir uygulama ve hizmetin temini sorunu ile karşı karşıya kalmışlardır. Bugün güvenlik hizmeti alması gereken sadece Ankara'da yüzlerce kamu kuruluşu varken ruhsat almış ve bu hizmeti sunabilecek sadece iki firmanın olması önemli bir problemdir. Bu firmaların da personel sayılarının, ihtiyacı karşılayacak düzeyde olmadığı açıktır.

YENİ YASA VE ORTAYA ÇIKARDIĞI SORUNLAR

5188 sayılı Kanun dört önemli unsuru barındırmaktadır. Bunlar idareler için özel güvenlik izni alınması, özel güvenlik şirketleri için faaliyet izni verilmesi, özel güvenlik eğitim kurumu kurulması ve özel güvenlik görevlileri için çalışma iznidir.

Kanunun "Özel güvenlik izni" başlıklı 3 üncü maddesinde, "kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması veya güvenlik hizmetinin şirketlere gördürülmesi özel güvenlik komisyonunun kararı üzerine valinin iznine bağlı" olduğu hüküm altına alınmıştır. 4734 sayılı Kanun kapsamdaki idareler, özel güvenlik hizmetlerine ilişkin ihalelerini gerçekleştirebilmeleri "özel güvenlik izni" almaları gerekmektedir. Kanunun 5 inci maddesinde, Şirketlerin özel güvenlik alanında faaliyette bulunması İçişleri Bakanlığının iznine tâbi tutulmuş ve bu şirketlerin faaliyet alanının münhasıran koruma ve güvenlik hizmeti olması zorunlu olduğu hüküm altına alınmıştır. İdarelerce şartnamelerde, isteklilerin Özel Güvenlik Şirketi Faaliyet İzni belgesine sahip olması düzenlenmelidir. Ayrıca Kanunla özel güvelik görevlilerinin çalışma izni sahibi olması koşulu getirilmiş; bazı istisnalar hariç olmak üzere çalışma izni öncesi özel güvenlik eğitimi alınması koşulu getirilmiştir.İdarelerce özel güvenlik görevlilerinin yetkilerine giren hizmetlerin başka isimli ihalelerle alınması mümkün bulunmamaktadır.

5188 sayılı Kanunda bir geçiş dönemi öngörülmemesi sebebiyle bir takım sorunlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Başlıca sorunları şöyle sıralamak mümkündür:

-Kanun ve Yönetmelik yayımlandıktan bugüne kadar ancak bir yada iki firma faaliyet izni alabilmiştir. Şirket sayısının bir veya iki ile sınırlı olması ihalelerde rekabetin sağlanamaması veya yeterince isteklinin ihaleye girememesine neden olacaktır. Bunun ise beraberinde hizmetlerin sağlanamaması veya yüksek maliyetle teminini ortaya çıkaracağı açıktır.

-Kanunda özel güvenlik görevlileri için istisnalar hariç özel güvenlik eğitimi şartı getirilmiştir. Özel eğitim kurumlarının hali hazırda mevcut olmaması, yeterli sayıda açılamaması ve eğitimin belirli bir zaman alması nedeniyle belirli bir dönem için güvenlik görevlisi sıkıntısının ortaya çıkması kaçınılmazdır.

-Bu gün birçok idarenin 2004 yılı sözleşmeleri sona erdiği halde Kanunun ön gördüğü koşulları gerçekleştirmiş olan firmalardan teklif alamadığı için özel güvenlik ihalelerini yapamamaktadır.

-Zorunlu olarak yeni kurulacak olan özel güvenlik firmaları daha önce faaliyetleri olmadığı için 4734 Sayılı Yasanın ön gördüğü iş deneyimi ve mali yeterlik kriterlerini sağlayamayacaktır.


21 Aralık 2004
Salı
 
BİLAL KARACA


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED