AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
ABD askerleri deliriyor

Irak'taki AB askerlerinin 6'da 1'i ağır ruhsal bunalım geçiriyor. Irak ve Afganistan'da savaşan 100 binden fazla ABD askeri ruhsal bunalımda. Felluce saldırısına katılan askerlerde şiddetli ruhsal travmalar başladı.

Irak'ta savaşan Amerikan askerlerinin 6'da 1'inin ağır ruhsal sorunlar yaşadığı, bu oranın kısa süre içinde 3'te 1'e ulaşabileceğinden korkulduğu bildiriliyor. Silahlı Kuvvetler tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Irak'ta konuşlu askerlerin 6'da 1'i ağır depresyon, ağır bunaltı (anksiyete) ve travma sonrası stres bozukluğu belirtileri gösteriyor. Bazı uzmanlar yakın gelecekte askerlerin üçte birinin bu rahatsızlıklara yakalanacağından kaygılanıyor. Vietnam'da savaşan askerlerin de üçte biri ağır ruhsal sorunlar yaşamıştı. Bugüne kadar Irak ve Afganistan'da yaklaşık 1 milyon askerin görev yaptığını göz önünde bulunduran uzmanlar, yakında 100 binden fazla askerin ruhsal tedaviye gereksinim duyacağını öngörüyor. Körfez Savaşı Yardım Merkezi Yöneticisi, eski asker Stephen Robinson, "Gelecek 35 yıl boyunca ruhsal yardıma ihtiyacı olacak insanlarla tıka basa dolu bir tren geliyor" dedi. ABD'nin Irak'a saldırısı kısa sürecek ve hemen sonuç verecek bir operasyon olarak planlanmıştı. Ancak ABD askerleri Irak'ta beklemedikleri şiddette bir direnişle karşılaştı ve yakın çatışmalara girmek zorunda kaldı. Özellikle son Felluce saldırısına katılan askerler çok şiddetli ruhsal travmalar yaşadı. Görev sürelerinin ne zaman sona ereceğini bilmemelerinin yarattığı belirsizlik de askerler üzerinde büyük baskı oluşturuyor.

Askerler ruhsal bunalımda

Seattle'daki Puget Sound Hastanesi'nden psikiyatr Evan Kanter, ''Klasik travma sonrası stres bozukluğu belirtileriyle gelen askerlerin sayısı hızla artıyor. Bu akının yakında bir sele dönüşmesinden korkuyoruz'' diye konuştu. Gazi İşleri Bakanlığı'na bağlı yedi sağlık kuruluşunun altısının ruhsal sorunlar yaşayan askerlere yardım etmekte yetersiz kaldığı kaydediliyor. Bağdat'ta 10 ay boyunca 38 askerden oluşan bir birliğe komuta eden Paul Rieckhoff , yaşadıklarını şöyle anlattı: ''Kentlerde düşman her yerde, caddelerde, sokaklarda, pencerelerde... Bir akvaryum gibi, asla kendinizi güvende hissetmiyorsunuz, asla rahatlayamıyorsunuz.'' Geri dönen askerlerin çoğunun alkole bağımlı bir hale geldiğini kaydeden Rieckhoff, birliğindeki 38 askerin 8'inin eşlerinden boşandığını söyledi. Rieckhoff, ''ABD'ye dönen askerlerin çoğu iş bulamıyor. Sistem ruhsal sorunları olan askerlerle uğraşmaya hazır değil'' dedi.

Rumsfeld'e kerhen destek

ABD'de, önde gelen bazı Cumhuriyetçi politikacılar, yoğun şekilde eleştirilen Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'e, kerhen de olsa destek verdi. Senato Silahlı Kuvvetler Komistesi Başkanı John Warner, Irak'ta gelecek ay yapılacak seçimler öncesi Pentagon'da yapılacak bir değişikliğin, 'oldukça yıkıcı' olacağını söyledi. Yine Senato'nun Dış İlişikiler Komitesi Başkanı Richard Lugar da, Rumsfeld'in eylemlerinden dolayı sorumlu tutulması, ancak görevde kalması gerektiğini belirtti. Rumsfeld, Irak'ta ve Afganistan'da ölen Amerikan askerlerinin ailelerine gönderilen başsağlığı mektuplarını bizzat imzalamadığını itiraf etmişti. Rumsfeld, askerlerin akrabalarına gönderilen mektuplardaki imzalarının bir makine tarafından basıldığını söylemişti. Bu itirafı sonrası Rumsfeld'e, istifa etmesi yönündeki çağrılar artmıştı. Rumsfeld, hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler tarafından Irak'ta savaşını yönetiş biçimi nedeniyle defalarca eleştirilmiş bir kişi. Rumsfeld, bu ay başlarında, ABD askerleri tarafından da eleştirilere uğramıştı. Kuveyt'teki bir Amerikan üssüne yaptığı bir ziyarette, askerler hala kendilerine zırhlı araç tedarik edilmediğini, hurdalıklardan kurşun geçirmeyen cam aradıklarını söyleyerek şikayetlerini dile getirmişlerdi. Son gelişme sonrası Beyaz Saray'dan ise, Rumsfeld'in arkasında olduklarını belirten bir açıklama yapıldı. Açıklamada, 'Rumsfeld'in harikulade bir iş yürüttüğü ve Başkan'ın kendisine güveninin tam olduğu' belirtildi.

  • WASHİNGTON



  • 21 Aralık 2004
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED